Pizzaiolo to nowa warszawska restauracja założycieli twórcy popularnej latem knajpy Dwa Osiem, która w lecie mieściła się na Bulwarach Wiślanych. Na pytanie o sekret idealnej pizzy twórcy pizzerii odpowiadają prosto. Trzeba znać swój piekarnik. Dopasować do niego ciasto. Pójść do sklepu po składniki. Wymieszać je. Odpocząć. Zrobić pizzę. Zjeść. Spojrzeć na błędy. Powtórzyć bez nich. I tak aż do perfekcji.

Na początek pizzaiolo z Pizzaiolo proponują zabrać się na prostą pizzę Cosacca, jedną z najpopularniejszych w menu lokalu.

Przepis na ciasto do pizzy

Ciasto na pizzę - składniki

680 g mąki 00, 0 (włoska klasyfikacja) bądź do wypieku chleba.

455 ml wody temperatury pokojowej

60 ml oliwy extra-virgin.

4 g drożdży piekarskich.

15 g cukru.

15 g soli.

Ciasto na pizzę - przygotowanie

Łączymy wodę, cukier, drożdże i oliwę. Dodajemy mąkę. Miksujemy na wolnych obrotach 4-5 min. czyszcząc ścianki miksera szpatułką. Zwiększamy tempo do średnich obrotów i mieszamy kolejne 4-5 min. Dodajemy sól i kręcimy jeszcze 3 minuty. Do powstania miękkiego i elastycznego ciasta. Odkładamy kulę do miski, czekamy 2-4 godziny aż urośnie dwa razy. Po urośnięciu ciasta możemy albo schować je do lodówki na 24 godziny lub pod razu poporcjować je na kulki. Ciasto powinno starczyć na 5 kulek. Kulki zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 1-3 godziny. Potem może je trzymać w lodówce do 48 godzin. Z lodówki należy je wyciągnąć na 1-4 godziny przez przygotowaniem pizzy.

Pizza z restauracji PizzaioloPizza z restauracji Pizzaiolo mat.pras

Przepis na pizzę Cosacca

Pizza Cosacca - składniki

1 kulka ciasta,

80-100 g sosu pomidorowego (najlepszy sos wychodzi, gdy ręcznie zmiażdżymy pomidory (najlepiej pelati) w własnym soku ( dodając 1 gram soli na 100 gram pomidorów)

5-10 listków bazylii,

25 g sera pecorino bądź innego twardego dojrzewającego sera.

5-10 ml oliwy,

mąka do podsypania.

Pizza Cosacca - przygotowanie

Cosacca jest niezwykle prostą pizzą. Kulkę rozwałkowujemy do 30 cm średnicy. Smarujemy sosem. Wkładamy do rozgrzanego pieca na 6-8 minut. Po wyjęciu kładziemy bazylię, ścieramy ser i polewamy oliwą.