Lody lawendowe
Dla 8 osób
Przygotowanie: 25 minut + czas przygotowania lawendowego mleka i czas mrożenia ok. 4 godzin
Lody lawendowe - składniki
500 ml mleka
300 g cukru pudru
2 łyżki świeżych kwiatów lawendy
500 ml śmietany 36%
Lody lawendowe - przygotowanie
Mleko, 500 ml wody i cukier puder doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy lawendę. Przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie płyn przelewamy przez sitko o drobnych oczkach.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy lawendowe mleko, mieszamy. Przekładamy do pojemnika, mrozimy.
Do polania lodów przyda się lawendowy syrop – doprowadzamy do wrzenia 220 g cukru z 500 ml wody, gotujemy 2 minuty. Zdejmujemy z ognia, dodajemy 4 łyżki kwiatków lawendy, odstawiamy na 2 godziny. Przecedzamy, kwiaty dobrze odciskamy z płynu (syrop można przechowywać miesiąc w lodówce).
By wzmocnić lawendowy smak do lodów możemy podać karmelizowane lawendowe brzoskwinie: 1 kg owoców kroimy na ćwiartki. 30 g masła rozgrzewamy na patelni, dodajemy 20-30 ml miodu i brzoskwinie, mieszamy. Posypujemy łyżką świeżych kwiatków lawendy, mieszamy, smażymy kilka minut. Wlewamy 50 ml słodkiego wina, chwilę odparowujemy.
Lody z różowym pieprzem
Dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 90 minut + czas mrożenia
Lody z różowym pieprzem - składniki
2 szklanki pełnego mleka
2 szklanki gęstej śmietany tortowej (36%)
1 szklanka cukru
2 łyżki pokruszonych w moździerzu ziaren różowego pieprzu + kilka całych do dekoracji
7-8 żółtek
Lody z różowym pieprzem - przygotowanie
Zagotowujemy, ciągle mieszając, mleko ze śmietaną, cukrem i pieprzem. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i pozostawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej. Potem zagotowujemy ponownie.
Ubijamy żółtka mikserem i powolutku, nie przerywając ubijania, wlewamy gorące mleko. Następnie wlewamy mieszaninę do rondla i podgrzewamy, stale mieszając, aż masa zgęstnieje (trwa to około 3 minut). Trzeba uważać, żeby masy nie zagotować!
Przecedzamy masę do miski, przykrywamy i wkładamy do zamrażalnika na około 4 godzin, mieszając od czasu do czasu. Przed podaniem posypujemy lody ziarenkami pieprzu.
Lody bazyliowe ze skórką z limonki
Dla 2-4 osób
Czas przygotowania: 20 minut + czas mrożenia
Lody bazyliowe ze skórką z limonki - składniki
1 mały kubeczek kefiru
1 mała śmietana 36%
1/2 szklanki mleka
szklanka liści bazylii
skórka z 1/2 limonki
Lody bazyliowe ze skórką z limonki - przygotowanie
Umyte liście bazylii rozdrabniamy w blenderze.
Do pojemnika wlewamy śmietankę, kefir, mleko. Dodajemy zblendowane liście bazylii i skórkę z limonki. Chwilę wszystko miksujemy, żeby składniki dokładnie się połączyły.
Wstawiamy do zamrażarki i co godzinę wyjmujemy, by zmiksować masę - w ten sposób unikniemy grudek w lodach.
Lody pomidorowe z pomidorowym karmelem
Dla 6 osób
Czas przygotowania: 40 minut + czas mrożenia
Lody pomidorowe z pomidorowym karmelem - składniki
3 żółtka
1/4 szklanki cukru
3 łyżki oliwy extra virgin
1,5 szklanki tłustego mleka
1/2 szklanki śmietanki 36%
2 łyżki przecieru pomidorowego
sok z 1/2 cytryny
45 ml limoncello
1 pomidor malinowy
1 szklanka cukru
1/4 szklanki wody
parmezan
Lody pomidorowe z pomidorowym karmelem - przygotowanie
Ucieramy żółtka z cukrem. Powoli wlewamy oliwę, mieszając, aż powstanie emulsja.
Do rondla wlewamy mleko i śmietankę, dodajemy przecier. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż zacznie lekko bulgotać, nie zagotowujemy!
Odmierzamy szklankę płynu i cienką strużką wlewamy do żółtek, miksując. W ten sposób dodajemy jeszcze dwie szklanki. Powstały płyn wlewamy do rondla i podgrzewamy, mieszając, aż zgęstnieje.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy sok z cytryny i limoncello. Przecedzamy przez sito, schładzamy i mrozimy w zamrażalniku, mieszając od czasu do czasu.
Sos: pomidora miksujemy, przecieramy przez sito. Odmierzamy 1/2 szklanki purée. Gotujemy wodę z cukrem, aż powstanie jasny karmel. Zdejmujemy z ognia, powoli dodajemy purée. Kiedy sos się skarmelizuje, znów stawiamy go na ogniu i mieszamy, aż grudki się rozpuszczą. Studzimy.
Lody polewamy karmelem i posypujemy wiórkami parmezanu.
Sorbet z buraków zakropiony martini
Przepis pochodzi z bloga Smaki regionu
Dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 90 minut + czas mrożenia
Sorbet z buraków zakropiony martini - składniki
3 buraki
5-6 goździków
1 kora cynamonu
1 laska wanilii
1 duży kieliszek Martini rosso
sok z 1 limonki
3 łyżki syropu z cukru trzcinowego
Sorbet z buraków zakropiony martini - przygotowanie
Buraki myjemy i gotujemy w garnku z wodą, do której wrzucamy korę cynamonu, goździki.
Ugotowane buraki odcedzamy, przestudzone obieramy i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Dodajemy ziarenka z jednej laski wanilii, wyciśnięty sok z limonki, syrop trzcinowy oraz kieliszek Martini. Jeśli chcemy, by sorbet był mniej słodki, trzeba dodać mniej syropu trzcinowego.
Masę wstawiamy w naczyniu do zamrażalnika na około 4-5 godzin. Co pół godziny wyjmujemy i mieszamy.
Granita ogórkowa
Dla 2-4 osób
Przygotowanie: ok. 60 minut + czas mrożenia
Granita ogórkowa - składniki
4 długie, jędrne ogórki plus kilka plasterków ogórka do dekoracji
2 limonki
150 g cukru
ew. świeże owoce lub kilka listków mięty
Granita ogórkowa - przygotowanie
Ogórki myjemy, osuszamy, odcinamy twarde końce i kroimy wzdłuż na 4 części. Usuwamy pestki, jeśli są duże, jeśli nie, miksujemy całe ogórki.
Wyciskamy sok z limonek. Ogórkową pulpę i sok mieszamy w misce.
Cukier zalewamy odrobiną wody – tylko tyle, by go zakryła. W rondelku doprowadzamy wodę z cukrem do wrzenia, zdejmujemy rondelek z ognia.
Dodajemy syrop do masy ogórkowej. Przelewamy ją do płaskiego naczynia i wstawiamy do zamrażarki na ok. 2 godziny. Mieszamy co 30 minut, aż powstaną duże kryształki, masa zastygnie i będzie ją można skrobać.
Kryształki granity wsypujemy do wysokich szklanek, podajemy z łyżeczką o długim trzonku. Deser można udekorować owocami albo listkami mięty.