Historia amerykańskiego kultowego czerwonego kubka zaczyna się w garażu. W 1936 roku Leo Huselman założył firmę Solo, która jako jedna z pierwszych produkowała małe trójkątne kubki do wody (może pamiętacie kadry ze starych amerykańskich filmów, w których na każdym posterunku stał dystrybutor z wodą i owymi kubkami na jeden łyk). Z czasem asortyment firmy powiększył się o woskowane kubki, z których popijano napoje, m.in. w kinach samochodowych czy fast foodach.

Kultowe czerwone kubkiKultowe czerwone kubki shutterstock

W latach 70. syn Leo Huselmana, Robert, wymyślił czerwony plastikowy kubek, który masowo kupowano na pikniki, przyjęcia w ogrodzie, do którego nalewano wszelkie napoje. Chyba nigdy nie zadawał sobie sprawy (umarł kilka lat temu), jak popularne stały się jego kubki, które młodzieży służyły do ukrywania prawdziwej zawartości kubków.

The American Pie spinoff, Beta HouseThe American Pie spinoff, Beta House mp

Dziś sprawa wydaje się znacznie prostsza, zwłaszcza że do najpopularniejszych drinków kończącego się roku należą te bezalkoholowe. Nie tylko w Ameryce, ale także w Europie (na przykład w Skandynawii) furorę robią wina bez procentów, które smakiem i zapachem, a także wyglądem butelki, przypominają klasyczne wino. Nasze sklepy internetowe również proponują bezalkoholowe merloty, rieslingi czy wermuty. A plastikowe kubki są już u nas mocno passe.

Nadchodzący sylwester upłynie pod znakiem domówek, jeśli mimo trendu zero alko macie ochotę pobawić się w mieszanie kolorowych drinków z procentami, mamy dla was kilka propozycji.

Poncz z mandarynkami

Poncz Negroni z mandarynkamiPoncz Negroni z mandarynkami Fot. M&K Duklas/Duklas.pl

Na 2,33 l ponczu
Przygotowanie: 
Oczekiwanie: 12 godzin

Poncz - składniki

4 mandarynki
czubata łyżka cukru
250 ml słodkiego wermutu 
250 ml campari
330 ml ginu
2 butelki schłodzonego wina musującego (na przykład prosecco)

Poncz - przygotowanie

Mandarynki parzymy wrzątkiem, dwie obieramy. Rozgniatamy miąższ 2 mandarynek i mieszamy z cukrem oraz sparzoną skórką z jednej mandarynki. Wrzucamy do dużej misy ponczowej lub dzbanka. Wlewamy wermut, campari i gin. Chłodzimy w lodówce przez noc.

Tuż przed podaniem wyjmujemy owoce i skórkę, odciskając z nich jak najwięcej płynu. Dodajemy zimne wino musujące i obrane, pokrojone w plasterki pozostałe mandarynki. Podajemy w wypełnionych lodem, dużych, schłodzonych kieliszkach do wina.

Warto mieć pod ręką syrop cukrowy do ewentualnego doprawienia ponczu, który, przez dodatek campari, jest gorzkawy: do rondelka wlewamy 100 ml wody i wsypujemy 250 g cukru. Gotujemy na małym ogniu (nie mieszamy!), aż syrop osiągnie temperaturę 120 st. (nie może zbrązowieć, powinien pozostać przezroczysty!). Najlepiej sprawdzić temperaturę termometrem cukierniczym, a jeśli go nie mamy, wykonajmy "próbę nitki": schłodzoną kroplę syropu chwytamy kciukiem i palcem wskazującym - jeśli przy rozciąganiu powstanie nitka, syrop jest gotowy. Aby kryształki cukru nie osadzały się na brzegach garnka w czasie gotowania (ok. 10 minut), możemy zwilżać wodą jego ścianki za pomocą pędzelka.

Przepis Aga i James Hilferty

Kobieca sprawa i Męska rzecz

Kobieca sprawa i Męska rzeczKobieca sprawa i Męska rzecz fot. Anna Dobrowolańska

Po 1 kieliszku
Przygotowanie: 3 minut

Kobieca sprawa

30 ml syropu kawowego
30 ml likieru irlandzkiego
30 ml skondensowanego mleka
pokruszony lód
ziarna kawy do dekoracji

Umieszczamy w shakerze lód i płynne składniki, mieszamy, aż powstanie piana. Przelewamy do kieliszka koktajlowego i dekorujemy ziarnami kawy.

Męska rzecz

30 ml bourbona
30 ml wermutu
30 ml campari
lód
czarne oliwki i skórka pomarańczy do dekoracji

Wszystkie płynne składniki mieszamy z lodem w szklance. Dekorujemy oliwkami i skórką pomarańczy wbitą na patyczek.

Sangria

SangriaSangria Fot. Krzysztof Duklas / AG

Dla 10-12 osób
Przygotowanie: 10 minut
Oczekiwanie: 60 minut
 

Sangria - składniki

6 pomarańczy
3 cytryny
80 ml rumu
200 ml malagi lub madery
3 butelki czerwonego wina cabernet
2 l niegazowanej wody mineralnej
5 łyżek cukru

Sangria - przygotowanie

Pomarańcze dokładnie szorujemy i wraz ze skórką kroimy w kostkę. Z cytryn wyciskamy sok. Pokrojone pomarańcze wkładamy do dużej wazy, zalewamy sokiem z cytryn, rumem, maderą lub malagą i słodzimy. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Przed podaniem dolewamy wino i wodę mineralną. Mieszamy.

Czekoladowe martini

czekoladowe martiniczekoladowe martini shutterstock.com / shutterstock.com

Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut

Czekoladowe martini - składniki

skórka otarta z 1/2 pomarańczy
2 łyżeczki kakao
200 g czekolady (minimum 60-proc.)
50 ml espresso
100 ml ciemnego rumu 
150 ml likieru czekoladowego
40 ml skondensowanego mleka słodzonego
4-6 kostek lodu 

Czekoladowe martini - przygotowanie

Pomarańczę szorujemy, osuszamy i ścieramy skórkę (bez albedo - białej skórki). Brzegi kieliszków do martini zwilżamy wodą i obtaczamy kakao. 

Czekoladę tłuczemy na kawałki. Wrzucamy do rondelka, wlewamy mleko skondensowane i mieszając, podgrzewamy na małym ogniu, aż czekolada się roztopi. Studzimy, mieszając.

W mocnym blenderze miksujemy kostki lodu. Wlewamy ostudzoną czekoladę. Miksujemy, wlewamy ostudzone espresso rum, likier, miksujemy. Drink wlewamy do kieliszków, posypujemy skórką pomarańczy.

Krwawa Mary

Krwawa MaryKrwawa Mary Fot. Łukasz Zandecki

Na kieliszek
Przygotowanie: 2 minuty

Krwawa Mary - składniki

3 kostki lodu
60 ml wódki
90 ml soku pomidorowego
15 ml soku z cytryny
5 kropli sosu Worcestershire
3 krople sosu tabasco
łodyga selera
sól, pieprz

Krwawa Mary - przygotowanie

Do shakera wkładamy lód, wlewamy wódkę, sok pomidorowy i z cytryny, oba sosy, doprawiamy solą i pieprzem. zamykamy shaker, wstrząsamy energicznie i nalewamy drink do szklaneczki.