Kanapka z awokado i jajkiem w koszulce

Przepis i stylizacja Piotr Gąsiorowski, w5smakaChef

Dla 2 osób
Czas przygotowania: 10 minut

Kanapka z awokado i jajkiem w koszulce - składniki

1 awokado (dojrzałe i zielone)
sok z połowy limonki
kilka ziaren czarnuszki
2 kromki chleba wiejskiego na zakwasie
2 jajka
1 l wody
2 łyżki octu
sól, pieprz

Do dekoracji:
pomidorki koktajlowe
kiełki rzodkiewki
kilka listków bazylia

Kanapka z awokado i jajkiem w koszulce - przygotowanie

Awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy sok z limonki, czarnuszkę, sól i pieprz.

Chleb podgrzewamy w tosterze lub piekarniku, żeby był chrupiący.

W garnku gotujemy litr wody ze szczyptą soli i 2 łyżkami octu. Zmniejszamy ogień, wodę mieszamy w taki sposób, żeby utworzył się wir. W środek wiru wlewamy jajko i gotujemy ok. 2-3 minut, tak żeby białko było ścięte, a żółtko w środku płynne. Jajko wyjmujemy łyżką cedzakową i studzimy.

Grzankę smarujemy pastą z awokado, kładziemy jajko, solimy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z dodatkami: pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół, kiełkami rzodkiewki i listkami bazylii.