Churros to jedna z najpopularniejszych słodkich przekąsek z Hiszpanii, znana także w krajach Ameryki Południowej. Zazwyczaj podaje się je posypane cukrem i  z dodatkiem czekoladowego kremu, choć np. w Urugwaju można spróbować wersji z serem

Churros 

dla 3-4 osób

czas przygotowania: 30 minut

Churros - składniki

20m ml gorącej wody

3 ml (pół łyżeczki) ekstraktu waniliowego

50 gramów masła

1 jajko

140 gramów mąki

pół litra oleju

sól

cukier grubo rafinowany do obtoczenia

opcjonalnie: pół łyżeczki cynamonu 

Churros - przygotowanie

W gotującej się wodzie rozpuszczamy masło i ekstrakt waniliowym. W dużej misce mieszamy mąkę z solą. Dodajemy mokre składniki i ucieramy drewnianą łyżką na jednolitą masę. Odstawiamy na 10 minut. Dodajemy jajko i ponownie mieszamy ciasto. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Olej rozgrzewamy w garnku do ok. 180 st. Do rozgrzanego oleju wlewamy 5-8 cm kawałki ciasta. Smażymy ok. 2 minuty z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Po przestudzeniu obtaczamy w cukrze i cynamonie. Podajemy z sosem czekoladowym, gorącą czekolada lub solo.