Zarówno Brooklyn House, jak i Brooklyn Burgers & Hot Dogs to warszawskie restauracje specjalizujące się w kuchni amerykańskiej. W ich menu poza słynnymi burgerami znajdują się także hot-dogi podawane z podwójną parówką — Hot dogi w Polsce nie mają zbyt wiele do powiedzenia i kojarzą się głównie ze stacjami benzynowymi. To trochę takie brzydkie kaczątka naszej gastronomii niepotrzebnie, spychane na drugi plan. Uznałem, że trzeba się za nie wziąć, przecież to piękna sprawa, przy której możliwości nie ma granic i tak we współpracy z Brooklyn House wymyśliłem kilka opcji, które zadowolą każde podniebienie, a nawet wysublimowanych i wymagających wegan — mówi Filip Głodek
Hot -dogi i burgery z Brooklyn House można obecnie zamawiać na wynos i w dostawie, a nam Filip Głodek zdradził przepis na zajmującego się w karcie hot-doga z burakami
Hot dog z burakami
dla 1 osoby
czas przygotowania: 15 minut
Hot dog z burakami - składnik
bułka (120 g)
parówka Wołowa (100 g)
40 g karmelizowanej cebuli ( czerwona cebula/ cukier/ wino czerwone)
40 g kiszonych buraków ( Burak / Cytryna/ sól / pieprz
10 g ziaren granatu
kolendra, ketchup ananasowy
Hot dog z burakami -przygotowanie
Przygotowanie cebuli karmelizowanej: Trzy cebule pokrój w paski i smażymy na oleju. Dodaj 4 łyżki cukru do rozpuszczenia. Następnie dodaj czerwone wino (150 ml) i zredukuj do gęstej konsystencji całości
Przygotowanie buraków: Buraki upiecz w skórze do miękkości. Obierz i pokrój w kostkę. Zamarynuj w soku z cytryny, zamykając szczelnie na 12 godzin.
Przygotowanie hot doga: Granat obierz. Ulubiony ketchup (100 g) zmiksuj z dwoma plastrami ananasa. Bułkę podgrzej na parze. Rozkrój na pół od góry i najpierw polej ketchupem ananasowym, następnie połóż w tej kolejności: parówkę, cebulę karmelizowaną, buraka, granat i kolendrę.