Pierwsze wersje kimchi powstawały w Chinach i Korei już 2 tysiące lat temu, by móc dłużej niż trwa sezon jeść dostępne czasowo warzywa. Kimchi jest głęboko zakorzenione we wschodniej kulturze kulinarnej i odzwierciedla jej charakterystyczne cechy: sezonowość, prostotę, odżywczość i zbilansowany smak.   

W XI wieku pisano o jedenastu odmianach kimchi, współcześnie mówi się o ponad 200. Niemal każdy koreański dom ma swój własny przepis na pastę i zalewę do kimchi, przekazywany z pokolenia na pokolenie. Zasolone, odpowiednio doprawione warzywa, fermentujące w specjalnej mieszance przypraw, chilli i sosu rybnego stały się jednym z rozpoznawalnych na całym świecie symboli koreańskiej kuchni. W 2013 kimchi i kimjang, czyli tradycyjna metoda przygotowywania kimchi, zostały wpisane na Listę Reprezentatywną Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego  UNESCO.  

Kanapka z kimchi, autor Grzegorz ŁapanowskiKanapka z kimchi, autor Grzegorz Łapanowski Aga Sochal

Kimchi na zdrowie

Kimchi jest niskokaloryczne, poprawia przemianę materii i jest uznawane za jedną z najzdrowszych potrwa świata. Zawiera witaminy A, B1, B2 i C, a także żelazo i wapń. Dzięki fermentacji i braku pasteryzacji jest bogate w bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus, które zasilają florę bakteryjną naszego przewodu pokarmowego, budują odporność, mają wpływ na trawienie i wchłanianie substancji dobroczynnych do organizmu, ograniczają występowanie alergii i chorób skóry oraz wspierają regulację wagi i odpowiednie PH. Nic dziwnego, że dla Koreańczyków kimchi stanowi nieodłączny dodatek do każdego posiłku. 

Kimchi w kuchni

Kimchi ze swoim wyrazistym, ostrym a jednocześnie zbalansowanym smakiem wnosi do każdej kuchni akcent świeżości i zaskoczenia. Wspaniale sprawdza się w roli niskokalorycznej przekąski lub przyprawy do dań! Można je smażyć z ryżem, dodać do zup i sosów, łączyć z naleśnikowym ciastem, dorzucać do wszelakich mięsnych i wegetariańskich kanapek. Dodatek kimchi w kilkanaście minut zamieni je w pełny smaku posiłek z egzotycznym ‘twistem”.  

>>>Przepisy na potrawy na ciepło z dodatkiem kimchi znajdziesz tutaj

Kimchi z Polski

Jednym z polskich producentów jest Old Friends Kimchi, mała manufaktura założoną przez Mirę Klepacka, Grzegorza Łapanowskiego i Sebastiana Twarogala.  Do produkowanego przez nich kimchi używane są polskie warzywa taki jak kapusta pekińska, marchew, czosnek i biała rzodkiew. Unikalny smak zawdzięcza starannie dobranej mieszance przypraw z koreańskim chilli gochugaru oraz tradycyjnemu koreańskiemu sposobowi kiszenia „kimjang”. Wersja klasyczna zawiera sos rybny, a wegańska sojowy, obie wersje występują przygotowywane są na ostro lub łagodnie. Produkty nie zawierają polepszaczy smaku ani konserwantów, żeby zachować pełnię wartości odżywczych, nie poddaje się ich pasteryzacji, dlatego trzeba je przechowywać je w lodówce.  

Źródło: oldfriendskimchi.pl