1. Zupa indyjska z soczewicą i pomidorami
Dla 6 osób
Przygotowanie: 60 minut
duża cebula
2 łyżki masła
ząbek czosnku
3 łyżeczki przyprawy garam massala
2 łyżeczki curry
łyżeczka chili
łyżeczka świeżego startego imbiru
1 i 1/2 l bulionu drobiowego
liść laurowy
laska (5-7 cm) cynamonu
250 g czerwonej soczewicy
2 marchwie
por
400 ml pomidorów krojonych bez skórki
łyżka koncentratu pomidorowego
sól, cukier
Cebulę obieramy, siekamy, podsmażamy w garnku na maśle, aż się zeszkli. Dodajemy obrany i posiekany czosnek, garam massala, curry, chili, imbir. Mieszając, zasmażamy. Zalewamy gorącym bulionem, wkładamy liść laurowy i laskę cynamonu. Soczewicę płuczemy, osączamy, dodajemy do zupy. Obieramy marchew, kroimy w kostkę, por czyścimy, kroimy w półplasterki. Dodajemy do zupy razem z pomidorami
bez skórki i koncentratem pomidorowym, gotujemy ok. 30 minut. Doprawiamy solą i cukrem.
2. Zupa kalafiorowa z kalarepą
Zupa kalafiorowa z kalarepą shutterstock.com
Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 50 minut
400 g skrzydła indyczego
cebula
kalarepka
1-2 marchewki
2 ziemniaki
mały kalafior (600 g)
garść zielonego groszku (może być
mrożony)
szczypta soli
2 żółtka (opcjonalnie)
1/3 pęczka natki pietruszki
świeżo mielony pieprz do smaku
Mięso zalewamy w garnku 2 litrami wody i gotujemy ok. 30 minut. Cebulę kroimy w kostkę. Kalarepkę, marchew i ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę. Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki. Warzywa wkładamy do garnka z mięsem i gotujemy ok. 10 minut. Delikatnie solimy, gotujemy jeszcze 5 minut. Mięso wyjmujemy (możemy je pokroić i ponownie wrzucić do zupy lub wykorzystać do farszu, np. do naleśników). Zupę zaciągamy żółtkami (opcjonalnie), podajemy posypaną natką i świeżo mielonym pieprzem.
3. Szałwiowa zupa fasolowa
Szałwiowa zupa fasolowa shutterstock.com
Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 2 godziny
Moczenie fasoli: całą noc
500 g suchej czerwonej fasoli
(może też być biała)
marchewka
mała pietruszka
gałązka selera naciowego
3 łyżek oliwy do smażenia
6-8 liści szałwii
3 ząbki czosnku
2 ziemniaki
czarny pieprz
Fasolę zalewamy na noc wodą i moczymy. Odlewamy wodę, ziarna płuczemy, zalewamy ok. litrem świeżej wody i gotujemy na średnim ogniu bez przykrycia, aż fasola zmięknie (70-90 minut). Marchew, pietruszkę, gałązkę selera myjemy i kroimy w talarki. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wkładamy do niej posiekane 3-4 listki szałwii, pokrojone w plasterki ząbki czosnku i podgrzewamy, by oliwa nabrała aromatu. Dorzucamy pokrojone warzywa i dusimy je 4-5 minut, mieszając. Przekładamy do fasoli, gdy ta będzie już prawie miękka. Dodajemy także obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotujemy jeszcze 15 minut i doprawiamy do smaku pieprzem. Zupę rozlewamy na talerze i dekorujemy listkami szałwii.
4. La açorda à alentejana – portugalska zupa czosnkowa z kolendrą, chlebem i jajkiem w koszulce
La açorda ? alentejana - portugalska zupa czosnkowa z chlebem i jajkiem w koszulce shutterstock.com
Dla 6 osób
Przygotowanie: 35 minut
8 ząbków czosnku
sól
6 łyżek oliwy
pęczek świeżej kolendry
łyżka octu winnego
6 jajek
6 kromek czerstwego chleba
Obrane ząbki czosnku ucieramy z solą, oliwą i posiekaną kolendrą w moździerzu lub za pomocą blendera. W garnku zagotowujemy 1 i 1/2 l wody z octem i gdy zacznie wrzeć, partiami gotujemy w niej przez 3 minuty jajka w koszulkach. Ugotowane przekładamy łyżką cedzakową na duży talerz. Do wody, w której gotowały się jajka, dodajemy pastę z czosnku i kolendry, mieszamy i zagotowujemy. Na talerze rozkładamy kromki chleba, zalewamy zupą i dekorujemy jajkiem.
5. Zupa z płotek i karasi z pomidorami
Zupa z płotek i karasi z pomidorami Natalia Nowak-Bratek
Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 50 minut
6-8 małych ryb
cebula
ząbek czosnku
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
2 łyżki masła
800 ml bulionu warzywnego lub wody
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 kg pomidorów
2 łyżeczki cukru
sól do smaku
1/2 pęczka świeżego oregano
szczypta chili
Ryby sprawiamy, oczyszczamy (resztki ryb, płetwy i głowy możemy wykorzystać do przygotowania bulionu rybnego), filetujemy lub staramy się usunąć jak najwięcej ości. Schładzamy.
Cebulę obieramy, kroimy w półtalarki. Czosnek obieramy, siekamy. Marchewki obieramy i kroimy wraz z selerem w plasterki. W dużym rondlu roztapiamy masło, szklimy na nim cebulę i czosnek, dodajemy pokrojone warzywa i krótko dusimy, mieszając. Wlewamy gorący bulion lub wodę, dorzucamy przyprawy i gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu – zupa ma tylko lekko pyrkać.
Pomidory myjemy, parzymy, obieramy ze skórki i np. kroimy w kostkę. Dorzucamy do zupy, gdy pozostałe warzywa są już miękkie, doprawiamy cukrem i solą – gotujemy 5-7 minut.
Na koniec dodajemy do zupy kawałki płoci oraz karasi, posypujemy posiekanym oregano i gotujemy jeszcze 5 minut. Zupę rozlewamy do talerzy wraz z kawałkami gotowanych ryb i warzyw. Posypujemy chili. Podajemy z czosnkową grzanką z pszennej bagietki.
6. Zupa limonkowa
Zupa limonkowa z tortillą shutterstock.com
Dla 6 osób
Przygotowanie: 50 minut
300 g piersi
100 g wątróbki z kurczaka
4 gałązki kolendry
2 ząbki czosnku
duża cebula
sól
2 małe czerwone cebule
3 pomidory
mała zielona papryka
po szczypcie cynamonu i mielonych goździków
duża szczypta kminku
pół łyżeczki oregano
3 limonki
30 g masła
2 łyżki czerwonej fasoli z puszki
ostra mielona papryka, czerstwa tortilla, łyżka oliwy
Piersi i wątróbki z kurczaka oraz kolendrę myjemy. Czosnek i cebule obieramy. Do garnka wlewamy 1,5 litra wody, wrzucamy ząbek czosnku, dużą cebulę, kolendrę i doprowadzamy do wrzenia, solimy. Wkładamy piersi kurczaka i gotujemy 20 minut pod przykryciem, dodajemy wątróbki i gotujemy jeszcze 10 minut. Małe cebulki kroimy w cieniutkie plasterki, sparzone pomidory obieramy i siekamy. Oczyszczoną paprykę kroimy w drobną kostkę. Drugi ząbek czosnku, cynamon, goździki, kminek i oregano podprażamy na suchej patelni (nie przypalamy!), odstawiamy. Wyjmujemy z wywaru mięso i wątróbki, wywar przecedzamy przez sito, odrobinę wlewamy do podprażonych przypraw, miksujemy i wlewamy do reszty bulionu. Mięso i wątróbki kroimy w paski, odkładamy. Limonki myjemy, jedną kroimy w plasterki, z drugiej wyciskamy sok, trzecią kroimy w cząstki. W garnku rozgrzewamy masło, dusimy na nim cebulki 3 minuty, dodajemy paprykę, dusimy 2 minuty, przyprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy posiekane pomidory, osączoną fasolę i gotujemy, mieszając. Wlewamy bulion i sok z limonki, wkładamy mięso i wątróbkę. Gotujemy 2 minuty, przyprawiamy solą i ostrą papryką.Tortillę kroimy w paski i podsmażamy na oliwie na złoto. Do bulionówek wkładamy po plasterku limonki, paski tortilli i wlewamy zupę. Podajemy z ćwiartkami limonki.
7. Kartoflanka na maśle
Kartoflanka gotowa w pół godziny shutterstock.com
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
pietruszka
2-3 marchewki
4-5 ziemniaków
50 g pieczarek
70 g masła
ząbek czosnku
sól, pieprz
listek laurowy
2 ziarna ziela angielskiego, gałązki świeżego majeranku
Pietruszkę i marchewki obieramy, kroimy w plasterki lub słupki. Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę. Pieczarki oczyszczamy, odcinamy ogonki, a kapelusze kroimy na kawałeczki. W dużym rondlu rozgrzewamy masło, przesmażamy na nim obrany i posiekany czosnek. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i podsmażamy je na złoty kolor. Dodajemy pietruszkę, marchewki oraz ziemniaki, które też przesmażamy, żeby wydobyć z nich smak i aromat. Warzywa zalewamy litrem wrzącej wody, doprawiamy solą, pieprzem, dorzucamy listek laurowy, ziele angielskie i gałązki świeżego majeranku. Zupę gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Podajemy z chlebem.
8. Zupa z żółtych pomidorów
Zupa z żółtych pomidorów Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut
2 łyżki oliwy
50-60 g szynki (najlepiej parmeńskiej) pokrojonej w cieniutkie plasterki
pęczek dymki
łyżka posiekanego czosnku
listek laurowy
1 kg żółtych pomidorów (mogą być też czerwone)
250 ml bulionu drobiowego
500 ml wody
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
4-6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
W rondlu rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy szynkę i smażymy, mieszając, 1-2 minuty, aż zacznie się rumienić. Dodajemy posiekane dymki, czosnek i listek laurowy. Nie przerywając mieszania, dusimy, aż dymki będą miękkie i lekko przyrumienione (ok. 6-8 minut). Teraz dodajemy do rondla drobno pokrojone pomidory, wlewamy bulion i wodę, dodajemy sól i pieprz. Częściowo przykrywamy i gotujemy 15-20 minut. Wyjmujemy listek laurowy, jeśli trzeba jeszcze raz przyprawiamy do smaku. Zupę wlewamy do miseczek, każdą porcję dekorujemy sporym kleksem śmietany. Ta zupa jest równie wyśmienita, jeśli zrobimy ją z zielonych pomidorów, a i ze zwykłych, czerwonych smakuje nie gorzej!
8. Minestrone
Minestrone z makaronem i parmezanem shuttersock.com
Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut
4 marchewki
mały młody seler
2 cukinie
czerwona papryka
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki masła
1 kg pomidorów
litr wody lub bulionu – warzywnego albo drobiowego
listek laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku
1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki (opcjonalnie)
200 g drobnego makaronu (np. kółeczka, anellini)
3 garści zielonego groszku
oliwa extra virgin
starty parmezan
Marchewkę obieramy, kroimy w talarki. Seler obieramy i kroimy w małą kostkę. Cukinie myjemy, osuszamy, kroimy w półtalarki. Umytą paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę. Cebule i czosnek obieramy, siekamy.
W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło i na małym ogniu szklimy cebulę i czosnek, następnie dorzucamy marchewkę, seler, cukinię i dusimy warzywa 5-7 minut.
W tym czasie pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Dorzucamy do pozostałych warzyw i chwilę przesmażamy, po czym dolewamy gorącą wodę lub bulion, zagotowujemy. Do garnka wrzucamy pokrojoną paprykę, listek laurowy, ziele angielskie i przyprawiamy zupę do smaku. Gotujemy 7-10 minut. Dorzucamy makaron oraz zielony groszek i gotujemy jeszcze ok. 8 minut.
Akurat zdjecie pokazuje zupe z soczewicy ale ok. A po drugie to nasz wybor jak czesto taka zupe z miesem zrobimy. Ja osobiscie jem na 1 posilek w tygodniu. Wybory , wybory
jem mieso na 1 posilek w tygodniu
krojenie w plasterki marchewki, siekanie grubym nozem natki czy podrzynanie gardla kalafiorowi nie boli i jest OK? A poderzniecie gardla swince, cielakowi czy kurczakowi juz nie? Nawet w wersji kosher i halal?
To chyba jakas nowa religia?
Dobre, szczególnie z kartoflem :)
Oczywiście, że jest różnica. Ale to nie tylko kwestia etyczna. Niezależnie od poziomu empatii wobec stworzeń cierpiących w wynaturzonych hodowlach przemysłowych, ?produkcja? mięsa i mleka wiąże się z zatruciem środowiska naturalnego na ogromną skalę i rabunkowym wyczerpywaniem zasobów Ziemi, zwłaszcza wody. To zaś dotyczy wszystkich.
co za bzdury, człowieku przejdź się do rzeźni a potem wypisuj takie bzdety.
zadnych bzdur tu nie ma. my nie mowimy o uboju zwierzat, tylko o czasie zanim sie taka swinie czy cielaka zabije. przeciez te zwierzeta jedza, pija, wyprozniaja sie a przy tym produkuja metan. Prawda jest taka, ze hodowla zwierzat odpowiada w wiekszym stopniu za zanieczyszczenie powietrza i wod gruntowych niz cokolwiek innego. Polecam zamiast do rzezni bujnac sie do USA, Ameryki Poludniowej (choc w Europie to tez sie juz dzieje od jakiegos czasu) , Australii i zobaczyc te tzw. Mega Farmy. A jak nie ma jak sie bujnac to prosze sobie o nich poczytac.
zle mi sie podpial komentarz. sorki :) Orkan racja, Mr.of bzdury
Zwierzęta były zawsze pożywieniem ludzkości i zawsze będą.
Wytwarzanie sztucznych, produktów to dopiero zanieczyszczenie środowiska.
Czy chcielibyście chodzić w butach że sztucznej skóry?
Od wczesnych lat życia wyrzekłem się jadania mięsa. Przyjdzie czas, gdy ludzie tacy jak ja będą patrzeć na mordercę zwierząt tak samo, jak teraz patrzą na mordercę ludzi.