Sposób na przygotowanie Tomato Tart jest wiele. W niektórych przepisach pojawia się ricotta, w innych kremowy serek, a w bardziej bogatej wersji mozzarella burrata. Bazą jest zazwyczaj ciasto francuskie, choć może być też ciasta na pizzę lub tartę. Podstawa jest za to niezmienna - to soczyste letnie pomidory.
Cereal Pancakes. Mikroskopijne naleśniki, które podbiły internet
Tomato Tart
dla 4-5 osób
czas przygotowania 20-30 minut
Tomato Tart - składniki
porcja ciasta francuskiego, do pizzy (przepis) lub na tartę (przepis)
4 spore pomidory
garść świeżej bazylii
oliwa
sól, pieprz
opcjonalnie serek ricotta, kremowy lub mozzarella burrata
Tomato Tart - przygotowanie
Ciasto przygotowujemy zgodnie z przepisem. Układamy je w formie i przypiekamy zgodnie z przepisem. Na wierzchu układamy pomidory i opcjonalnie dodajemy mozzarellę. Dodajemy sól i pierz. Skrapiamy oliwą. Zapiekamy jeszcze przez 10 minut w temperaturze 200 st. C. W wersji z serkiem kremowym lub ricotta. Ciasto pieczemy nieco dłużej. Upieczone ciasto smarujemy serkiem a na wierzchu układamy surowe pomidory. Podajemy posypane liśćmi bazylii.