Babka wielkanocna
przygotowanie: 60 minut
5 porcji
Babka wielkanocna - składniki
3 duże jajka
150 g masła
skórka i sok z 1 cytryny
1 szklanka cukru (140 g)
3/4 (12 gr ) łyżki cukru wanilinowego (lub 1 laska wanilii)
1 szklanka mąki pszennej tortowej (120 g)
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (70 g)
3/4 łyżeczka proszku do pieczenia
do posmarowania formy: 1 łyżka masła i około 3 łyżek bułki tartej lub mielonych orzechów lub migdałów
na wierzch: lukier i ozdoby
Babka wielkanocna - przygotowanie
Jajka ocieplamy (lepiej się ubijają) - wkładamy do miski, zalewamy bardzo ciepłą wodą z kranu i odstawiamy na kilkanaście minut, w razie potrzeby zmieniamy wodę na cieplejszą. Przygotowujemy formę na babkę z kominem pośrodku (śr. ok. 22 - 25 cm), smarujemy ją 1 łyżką masła i wysypujemy bułką tartą lub mielonymi orzechami czy migdałami. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Masło roztapiamy, dodajemy sok i skórkę z cytryny, odstawiamy.
Do większej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy przez około 10 minut na jasną, gęstą i puszystą masę. W międzyczasie dodajemy cukier wanilinowy lub ziarenka wyskrobane z przepołowionej laski wanilii. Do drugiej miski przesiewamy mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, mieszkamy. Do ubitych jajek dodajemy mieszankę mąki i miksujemy krótko na małych obrotach miksera do połączenia się składników w jednolite ciasto (można przez chwilę miksować mikserem, później przez chwilę mieszać delikatnie szpatułką, później znów zmiksować). Do ciasta wlewamy masło i miksujemy do połączenia się składników w jednolite ciasto. Ciasto będzie miało konsystencję podobną do budyniu. Masę wlewamy do przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 45 minut (do suchego patyczka).Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy. Możemy upiec dzień wcześniej i trzymać w formie pod przykryciem.
Po ostudzeniu wyjmujemy babkę na paterę i lukrujemy i obkładamy dekoracjami
Żurek wielkanocny
przygotowanie: 70 minut
7 porcji
Żurek wielkanocny - składniki:
1,5 litra wody
warzywa do wywaru: 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, kawałek selera, 1 średnia cebula
2 suszone grzyby
500 g białej kiełbasy
200 g boczku
około 500 ml zakwasu na żurek (domowy lub kupny)
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
3-4 ziarenka pieprzu czarnego
0,5 łyżeczka soli
1 pełna łyżka suszonego majeranku
około 50 ml słodkiej śmietany 30% (lub do smaku)
6-7 jajek
2 ząbki Czosnku
1-2 łyżeczki chrzanu
Żurek wielkanocny - przygotowanie
Warzywa obieramy i kroimy na duże kawałki. Wkładamy do garnka. Dodajemy obraną cebulę, suszone grzyby, boczek i białą kiełbasę (warto ją nakłuć wcześniej widelcem). Dodajemy też ziele angielskie, liście laurowe, sól i ziarnisty pieprz. Zalewamy wszystko wodą. Zagotowujemy, a następnie gotujemy jeszcze z pół godziny na minimalnym ogniu (pod przykryciem).
Wywar odcedzamy. Wyjętą kiełbasę i boczek odstawiamy na bok. Gdy mięso przestygnie, to je kroimy. Kiełbasę w plastry, a boczek w kosteczkę.
Do odcedzonego wywaru dolewamy zakwas i dodajemy majeranek do smaku. Gotujemy wszystko około 8-10 minut. Pod koniec gotowania wlewamy śmietanę, dodajemy pokrojone mięso, doprawiamy solą, czarnym mielonym pieprzem i dodajemy chrzan. Żurek podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami.
Pascha wielkanocna
przygotowanie: 7 godzin
8 porcji
Pascha wielkanocna - składniki:
2 litry mleka 3,2%
500 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
6 jajek
1 kostka (200 g) masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
150 g bakalii
sok z cytryny (ilość do smaku)
Pascha wielkanocna - przygotowanie:
Mleko wlewamy do dużego szerokiego garnka i gotujemy na większym ogniu. W misce ubijamy mikserem jajka, śmietanę i 1/2 szklanki cukru + cukier waniliowy. Gdy mleko zacznie się gotować, zmniejszamy ogień. Ubite składniki wlewamy do gotującego się mleka. Wszystko razem gotujemy na malutkim ogniu ok. 5 minut, aż oddzieli się twaróg.
Wyłączamy gaz. Za pomocą łyżki cedzakowej wyławiamy ser z garnka i przekładamy go do sitka wyłożonego gazą. Sitko należy zawiesić na misce, do której będzie zbierała się serwatka. Zostawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na białą, puszystą masę, dodajemy stopniowo ostudzony ser i sok z cytryny do smaku. Do masy serowej dodajemy bakalie. Mieszkamy. Przekładamy do foremki wyłożonej folią spożywczą lub gazą.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem na stół, ozdabiamy paschę wg własnego pomysłu.
Pieczeń rzymska z jajkiem
przygotowanie: 90 minut
6 porcji
Pieczeń rzymska z jajkiem - składniki:
500 gram mięsa mielonego wieprzowego
1 surowe jajko
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżka oleju
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
4 jajka ugotowane na twardo
Pieczeń rzymska z jajkiem - przygotowanie:
Cebulę obieramy, kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy na oleju do zeszklenia. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany czosnek. Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy, zioła, jajko, bułkę tartą, ostudzoną cebulę z czosnkiem. Dokładnie wyrabiamy dłońmi przez kilka minut. Do podłużnej foremki keksowej o wymiarach 20 cm na 7 cm wkładamy połowę masy, wzdłuż środka łyżką robimy wgłębienie, układamy jajka jedno obok drugiego po długości, przykrywamy resztą mięsnej masy. Foremkę z mięsem wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy przez ok. 50 - 60 minut. Po upieczeniu zlać powstający w czasie pieczenia płyn. Podawać pokrojone w plastry na ciepło do obiadu lub na zimno do kanapek
Pieczone udko z kaczki z pomarańczami
90 minut
4 porcje
Pieczone udko z kaczki z pomarańczami - składniki
6 udek lub 4 ćwiartki kaczki (ok. 1,3 kg)
przyprawy: ok. 1,5 łyżeczki soli, po 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu, imbiru, chili
świeży rozmaryn
1 czerwona cebula
1 i 1/2 pomarańczy
1 łyżka oliwy extra
1 łyżka masła + 1 łyżeczka miodu
do podania: żurawina ze słoiczka, ziemniaki opiekane,
Pieczone udko z kaczki z pomarańczami - przygotowanie:
Kaczkę doprawiamy przyprawami, następnie dodajemy listki z 2 gałązek rozmarynu i pokrojoną na półplasterki obraną czerwoną cebulę.
Mieszkamy z sokiem z 1/2 pomarańczy i oliwą. Odkładamy pod przykryciem do zamarynowania (najlepiej na noc jeśli mamy czas). układamy skórką do góry w naczyniu lub formie do pieczenia, szczelnie przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową i piec w 180 stopniach C przez 70 minut (udka) lub 80 minut (ćwiartki). Zdejmujemy przykrycie z formy, zlewamy tłuszcz, obkładamy kaczkę resztą pokrojonych pomarańczy, mięso smarujemy roztopionym masłem z miodem i pieczemy przez 20 minut (udka) lub 30 minut (ćwiartki). Tym razem bez przykrycia, w tej samej temperaturze. Dekorujemy świeżym rozmarynem i podajemy z żurawiną i dodatkami.