Taki deser to słodka definicja jesieni. A do jego przygotowania wcale nie potrzeba ani wielu składników, ani bardzo dużo czasu.

Jabłka w karmelu

dla 5 osób

czas przygotowania 40 minut

Jabłka w karmelu - składniki

5 jabłek

400 g domowego karmelu z naszego przepisu. Wystarczy go nie solić na koniec

5 patyczków np. do lizaków

papier do pieczenia

rozgniecione orzechy, ciasteczka czy cukierki do posypania

Jabłka w karmelu - przygotowanie

Z jabłek usunąć ogonki. Jeśli jabłka pochodzą z supermarketu warto je sparzyć wrzątkiem i wytrzeć papierowym ręcznikiem, by usunąć wosk. Jeśli mamy więcej czasu jabłka można włożyć na kilka godzin do lodówki.

W jabłka włożyć patyczki i ułożyć ja na papierze do pieczenia. Przygotować karmel według przepisu Michała Toczyłowskiego. Gotowy karmel odstawić do wystygnięcia na 3-5 minut. Posypki wysypać do osobnych miseczek. Jabłka zamoczyć w karmelu, a następnie szybko w posypce. Odłożyć na papier do pieczenia i odstawić do lodówki na około pół godziny.