Sposób na przygotowanie Tomato Tart jest wiele. W niektórych przepisach pojawia się ricotta, w innych kremowy serek, a w bardziej bogatej wersji mozzarella burrata. Bazą jest zazwyczaj ciasto francuskie, choć może być też ciasta na pizzę lub tartę. Podstawa jest za to niezmienna - to soczyste letnie pomidory.

Cereal Pancakes. Mikroskopijne naleśniki, które podbiły internet

Tomato Tart

dla 4-5 osób

czas przygotowania 20-30 minut

 

Tomato Tart - składniki

porcja ciasta francuskiego, do pizzy (przepis) lub na tartę (przepis)

4 spore pomidory

garść świeżej bazylii

oliwa

sól, pieprz

opcjonalnie serek ricotta, kremowy lub mozzarella burrata

Tomato Tart - przygotowanie

 Ciasto przygotowujemy zgodnie z przepisem. Układamy je w formie i przypiekamy zgodnie z przepisem. Na wierzchu układamy pomidory i opcjonalnie dodajemy mozzarellę. Dodajemy sól i pierz. Skrapiamy oliwą. Zapiekamy jeszcze przez 10 minut w temperaturze 200 st. C. W wersji z serkiem kremowym lub ricotta. Ciasto pieczemy nieco dłużej. Upieczone ciasto smarujemy serkiem a na wierzchu układamy surowe pomidory. Podajemy posypane liśćmi bazylii.