Choć na pierwszy rzut oka to danie może wyglądać na skomplikowane, to świetnie sprawdzi się jako szybki obiad lub ciepła kolacja.

Fasola w ostrym sosie pomidorowym z krewetkami

Czas przygotowania: 20 minut

dla 4 osób

Fasola w ostrym sosie pomidorowym z krewetkami - składniki

500 g oczyszczonych krewetek

puszka białej fasoli lub 250 g ugotowanej fasoli

puszka pomidorów

2 ząbki czosnku

1 szalotka

1 papryczka chili

1 łyżeczka wędzonej papryki

30 ml oliwy lub oleju

natka lub świeży rozmaryn

sól, pieprz

grzanki do podania

Fasola w ostrym sosie pomidorowym z krewetkami - przygotowanie

Na rozgrzaną patelnię wlać 15 ml oliwy i dodać posiekany ząbek czosnku, szalotkę i pół posiekanej papryczki chili. Po minucie dodać pomidory. Dusić przez około 5 minut. Dodać fasolę i gotować przez około 3 minuty. W tym czasie w misce wymieszać krewetki z wędzoną papryką, pozostałym czosnkiem, chili i oliwy. Krewetki ułożyć na fasoli i gotować przez około 3 minuty. Gotowe danie przełożyć do miseczek, posypać posiekaną natką lub rozmarynem. Podawać z grzankami.