Taka sałatka świetnie sprawdzi się na kolację lub przekąska dla gości, a jej przygotowanie zajmie dosłownie chwilę.

Sałatka z gruszką i serem Roquefort

dla 2-3 osób

czas przygotowania 10 minut

Sałatka z gruszką i serem Roquefort - składniki

paczka ulubionego miksu sałat

3 gruszki

100 gram sera roquefort

1 awokado

szczypiorek

80 g orzechów włoskich

składniki do dressingu do sałatki:

50 ml oliwy

3 łyżki stołowe czerwonego octu winnego

1,5 łyżeczki cukru

1,5 łyżeczki musztardy Dijon

1 posiekany ząbek czosnku

sól, pieprz

Sałatka z gruszką i serem Roquefort  - przygotowanie

Orzechy włoskie podpiec przez 5 minut w piekarniku. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki na dressing. Sałatę umyć i przełożyć do misek. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w kostkę gruszkę i awokado i poszatkowany szczypiorek. Zalać dressingiem i posypać ostudzonymi orzechami.