Sałatka z krakersami i z ziarnami

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 60 minut
Oczekiwanie: do 25 minut

Sałatka z krakersami i z ziarnami - składniki

 

opakowanie sałaty – najlepiej miks sałat
1/2 ogórka
awokado
1/2 czerwonej cebuli
3 jajka ugotowane na twardo

Sos:
80 ml maślanki
łyżeczka musztardy francuskiej
kilka łodyżek świeżego tymianku
sól, pieprz

Na krakersy:
170 g mąka pszenna razowa
155 ml mleka
110 ml maślanki
50 g maku
25 g sezamu
55 g słonecznika
50 g siemienia lnianego
20 g pestek dyni
2 łyżki chia
4 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli

Sałatka z krakersami i z ziarnami - przygotowanie

Krakersy: do dużej miski wkładamy wszystkie suche składniki krakersów: mąkę, mak, sezam, pestki słonecznika, siemię lniane, pestki dyni oraz chia. Wlewamy mleko, maślankę oraz olej. Dokładnie wyrabiamy i solimy. Ciasto odstawiamy na 20-25 minut, aż chia wchłonie płyny.

Piekarnik nagrzewamy do 200 st. Dwa arkusze papieru do pieczenia smarujemy olejem z jednej strony. Na tak przygotowany papier nakładamy 1/3 ciasta i przykrywamy drugim arkuszem papieru, pamiętając, aby strona z olejem dotykała ciasta. Rozwałkowujemy bardzo cienko ciasto i zdejmujemy wierzchni arkusz papieru, a papier z ciastem przekładamy na blaszkę i pieczemy ok. 15 minut. Tak samo postępujemy z resztą ciasta.

Sos: do miseczki nalewamy maślankę, musztardę, dodajemy świeży tymianek i przyprawiamy solą oraz pieprzem.

Do miski wrzucamy miks sałat, pokrojonego w plasterki ogórka i awokado. Kroimy cienkie plasterki cebulki. Następnie dodajemy pokruszone krakersy i pokrojone jajka. Całość skrapiamy maślankowym sosem.