Przechadzając się między półkami w sklepie i myśląc nad daniem, jakim się z Państwem podzielę, wpadłem na pewien pomysł. Będzie to jedno z tych dań, po które najczęściej sięgają goście restauracji, w której pracuję na co dzień. Mianowicie połączenie smaku ryby i mięsa z dodatkiem owoców. Jest spore grono osób, którym trudno zaakceptować takie połączenie, ale na pewno nie zaliczają się niej kucharze, A Wy, co na to powiecie?

Łosoś na czerwonej soczewicy z salami, pieczoną dynią i owocami

Dla 2 osoby
Czas przygotowania: 35 minut

Łosoś na czerwonej soczewicy z salami, pieczoną dynią i owocami - składniki

Potrzebne składniki do przygotowania łososia na czerwonej soczewicy z salami, pieczoną dynią i owocamiPotrzebne składniki do przygotowania łososia na czerwonej soczewicy z salami, pieczoną dynią i owocami Zdjęcia i stylizacja: Damian Jac, autor bloga jackuchnia.pl

400 g łososia (filet)
120 g czerwonej soczewicy
30 g dobrego włoskiego salami lub spinaty
1/2 małego dojrzałego ananasa
300 g dyni (np. piżmowej)
1/2 małej białej cebuli
1 pomarańcza
2 limonki
1 łyżeczka miodu
1 ząbek czosnku
100 g masła
olej do smażenia
sól i pieprz

Do dekoracji:
rzodkiewka
natka pietruszki

Łosoś na czerwonej soczewicy z salami, pieczoną dynią i owocami - przygotowanie

Filet z łososia (wedle uznania) możemy pozbawić skóry lub tylko łusek. Solimy z dwóch stron, zaś pieprz używamy tylko od przeciwnej strony skóry.

Na małych oczkach tarki ścieramy skórkę z dwóch limonek i jednej pomarańczy, następnie przekrajamy je na pół i wyciskamy sok z jednej limonki i pomarańczy do małego rondelka lub patelenki. Do soku dodajemy starte skórki i łyżeczkę miodu. Później powstanie z nich emulsja cytrusowa.

Połowę cebuli, ząbek czosnku oraz salami kroimy w kosteczkę. Będziemy ją smażyć, gdy soczewica się ugotuje.

Siekamy pietruszkę i kroimy w drobne plasterki rzodkiewki. Posłużą nam za dekoracje talerza.

Nastawiamy nieduży garnek z lekko osoloną wodą. Ilość wody powinna być dwukrotnością ilości soczewicy.

Włączamy piekarnik na 180 stopni C z termo obiegiem.

Obieramy dynię i kroimy w długie słupki. Układamy je na papierze do pieczenia wyłożonym na blaszce. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, skrapiamy oliwą, mieszamy, rozkładając tak, aby słupki dyni się nie stykały. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 25 minut. Wyciągamy, gdy dynia będzie zarumieniona.

Dynię obieramy, kroimy w długie słupki i układamy na papierze do pieczenia wyłożonym na blaszce. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, skrapiamy oliwą.Dynię obieramy, kroimy w długie słupki i układamy na papierze do pieczenia wyłożonym na blaszce. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, skrapiamy oliwą. Zdjęcia i stylizacja: Damian Jac, autor bloga jackuchnia.pl

Gdy woda w garnku zacznie wrzeć, wsypujemy soczewicę i gotujemy na małym ogniu, ok. 6-8 minut. Uważając, aby jej nie rozgotować (musi jeszcze lekko stawiać opór na zębie).

W między czasie, obieramy ananasa, usuwamy środkową część, kroimy pod dużym skosem - przy smażeniu, gdy owoc będzie się rumienił, powinna się uwidocznić jego struktura. Usmażymy go razem z łososiem.

Gdy soczewica jest gotowa odcedzamy ją i hartujemy, polewając ją zimną wodą.

Pokrojoną cebulę, czosnek i salami smażymy w rondelku na średnim ogniu z dodatkiem małej ilości masła (ok. 25 g). Mieszamy od czasu do czasu.

W tym samym czasie nastawiamy rondelek z sokiem i skórką z cytrusów, dodatkiem reszty masła (ok 50 g). Na patelnię kładziemy niewielką ilością masła (ok 25 g), a gdy zacznie się rozpuszczać układamy na niej łososia skórą do dołu oraz ananasa. Smażymy, aż będą złoto-brązowe.

Filet z łososia jest częstym składnikiem (surowego) sushi, więc nie bójmy się dać go lekko „niedosmażonego”. Łosoś wysmażony jak stek: medium well jest bardzo soczysty i przyjemny dla naszego podniebienia.

Gdy w rondelku z salami wszystkie składniki są już rumiane, dodajemy soczewicę, zagrzewając ją.

Gdy w rondelku z salami wszystkie składniki są już rumiane, dodajemy soczewicę, zagrzewając ją.Gdy w rondelku z salami wszystkie składniki są już rumiane, dodajemy soczewicę, zagrzewając ją. Zdjęcia i stylizacja: Damian Jac, autor bloga jackuchnia.pl

Emulsja powinna być już gotowa. Jeśli jest zbyt rzadka, dodajemy odrobinę masła. Jeśli przeoczymy moment idealnej gęstości (czyli stosunku tłuszczu do płynu), wlewamy powoli zimnej wody na gotującą się emulsję, mieszając, aż masło i sok z cytrusów połączą się z powrotem w emulsję.

Teraz czas na połączenie naszych poszczególnych małych dzieł sztuki kulinarnej w jedną spójną całość na talerzu.

Z rondelka soczewica pachnąca salami, na wierzch rumiany łosoś i słodki ananas z patelni. Z pieca wędruje aromatyczna dynia, dookoła pysznie kwaśna emulsja. Dekor z chrupiących plasterków rzodkiewki i bomby witaminowej w postaci siekanej natki pietruszki.

A oto efekt końcowy. Smacznego!

Łosoś na czerwonej soczewicy z salami, pieczoną dynią i owocamiŁosoś na czerwonej soczewicy z salami, pieczoną dynią i owocami Zdjęcia i stylizacja: Damian Jac, autor bloga jackuchnia.pl