Lody lawendowe

Dla 8 osób
Przygotowanie: 25 minut + czas przygotowania lawendowego mleka i czas mrożenia ok. 4 godzin

Lody lawendowe - składniki

500 ml mleka
300 g cukru pudru
2 łyżki świeżych kwiatów lawendy
500 ml śmietany 36%

Lody lawendowe - przygotowanie

Mleko, 500 ml wody i cukier puder doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy lawendę. Przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie płyn przelewamy przez sitko o drobnych oczkach.

Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy lawendowe mleko, mieszamy. Przekładamy do pojemnika, mrozimy.

Do polania lodów przyda się lawendowy syrop – doprowadzamy do wrzenia 220 g cukru z 500 ml wody, gotujemy 2 minuty. Zdejmujemy z ognia, dodajemy 4 łyżki kwiatków lawendy, odstawiamy na 2 godziny. Przecedzamy, kwiaty dobrze odciskamy z płynu (syrop można przechowywać miesiąc w lodówce).

By wzmocnić lawendowy smak do lodów możemy podać karmelizowane lawendowe brzoskwinie: 1 kg owoców kroimy na ćwiartki. 30 g masła rozgrzewamy na patelni, dodajemy 20-30 ml miodu i brzoskwinie, mieszamy. Posypujemy łyżką świeżych kwiatków lawendy, mieszamy, smażymy kilka minut. Wlewamy 50 ml słodkiego wina, chwilę odparowujemy.

Lody z różowym pieprzem
Lody z różowym pieprzem Fot. Arkadiusz Ćcichocki / Agencja Wyborcza.pl

Lody z różowym pieprzem

Dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 90 minut + czas mrożenia

Lody z różowym pieprzem - składniki

2 szklanki pełnego mleka
2 szklanki gęstej śmietany tortowej (36%)
1 szklanka cukru
2 łyżki pokruszonych w moździerzu ziaren różowego pieprzu + kilka całych do dekoracji
7-8 żółtek

Lody z różowym pieprzem - przygotowanie

Zagotowujemy, ciągle mieszając, mleko ze śmietaną, cukrem i pieprzem. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i pozostawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej. Potem zagotowujemy ponownie.

Ubijamy żółtka mikserem i powolutku, nie przerywając ubijania, wlewamy gorące mleko. Następnie wlewamy mieszaninę do rondla i podgrzewamy, stale mieszając, aż masa zgęstnieje (trwa to około 3 minut). Trzeba uważać, żeby masy nie zagotować!

Przecedzamy masę do miski, przykrywamy i wkładamy do zamrażalnika na około 4 godzin, mieszając od czasu do czasu. Przed podaniem posypujemy lody ziarenkami pieprzu.

Lody bazyliowe ze skórką z limonki
Lody bazyliowe ze skórką z limonki fot. Shutterstock

Lody bazyliowe ze skórką z limonki

Dla 2-4 osób
Czas przygotowania: 20 minut + czas mrożenia

Lody bazyliowe ze skórką z limonki - składniki

1 mały kubeczek kefiru
1 mała śmietana 36%
1/2 szklanki mleka
szklanka liści bazylii
skórka z 1/2 limonki

Lody bazyliowe ze skórką z limonki - przygotowanie

Umyte liście bazylii rozdrabniamy w blenderze.

Do pojemnika wlewamy śmietankę, kefir, mleko. Dodajemy zblendowane liście bazylii i skórkę z limonki. Chwilę wszystko miksujemy, żeby składniki dokładnie się połączyły.

Wstawiamy do zamrażarki i co godzinę wyjmujemy, by zmiksować masę - w ten sposób unikniemy grudek w lodach.

Lody pomidorowe z pomidorowym karmelem
Lody pomidorowe z pomidorowym karmelem Fot. Bogdan Biały

Lody pomidorowe z pomidorowym karmelem

Dla 6 osób
Czas przygotowania: 40 minut + czas mrożenia

Lody pomidorowe z pomidorowym karmelem - składniki

3 żółtka
1/4 szklanki cukru
3 łyżki oliwy extra virgin
1,5 szklanki tłustego mleka
1/2 szklanki śmietanki 36%
2 łyżki przecieru pomidorowego
sok z 1/2 cytryny
45 ml limoncello
1 pomidor malinowy
1 szklanka cukru
1/4 szklanki wody
parmezan

Lody pomidorowe z pomidorowym karmelem - przygotowanie

Ucieramy żółtka z cukrem. Powoli wlewamy oliwę, mieszając, aż powstanie emulsja.

Do rondla wlewamy mleko i śmietankę, dodajemy przecier. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż zacznie lekko bulgotać, nie zagotowujemy!

Odmierzamy szklankę płynu i cienką strużką wlewamy do żółtek, miksując. W ten sposób dodajemy jeszcze dwie szklanki. Powstały płyn wlewamy do rondla i podgrzewamy, mieszając, aż zgęstnieje.

Zdejmujemy z ognia, dodajemy sok z cytryny i limoncello. Przecedzamy przez sito, schładzamy i mrozimy w zamrażalniku, mieszając od czasu do czasu.

Sos: pomidora miksujemy, przecieramy przez sito. Odmierzamy 1/2 szklanki purée. Gotujemy wodę z cukrem, aż powstanie jasny karmel. Zdejmujemy z ognia, powoli dodajemy purée. Kiedy sos się skarmelizuje, znów stawiamy go na ogniu i mieszamy, aż grudki się rozpuszczą. Studzimy.

Lody polewamy karmelem i posypujemy wiórkami parmezanu.

Sorbet z buraków zakropiony martini
Sorbet z buraków zakropiony martini fot. Shutterstock

Sorbet z buraków zakropiony martini

Przepis pochodzi z bloga Smaki regionu

Dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 90 minut + czas mrożenia

Sorbet z buraków zakropiony martini - składniki

3 buraki
5-6 goździków
1 kora cynamonu
1 laska wanilii
1 duży kieliszek Martini rosso
sok z 1 limonki
3 łyżki syropu z cukru trzcinowego

Sorbet z buraków zakropiony martini - przygotowanie

Buraki myjemy i gotujemy w garnku z wodą, do której wrzucamy korę cynamonu, goździki.

Ugotowane buraki odcedzamy, przestudzone obieramy i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Dodajemy ziarenka z jednej laski wanilii, wyciśnięty sok z limonki, syrop trzcinowy oraz kieliszek Martini. Jeśli chcemy, by sorbet był mniej słodki, trzeba dodać mniej syropu trzcinowego.

Masę wstawiamy w naczyniu do zamrażalnika na około 4-5 godzin. Co pół godziny wyjmujemy i mieszamy.

Granita ogórkowa
Granita ogórkowa fot. Shutterstock

Granita ogórkowa

Dla 2-4 osób
Przygotowanie: ok. 60 minut + czas mrożenia

Granita ogórkowa - składniki

4 długie, jędrne ogórki plus kilka plasterków ogórka do dekoracji
2 limonki
150 g cukru
ew. świeże owoce lub kilka listków mięty

Granita ogórkowa - przygotowanie

Ogórki myjemy, osuszamy, odcinamy twarde końce i kroimy wzdłuż na 4 części. Usuwamy pestki, jeśli są duże, jeśli nie, miksujemy całe ogórki.

Wyciskamy sok z limonek. Ogórkową pulpę i sok mieszamy w misce.

Cukier zalewamy odrobiną wody – tylko tyle, by go zakryła. W rondelku doprowadzamy wodę z cukrem do wrzenia, zdejmujemy rondelek z ognia.

Dodajemy syrop do masy ogórkowej. Przelewamy ją do płaskiego naczynia i wstawiamy do zamrażarki na ok. 2 godziny. Mieszamy co 30 minut, aż powstaną duże kryształki, masa zastygnie i będzie ją można skrobać.

Kryształki granity wsypujemy do wysokich szklanek, podajemy z łyżeczką o długim trzonku. Deser można udekorować owocami albo listkami mięty.