Taka sałatka świetnie sprawdzi się na kolację lub przekąska dla gości, a jej przygotowanie zajmie dosłownie chwilę.
Sałatka z gruszką i serem Roquefort
dla 2-3 osób
czas przygotowania 10 minut
Sałatka z gruszką i serem Roquefort - składniki
paczka ulubionego miksu sałat
3 gruszki
100 gram sera roquefort
1 awokado
szczypiorek
80 g orzechów włoskich
składniki do dressingu do sałatki:
50 ml oliwy
3 łyżki stołowe czerwonego octu winnego
1,5 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki musztardy Dijon
1 posiekany ząbek czosnku
sól, pieprz
Sałatka z gruszką i serem Roquefort - przygotowanie
Orzechy włoskie podpiec przez 5 minut w piekarniku. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki na dressing. Sałatę umyć i przełożyć do misek. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w kostkę gruszkę i awokado i poszatkowany szczypiorek. Zalać dressingiem i posypać ostudzonymi orzechami.