Churros to jedna z najpopularniejszych słodkich przekąsek z Hiszpanii, znana także w krajach Ameryki Południowej. Zazwyczaj podaje się je posypane cukrem i z dodatkiem czekoladowego kremu, choć np. w Urugwaju można spróbować wersji z serem
Churros
dla 3-4 osób
czas przygotowania: 30 minut
Churros - składniki
20m ml gorącej wody
3 ml (pół łyżeczki) ekstraktu waniliowego
50 gramów masła
1 jajko
140 gramów mąki
pół litra oleju
sól
cukier grubo rafinowany do obtoczenia
opcjonalnie: pół łyżeczki cynamonu
Churros - przygotowanie
W gotującej się wodzie rozpuszczamy masło i ekstrakt waniliowym. W dużej misce mieszamy mąkę z solą. Dodajemy mokre składniki i ucieramy drewnianą łyżką na jednolitą masę. Odstawiamy na 10 minut. Dodajemy jajko i ponownie mieszamy ciasto. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Olej rozgrzewamy w garnku do ok. 180 st. Do rozgrzanego oleju wlewamy 5-8 cm kawałki ciasta. Smażymy ok. 2 minuty z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Po przestudzeniu obtaczamy w cukrze i cynamonie. Podajemy z sosem czekoladowym, gorącą czekolada lub solo.
Dokładnie :))
200ml
Taki sam sziiiiitfood jak pączki. Buhahaha