Ciasteczka mocno maślane

(przepis Karolina Zajkowska)

Na około 20 ciasteczek
Czas przygotowania: 35 minut

Ciasteczka mocno maślane - składniki

250 g mąki pszennej
60 g cukru pudru
jajko
125 g masła

Ciasteczka mocno maślane - przygotowanie

Na stolnicę przesiewamy mąkę i cukier przez sito o drobnych oczkach. Robimy zagłębienie, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w małą kostkę masło. Siekamy nożem, aż składniki się połączą, a potem wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.

Stolnicę oprószamy mąką, rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 5 mm. Okrągłą foremką lub szklanką wykrawamy okrągłe ciastka. Jeśli macie stempelki, wyciskamy nimi różne formy na ciasteczkach.

Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, wstawiamy do rozgrzanego do 180 st. piekarnika na 10-15 minut (pieczemy, aż ciasteczka się zarumienią). Studzimy.

Ciasteczka możemy zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie i posypać grubym cukrem.

Ciasteczka migdałowe - miękkie amarettiCiasteczka migdałowe - miękkie amaretti Fot. Andrzej Krasowski

Ciasteczka migdałowe - miękkie amaretti

(przepis Ewa Wagner, stylizacja Junona Lamcha-Grynberg)

Na ok. 20 sztuk
Czas przygotowania: 45 minut

Ciasteczka migdałowe – miękkie amaretti - składniki

po 200 g mąki migdałowej i cukru
sól
2 białka kurze
łyżeczka soku z cytryny

Ciasteczka migdałowe – miękkie amaretti - przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy maksymalnie do 150 st. – z termoobiegiem.

W dużej misce mieszamy mąkę migdałową, cukier i 1/2 łyżeczki soli. Białka ubijamy z sokiem z cytryny na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy je z sypkimi składnikami i zagniatamy gładkie ciasto.

Ręce obsypujemy cukrem pudrem i z ciasta formujemy kule wielkości orzecha włoskiego (po mniej więcej 20 g). Wszystkie obtaczamy w cukrze pudrze. Układamy je na silikonowej macie do pieczenia lub na dwóch złożonych razem blachach (górną wykładamy papierem pergaminowym).

Pieczemy 25 minut, aż ciasteczka popękają, a ich spody staną się lekko złote.

Markizy z kremem pomarańczowymMarkizy z kremem pomarańczowym Fot. Shutterstock.com

Markizy z kremem pomarańczowym

Na 12-15 ciastek
Czas przygotowania: 70 minut

Markizy z kremem pomarańczowym - składniki

CIASTO:
130 g mąki
2 łyżki kakao
60 g cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
100 g masła

KREM POMARAŃCZOWY:
100 g masła
3 jajka
150 g cukru
125 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
skórka otarta z pomarańczy

Markizy z kremem pomarańczowym - przygotowanie

Na ciasto wszystkie składniki szybko zagniatamy, od razu rozwałkowujemy na placek o grubości 3-4 mm i wycinamy małe kółka. Układamy je na blasze i wstawiamy na chwilę do lodówki. Następnie ciasteczka pieczemy 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st., uważając, by się nie przypaliły. Studzimy.

Na krem pomarańczowy przygotowujemy garnek lub rondel z dopasowaną do niego wielkością metalową lub szklaną miską. Miska musi dokładnie przylegać do garnka, by nie było żadnych szpar. Do garnka wlewamy trochę wody, zagotowujemy. Masło kroimy w małą kostkę. Jajka roztrzepujemy. Do miski wsypujemy cukier, wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy skórkę z pomarańczy i roztrzepane jajka.

Na garnku z wodą stawiamy miskę, zawartość podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Po kilku minutach, gdy masa stanie się ciepła, dodajemy połowę pokrojonego masła, cały czas mieszając. Po ok. 5 minutach masa zacznie gęstnieć, wtedy dodajemy resztę masła i zmniejszamy ogień do minimum, cały czas intensywnie mieszając, aż pojawią się bąbelki. Zdejmujemy miskę z garnka. Nie wolno dopuścić do zagotowania masy – inaczej krem zważy się.

Przekładamy krem do słoika i schładzamy. Pod wpływem niskiej temperatury zgęstnieje. Kremem przekładamy markizy i składamy ciasteczka po dwa. (Pozostały krem możemy przechowywać w lodówce do 2 tygodni).

Ciasteczka makowe z lukrem buraczanymCiasteczka makowe z lukrem buraczanym Fot. Dominika Wójciak

Ciasteczka makowe z lukrem buraczanym

(przepis Dominika Wójciak)

Na 24 ciasteczka
Czas przygotowania: 40 minut

Ciasteczka makowe z lukrem buraczanym - składniki

250 g masła (najlepiej miękkiego)
130 g drobnego cukru
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki skórki startej z wyparzonej cytryny
300 g mąki pszennej
20 g maku

Lukier:
40 g buraczanego purée (upieczony burak obieramy ze skórki, miksujemy na purée z 4 łyżkami wody)
2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
120 g cukru pudru

Ciasteczka makowe z lukrem buraczanym - przygotowanie

Masło ucieramy z cukrem, solą i skórką cytrynową. Dodajemy mąkę i mak, mieszamy. Wkładamy do lodówki na 15 minut, by ciasto stężało.

Wyciągamy z lodówki, dzielimy na pół. Każdą część wałkujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 1 cm. Ciasto jest miękkie i klejące, jednak dzięki temu ciasteczka będą kruche i miękkie. Rozwałkowane ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny.

Szklanką wycinamy ciasteczka, układamy na blasze do pieczenia, zachowując między nimi 2 cm odstępu. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 st. Studzimy.

Wszystkie składniki lukru ucieramy trzepaczką na gładką masę. Ciasteczka maczamy w lukrze i układamy do wyschnięcia na kratce.

Ciasteczka Lady Makaretti z kremem z białej czekolady i mascarponeCiasteczka Lady Makaretti z kremem z białej czekolady i mascarpone Fot. Aneta Flis

Ciasteczka Lady Makaretti z kremem z białej czekolady i mascarpone

(przepis Marieta Marecka)

Na 50 ciasteczek (25 złożonych)
Czas przygotowania: 45 minut

Ciasteczka Lady Makaretti - składniki

100 g białek
szczypta soli
225 g cukru pudru
łyżeczka pasty z wanilii
łyżeczka octu
130 g startych dowolnych orzechów lub ich mieszanki

Krem:
60 g białej czekolady
150 g serka mascarpone
kilka kropli pasty z wanilii
cukier puder do posypania

Ciasteczka Lady Makaretti - przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. W misce miksera umieszczamy białka i szczyptę soli. Ubijamy na sztywno i dodajemy po łyżce cukru. Dosypujemy go stopniowo, łyżka po łyżce, w odstępach półtoraminutowych. Następnie dodajemy pastę z wanilii i ocet i jeszcze chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy orzechy i dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia podłużne ciastka, zachowując między nimi odstępy po ok. 1 cm.

Odstawiamy blaszki na 10-15 minut i tuż przed pieczeniem posypujemy ciastka przesianym cukrem pudrem. Wstawiamy do piekarnia na 11-13 minut, aż się zarumienią, a wierzch będzie twardy. Studzimy i ściągamy z blaszek.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, w tym samym czasie ubijamy serek z wanilią, aż się rozluźni i nabierze puszystości. Stopniowo, powoli wlewamy lekko przestudzoną czekoladę i krótko miksujemy. Jeśli krem będzie zbyt luźny, możemy wstawić go do lodówki, żeby stężał. Ale, uwaga! Na krótko, żeby nie był zbyt gęsty. Za pomocą rękawa cukierniczego nakładamy krem na spód ciasteczka i sklejamy go ze spodem drugiego ciastka.

Upieczone, ale nie przełożone kremem Lady Makaretti możemy przechowywać w temperaturze pokojowej, najlepiej w zamykanym pojemniku, nawet do tygodnia. Jeśli przełożymy je kremem, powinny być przechowywane w lodówce do trzech dni.

Baletki/bitki/maczkiBaletki/bitki/maczki Fot. Aneta Flis

Baletki, czyli bitki, czyli maczki

(przepis Marieta Marecka)

Na 56 biszkopcików (28 baletek)
Czas przygotowania: 35 minut

Baletki, czyli bitki, czyli maczki - składniki

2 jaja
50 g drobnego cukru
35 g mąki pszennej
25 g mąki krupczatki
szczypta soli
mak do posypania

Do przełożenia:
150 g dżemu lub twardej marmolady

Baletki, czyli bitki, czyli maczki - przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. i włączamy termoobieg. Dwie płaskie blaszki do ciastek wykładamy papierem do pieczenia.

Oddzielamy żółtka od białek odważamy cukier i mąki. Ubijamy białka wraz ze szczyptą soli tak, by piana nie była zupełnie sztywna (tylko w 70 proc.). Następnie, mniej więcej co 2 minuty, ubijając jak na bezę, dosypujemy po łyżce cukru – dodajemy go, gdy poprzednia porcja się rozpuści. Nie przerywając miksowania, dodajemy żółtko, krótko miksujemy i wlewamy kolejne. Obie mąki przesiewamy do masy jajecznej i szpatułką delikatnie mieszamy. Nie robimy tego zbyt długo! Przekładamy ciasto do dużego rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę ciasteczka o średnicy 2-2,5 cm, zachowując ok. 1 cm odstępu między nimi. Dobrze przygotowane ciasto biszkoptowe nie będzie się rozlewać na boki i zachowa swój kształt.

Biszkopciki posypujemy makiem i wstawiamy do pieca obie blaszki naraz. Pieczemy 6-7 minut, aż lekko zbrązowieją. Wyciągamy z pieca i studzimy. Nakładamy na spód ciastek po łyżeczce dżemu i sklejamy spodem z drugim biszkoptem.

Żytnie ciasteczka z czekoladąŻytnie ciasteczka z czekoladą Fot. Shutterstock.com

Żytnie ciasteczka z czekoladą

Na 25 ciastek
Czas przygotowania: 25 minut

Żytnie ciasteczka z czekoladą - składniki

175 g mąki pszennej typ 550
75 g mąki żytniej razowej
55 g płatków owsianych
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
2 łyżki cukru pudru
po łyżce mleka i oliwy
60 g czekolady

Żytnie ciasteczka z czekoladą - przygotowanie

Mieszamy obie mąki. Płatki owsiane mielemy, dodajemy do mieszanki mącznej z proszkiem do pieczenia.

Masło siekamy z mieszanką mączną, dodajemy cukier puder, mleko i oliwę, zagniatamy ciasto. Jeżeli wciąż klei się do rąk, podsypujemy pszenną mąką.

Schłodzoną czekoladę strugamy na małe i duże wiórki, wgniatamy do ciasta.

Wałkujemy ciasto dosyć grubo (1-1,5 cm), wycinamy ciastka szklanką. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 st. Studzimy na kratce.