Podstawowym składnikiem w każdym makaronowym przepisie jest czosnek, a także dobra, wysokiej jakości oliwa z oliwek. Reszta to już kwestia wyobraźni i własnych preferencji smakowych. Kombinacji jest nieskończenie wiele!

Spaghetti z pesto z rukoli

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 25 minut

Spaghetti z pesto z rukoli - składniki

1/2 opakowania makaronu spaghetti
połowa cukinii
kapary (opcjonalnie)
świeże zioła (oregano, bazylia, tymianek)
świeżo zmielony pieprz
płatki parmezanu lub pecorino romano

Pesto:
rukola (ok. 100g / 2 szklanki)
orzechy włoskie (1/2 szklanki)
orzeszki pini (1/3 szklanki)
starty parmezan (1/2 szklanki)
ząbek czosnku
oliwa z oliwek (1/2 szklanki)
kilka listków bazylii
pół łyżeczki soli
świeżo mielony pieprz

Spaghetti z pesto z rukoli - przygotowanie

Wszystkie składniki do pesto, oprócz oliwy blendujemy. Po chwili, podczas blendowania, wlewamy powoli oliwę, do momentu uzyskania dosyć gładkiej masy.

Cukinię kroimy na plasterki, posypujemy solą, skraplamy oliwą i grillujemy przez kilka minut.

Spaghetti gotujemy mniej więcej 10 minut. Koniecznie musi być al dente, dlatego od czasu do czasu sprawdzamy stopień ugotowania.

Makaron łączymy na patelni z naszym pesto i dodajemy łyżkę wody z gotowania, by makaron dobrze połączył się z sosem.

Na koniec dodajemy grillowaną cukinię (opcjonalnie kapary), pomidorki koktajlowe, płatki parmezanu lub pecorino romano oraz świeże zioła.

Makaron soba z tofu w sosie sojowym
Makaron soba z tofu w sosie sojowym Fot. Anna Stefańska, elementsofann.pl

Makaron soba z tofu w sosie sojowym

Dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 25 minut

Makaron soba z tofu w sosie sojowym - składniki

opakowanie makaronu soba
1/4 szklanki sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżeczki brązowego cukru lub miodu
1 łyżeczka sezamu
1 łyżka oleju roślinnego
1 opakowanie tofu
kiełki stir fry
szczypiorek
seler naciowy pokrojony w plasterki
1 marchewka pokrojona w cienkie plasterki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
1 cebula

Makaron soba z tofu w sosie sojowym - przygotowanie

W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu: sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, brązowy cukier/miód, świeżo starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Odkładamy na bok.

Tofu kroimy w małe kostki i mieszamy z jedną łyżką sosu sojowego. Na patelni podgrzewany dwie łyżki oleju sezamowego /lub innego oleju roślinnego. Wrzucamy tofu i smażymy przez mniej więcej 5 minut na średnim ogniu, mieszając. Po usmażeniu tofu rozkładamy na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Na patelni ponownie podgrzewamy olej sezamowy/lub inny olej roślinny. Wrzucamy ząbek czosnku pokrojony w plasterki, posiekaną cebulę, seler naciowy, marchewkę, kiełki stir fry. Smażymy, aż warzywa lekko zmiękną, mniej więcej 8-10 minut.

W dużym garnku na gotującą wodę wrzucamy makaron soba, gotujemy go 4 minuty.

Do warzyw na patelni wlewamy sos, który zrobiliśmy na początku, dodajemy tofu i ugotowany makaron. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę smażymy, by sos się nieco zredukował.

Po przełożeniu na talerze posypujemy ziarnami sezamu i szczypiorkiem.

Makaron z tuńczykiem, kaparami i pomidorkami koktajlowymi
Makaron z tuńczykiem, kaparami i pomidorkami koktajlowymi Fot. Anna Stefańska, elementsofann.pl

Makaron z tuńczykiem, kaparami i pomidorkami koktajlowymi

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 25 minut

Makaron z tuńczykiem, kaparami i pomidorkami koktajlowymi - składniki

pół opakowania spaghetti
kilka łyżek oliwy z oliwek
4 ząbki czosnki
1/4 filiżanki kaparów
10 pomidorków koktajlowych
puszka tuńczyka
natka pietruszki drobno posiekana
papryczka chili
łyżka startego parmezanu
sól i pieprz

Makaron z tuńczykiem, kaparami i pomidorkami koktajlowymi - przygotowanie

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, mniej więcej 8-10 minut.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy drobno posiekany czosnek mniej więcej 3 minuty, następnie dodajemy kapary, tuńczyka, szczyptę soli, świeżo zmielony pieprz i i drobno posiekaną papryczkę chili. Wszystko przez chwile podsmażamy, dodajemy ciepły makaron i mieszamy.

Pomidorki kroimy na ćwiartki i mieszamy z makaronem, na koniec posypujemy natką pietruszki i parmezanem. Podajemy od razu.

Warzywna lasagne z dodatkiem pikantnej dyni, pieczarek i ricotty
Warzywna lasagne z dodatkiem pikantnej dyni, pieczarek i ricotty Fot. Anna Stefańska, autorka bloga elementsofann.pl

Warzywna lasagne z dodatkiem pikantnej dyni, pieczarek i ricotty

Dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 60 minut + czas pieczenia: 45 minut

Warzywna lasagne z dodatkiem pikantnej dyni, pieczarek i ricotty - składniki

paczka makaronu lasagne
1 średnia dynia piżmowa
200 g pokrojonych w plasterki pieczarek
mozzarella
1 łyżeczka chili w proszku
1 czerwony pomidor i 1 żółty
1 czerwona papryka i 1 żółta
2 łyżki masła
kilka listków bazylii do ozdoby

Sos pomidorowy:
pół cukinii
2 szalotki
kawałek pora
2 średnie marchewki
1 puszka pomidorów bez skórki (pelati)
2 łyżki oliwy z oliwek
połowa czerwonej papryki (reszta zostanie do dekoracji)
połowa żółtej papryki (reszta zostanie do dekoracji)
garść świeżych liści szpinaku

Sos biały:
opakowanie serka ricotta
śmietanka 30%
2 łyżki parmezanu (lub corregio albo grana padano)
2 łyżki startego sera cheddar
3 ząbki czosnku

Warzywna lasagne z dodatkiem pikantnej dyni, pieczarek i ricotty - przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą, posypujemy solą i chili. Pieczemy w piekarniku ok. 35 minut.

Gdy dynia się piecze, przygotowujemy sos warzywny. Na patelnię wlewamy oliwę i smażymy szalotki z porem (mniej więcej 3 minuty), następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki, cukinię i marchewki i smażymy wszystko 10 minut. Na koniec wlewamy pomidory z puszki, dodajemy garść świeżych liści szpinaku i smażymy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, mniej więcej 30 minut. Do sosu możemy dolać odrobinę czerwonego wina. Doprawiamy solą i pieprzem.

Na drugiej patelni roztapiamy 2 łyżki masła i smażymy 15 minut wcześniej umyte i pokrojone w plasterki pieczarki.

Na sos biały mieszamy ricottę ze śmietanką, parmezanem, serem cheddar i wyciśniętym czosnkiem, sól i pieprz.

Bierzemy naczynie do zapiekania. W garnku zagotowujemy wodę. Płaty lasagne gotujemy w niej minutę, by nieco zmiękły (łatwiej je wtedy układać w naczyniu do zapiekania). Układamy warstwami: 3 łyżki sosu pomidorowego, 3 łyżki sosu białego, 1/3 upieczonej dyni, 1/3 usmażonych pieczarek, płat lasagne. Powtarzamy 3-krotnie.

Na ostatniej warstwie układamy plastry mozzarelli, pokrojone kolorowe pomidory i papryki. Naczynie wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 st. C mniej więcej 45 minut.