Dla 4 osób
Przygotowanie: 60 minut
Zupa krem z fasoli - składniki
cebula
olej
2 ząbki czosnku
2 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
2 puszki białej fasoli
litr bulionu warzywnego
250 ml mleka
250 ml wody
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
sól, pieprz
Dodatkowo:
4 plastry szynki dojrzewającej
100-150 ml śmietanki 36-proc.
2 łyżeczki chrzanu
2 jajka
Zupa krem z fasoli - przygotowanie
Cebule siekamy w kosteczkę i przesmażamy w garnku z rozgrzanym olejem, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przez chwilę przesmażamy, dodajemy pokrojone w kostkę warzywa – marchewkę, pietruszkę i seler – całość przesmażamy na małym ogniu przez 7 minut. Po tym czasie dodajemy przepłukaną na sicie fasolę z puszki. Wszystko dokładnie mieszamy, smażymy chwilę na średnim ogniu, wlewamy bulion. Gotujemy 10-15 minut, dodajemy mleko i wodę – chwilę gotujemy. Zupę miksujemy ręcznym blenderem i ponownie gotujemy, przyprawiamy kminem rzymskim, tymiankiem oraz solą i pieprzem do smaku.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. i wykładamy blaszkę papierem do wypieków, na który układamy plasterki szynki. Pieczemy je 12-15 minut, wykładamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Do misy miksera wlewamy śmietanę i ubijamy ją na sztywno, następnie przekładamy ją do miseczki i delikatnie mieszamy z chrzanem.
Zupę podajemy z ugotowanym jajkiem, z chipsem z szynki i śmietaną chrzanową.