Pokochałam smak batatów już dawno, ale jeszcze bardziej spodobało mi się to, że są doskonałym dodatkiem do różnych potraw (w tym zup i sałatek), a także mogą być bazą do niezliczonej ilości kombinacji smakowych.

Bataty zapiekane z ciecierzycą i serem kozim

Dla 3-6 osób
Czas przygotowania: 30 minut + czas pieczenia samych batatów 50 minut

Bataty zapiekane z ciecierzycą i serem kozim - składniki

3 bataty
pół czerwonej papryki
szklanka odsączonej ciecierzycy
garść szpinaku
3 ząbki czosnku
ser kozi w roladce
cebula czerwona
3 łyżki oliwy
2 łyżki mleczka kokosowego
szczypta soli
pół łyżeczki pieprzu
pół łyżeczki chilli w proszku
pół łyżeczki kurkumy
świeża kolendra
garść orzechów nerkowca

Bataty zapiekane z ciecierzycą i serem kozim - przygotowanie

Bataty myjemy, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez mniej więcej 50-60 minut.

W międzyczasie na patelni podgrzewamy oliwę. Po chwili wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz paprykę. Smażymy dopóki cebula i papryka nie zmiękną, a następnie dorzucamy pokrojony w plasterki czosnek.

Do cebuli, czosnku i papryki dodajemy odsączona ciecierzycę. Smażymy wszystko razem, delikatnie mieszając przez mniej więcej 3 minuty. Wrzucamy garść pokrojonego świeżego szpinaku, przyprawy i smażymy kolejne 3 minuty. Zestawiamy z ognia.

Bataty po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i czekamy chwile, by wystygły. Kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy ok. 3/4 miąższu, który łączymy z mleczkiem kokosowym. Wrzucamy na patelnię i mieszamy razem z przesmażoną ciecierzycą.

Mieszankę z patelni w małych porcjach przekładamy do wydrążonych połówek batatów. Wierzch posypujemy kawałkami sera koziego. Tak przygotowane bataty wkładamy ponownie do piekarnika o temperaturze 180 st. na 10-15 minut.

Orzechy nerkowca lekko prażymy na patelni.

Po wyjęciu batatów z piekarnika posypujemy je nerkowcami i świeżą kolendrą.