"Razem" (wyd. Insignis Media), najnowsza książka Jamiego Oliviera poświęcona jest zestawom potraw, które w większość można przygotować wcześniej. Słynny brytyjski kucharz wybrał przepisy, które zachwycą gości, ale nie zmuszą gospodarzy do tkwienia w kuchni, tylko pozwolą im się cieszyć wspólnym czasem z rodziną i znajomymi. Prezentujemy trzy przepisy z książki, które świetnie sprawdzą się na rodzinnym obiedzie, jak i na spotkaniu ze znajomymi.
Aromatyczne curry z dyni
6 porcji + 2 porcje resztek
Aromatyczne curry z dyni - składniki:
1 dynia piżmowa (1,2 kg)
oliwa
1 cebula
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru (4 cm)
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka ziaren kozieradki
1 łyżeczka średnio ostrej przyprawy curry
300 g dojrzałych pomidorków koktajlowych
2 plastry ananasa z puszki w zalewie
1 puszka mleka kokosowego light (400 ml)
1 puszka cieciorki (400 g)
opcjonalnie: 2 gałązki kolendry, do podania
Aromatyczne curry z dyni - przygotowanie:
Wcześniej. Jeśli wolisz, możesz zająć się przygotowaniem dania dopiero w dniu posiłku. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyszoruj dynię (nie ma potrzeby jej obierać). Ostrożnie przekrój ją wzdłuż na pół i pozbaw pestek, następnie pokrój w kostkę o boku 2 cm. Umieść dynię na blasze, wymieszaj z 1 łyżką oliwy oraz szczyptą soli i pieprzu. Piecz jakąś godzinę, aż zmięknie i zacznie się karmelizować.
Gdy dynia będzie się piekła, obierz cebulę i grubo ją pokrój. Obierz czosnek i imbir, wsyp razem z cebulą, ziarnami kolendry i kozieradki na nieprzywierającą patelnię i praż na dosyć dużym ogniu, mieszając, aż wszystko mocno się przypiecze. Dodaj pomidorki i plastry ananasa (zachowując zalewę) i praż 10 minut, regularnie mieszając, aż składniki zmiękną i mocno się przypieką. Przełóż zawartość patelni do blendera, dolej mleko kokosowe i zmiksuj wszystko na bardzo gładki płyn. Wlej go z powrotem na patelnię i dodaj cieciorkę razem z zalewą. Gotuj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dorzuć upieczoną dynię. Rozrzedź curry wedle uznania zachowanym sokiem ananasowym i dopraw do smaku. Ostudź, przykryj i wstaw na noc do lodówki.
Przed podaniem. Rozgrzej piekarnik do 150°C. Wstaw przykrytą patelnię z curry do piekarnika, żeby się podgrzało – zajmie to jakąś godzinę. Pysznym i pięknym dodatkiem będą listki kolendry.
kalorie 159 kcal
tłuszcze 6 g
tł.nas. 3 g
białka 5 g
węglow. 22,6 g
cukier 11,4 g
sól 0,3 g
błonnik 5,2 g
Przepyszny chlebek czosnkowy
12 porcji
Przepyszny chlebek czosnkowy - składniki:
7 g suszonych drożdży
500 g mocnej mąki chlebowej i garść do podsypania
oliwa
50 g pszennego lub razowego chleba
1 duży pęczek natki pietruszki (60 g)
3 ząbki czosnku
1 cytryna
200 g kremowego serka light
oliwa z pierwszego tłoczenia
Przepyszny chlebek czosnkowy - przygotowanie:
Wcześniej. Jeśli wolisz, możesz zająć się przygotowaniem dania dopiero w dniu posiłku. Wlej 325 ml letniej wody do dużej miski. Dodaj drożdże i mieszaj widelcem 2 minuty. Wlej rozwodnione drożdże do mąki doprawionej sporą szczyptą soli. Mieszaj widelcem, aż mieszanina zrobi się tak gęsta, że nie sposób będzie ruszyć sztućcem. Umyj ręce i zagnieć kulę ciasta, w razie potrzeby dosypując mąki, aby ręce i ciasto przestały się kleić. Wyrabiaj oprószone mąką ciasto jakieś 5 minut, aż stanie się jedwabiste i sprężyste. Nadaj mu kształt kuli. Włóż je do lekko natłuszczonej oliwą miski, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość).
Kiedy ciasto będzie rosło, połam chleb na kawałki, wrzuć je do blendera i zmiksuj na okruchy. Natłuść oliwą dwie blachy (20 cm x 30 cm) i równomiernie posyp je okruszkami chleba. Włóż górną, liściastą część natki do blendera, dorzuć obrany czosnek i zmiksuj wszystko na gładko. Wlej sok z cytryny, dodaj kremowy serek i znów zmiksuj na gładko. Dopraw całość do smaku.
Uderzając ciasto pięścią, pozbądź się pęcherzyków powietrza. Podziel masę na dwie części. Po kolei rozciągnij obie porcje na natłuszczonej oliwą płaskiej powierzchni na prostokąt 30 cm x 50 cm. Rozsmaruj na cieście połowę mieszaniny z serkiem, zostawiając 5 cm odstępu wzdłuż dłuższego boku, który znajduje się dalej od ciebie. Powoli zwiń ciasto, zaczynając od swojej strony, żeby uzyskać kształt długiej rolady. Ostrym nożem potnij ją na 18 kawałków. Ułóż je na blasze stroną z zawijasami do góry, w niezbyt dużej odległości od siebie. Przykryj i wstaw na noc do lodówki (jeśli przygotowujesz chlebek w dniu przyjęcia, wstaw go do lodówki na jakieś 45 minut – ciasto powinno znowu podwoić objętość).
Przed podaniem. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Odkryj blachę i piecz chlebek na górnej półce piekarnika jakieś 20 minut, aż się zarumieni. Skrop go odrobiną oliwy z pierwszego tłoczenia i podawaj
Z drugą blachą chlebka czosnkowego postępuj następująco: wyrób ciasto i wstaw do lodówki na 45 minut, po czym przykryj je i zamroź. Po wyjęciu z zamrażarki piecz 25 minut.
kalorie 191 kcal
tłuszcze 3,6 g
tł.nas. 1,5 g
białka 6,9 g
węglow. 34,5 g
cukier 1,8 g
sól 0,4 g
błonnik 1,8 g
Sycąca zapiekanka warzywna
8 porcji
Sycąca zapiekanka warzywna - składniki:
3 cebule
3 ząbki czosnku
oliwa
3 płaskie łyżeczki mielonej kolendry
3 łyżeczki tapenady
3 papryki w różnych kolorach
3 bataty
3 duże pieczarki portobello
3 cukinie
3 puszki pomidorów śliwkowych (po 400 g)
3 duże jajka ekologiczne
500 g jogurtu greckiego
100 g fety
1 pęczek oregano (20 g)
1 paczka ciasta filo (270 g)
1 kubek ryżu basmati (300 g)
1 puszka białej fasoli (400 g)
Sycąca zapiekanka warzywna - przygotowanie:
Wcześniej. Jeśli wolisz, możesz zająć się przygotowaniem dania dopiero w dniu posiłku. Obierz cebule oraz czosnek i pokrój je na cienkie plasterki. Postaw duży garnek z grubym dnem na średnim ogniu, wlej do niego 1 łyżkę oliwy, dodaj kolendrę, tapenadę, cebulę i czosnek. Smaż, regularnie mieszając. W tym samym czasie pozbaw papryki gniazd nasiennych i wyszoruj bataty. Pokrój papryki, bataty, pieczarki i cukinie w kostkę o boku 3 cm. Lekko przypiekaj po kolei każdy składnik na dużej suchej nieprzywierającej patelni na dużym ogniu, po czym przekładaj go do garnka z cebulą. Do warzywnej mieszanki dodaj pomidory, rozgniatając je łyżką, i dolej 2 puszki wody. Gotuj powoli jakieś 30 minut, aż bataty zmiękną. Dopraw całość do smaku, odstaw do wystygnięcia i przykryj. Wbij jajka do jogurtu, wymieszaj, dodaj fetę pokruszoną na spore kawałki i również przykryj. Wstaw warzywa i jogurt na noc do lodówki.
W dniu spotkania. Użyj połowy pęczka oregano jako pędzla do posmarowania oliwą wnętrza dużej brytfanny lub żaroodpornego naczynia. Ułóż warstwami wszystkie arkusze ciasta filo prócz jednego – smaruj je oliwą i pozostawiaj zwisające brzegi. Równą warstwą wsyp ryż, a następnie odcedzoną fasolę. -Zalej potrawką warzywną. Zgnieć ostatni arkusz ciasta filo, połóż na cieście, złóż do środka zwisające brzegi i posmaruj wierzch oliwą. Przykryj i odstaw.
Przed podaniem. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz zapiekankę na dolnej półce piekarnika 1 godzinę. Wyjmij ją z piekarnika i grzbietem łyżki pokrusz wierzch ciasta. Polej jogurtowym sosem. Oberwij listki pozostałego oregano, nasmaruj odrobiną oliwy i posyp nimi danie. Zapiekaj jeszcze jakieś 40 minut, aż się zarumieni. Pysznie smakuje z prostą sałatką.
kalorie 580 kcal
tłuszcze 13,7 g
tł.nas. 5,3 g
białka 24 g
węglow. 96,2 g
cukier 21,3 g
sól 1,3 g
błonnik 11,2 g
Wszystkie przepisy pochodzą z najnowszej książki Jamiego Olivera „Razem" w przekładzie Moniki Skowron, wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Ltd (2021 Together).
Taka do wypieku chleba. Więcej glutenu w niej jest.