Choć na pierwszy rzut oka to danie może wyglądać na skomplikowane, to świetnie sprawdzi się jako szybki obiad lub ciepła kolacja.
Fasola w ostrym sosie pomidorowym z krewetkami
Czas przygotowania: 20 minut
dla 4 osób
Fasola w ostrym sosie pomidorowym z krewetkami - składniki
500 g oczyszczonych krewetek
puszka białej fasoli lub 250 g ugotowanej fasoli
puszka pomidorów
2 ząbki czosnku
1 szalotka
1 papryczka chili
1 łyżeczka wędzonej papryki
30 ml oliwy lub oleju
natka lub świeży rozmaryn
sól, pieprz
grzanki do podania
Fasola w ostrym sosie pomidorowym z krewetkami - przygotowanie
Na rozgrzaną patelnię wlać 15 ml oliwy i dodać posiekany ząbek czosnku, szalotkę i pół posiekanej papryczki chili. Po minucie dodać pomidory. Dusić przez około 5 minut. Dodać fasolę i gotować przez około 3 minuty. W tym czasie w misce wymieszać krewetki z wędzoną papryką, pozostałym czosnkiem, chili i oliwy. Krewetki ułożyć na fasoli i gotować przez około 3 minuty. Gotowe danie przełożyć do miseczek, posypać posiekaną natką lub rozmarynem. Podawać z grzankami.