Serniczek z mascarpone i uprażonymi jabłkami

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 10 minut

Serniczek z mascarpone i uprażonymi jabłkami - składniki

4 duże jabłka
łyżka posiekanych orzechów włoskich
łyżeczka cynamon
łyżka rodzynek
200 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
cukier puder do smaku
sok z cytryny

Dekoracja do wyboru:
garść drobnych owoców sezonowych (borówki, maliny)
łyżeczka pistacji
łyżeczka startej gorzkiej czekolady

Serniczek z mascarpone i uprażonymi jabłkami - przygotowanie

Jabłka kroimy w kostkę i wrzucamy do rondelka. Dodajemy cynamon, posiekane orzechy i namoczone wcześniej rodzynek. Smażymy  ok. 10 minut, cały czas mieszając.

Śmietankę ubijamy z dodatkiem cukru pudru, dodajemy serek mascarpone i skrapiamy sokiem z cytryny. Całość dokładnie mieszamy, uzyskać jednolitą masę.

Do przezroczystych naczyń, małych salaterek, słoików lub kieliszków przekładamy obie masy, układając je warstwami: najpierw masa serowa, potem masa jabłkowa i na koniec znowu serowa. Wierzch dekorujemy  drobnymi owocami, pistacjami lub posypujemy startą czekoladą.