1. Dżem morelowy z pistacjami

Na 3 słoiki po 250 ml

600 g dojrzałych moreli
400 g cukru
sok z cytryny
skórka starta z cytryny
szczypta kminu rzymskiego
50 g niesolonych pistacji

Morele myjemy, suszymy, dzielimy na pół i usuwamy pestki. Wkładamy do garnka, dodajemy cukier, sok i skórkę z cytryny, kmin i pistacje, mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin. Morele doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia. Odstawiamy na kolejne 12 godzin. Przecedzamy przez sito do rondla. Morele odkładamy, a przecedzony syrop gotujemy 10 minut na dużym ogniu (tak by jego temperatura przekroczyła 100 st.). Dodajemy morele i gotujemy jeszcze 5 minut. Napełniamy wyparzone słoiki i odstawiamy dnem do góry.

2. Dżem brzoskwiniowy z lawendą

Dżem brzoskwiniowy z lawendą
Dżem brzoskwiniowy z lawendą shutterstock.com

Na 7 słoików po 330 ml

1 i 1/2 kg twardych dojrzałych brzoskwiń
750 g cytryn
1 i 1/4 kg cukru
garstka suszonej lawendy

Brzoskwinie płytko nacinamy na czubku na krzyż. Wkładamy na minutę do wrzątku, przekładamy do zimnej wody. Osączamy, obieramy. Kroimy na pół, wyjmujemy pestki, miąższ kroimy w małą kostkę. Dwie cytryny parzymy wrzątkiem, ścieramy skórkę. Ze wszystkich cytryn wyciskamy sok. Razem ze skórką dodajemy go do brzoskwiń, wsypujemy cukier i suszoną lawendę, wlewamy półtorej szklanki wody. Gotujemy na małym ogniu ok. 40 minut, mieszając. Dżemem napełniamy wyparzone słoiki, zakręcamy, odwracamy dnem do góry.

3. Konfitura morelowa

Konfitura morelowa
Konfitura morelowa shutterstock.com

Na 5 słoików po 330 ml

1,1/4 kg dojrzałych jędrnych moreli
cytryna
800 g cukru

Morele myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki (zachowujemy je!). Morele skrapiamy sokiem z cytryny, dokładnie mieszamy i przykrywamy. 5 pestek morelowych rozłupujemy, wyjmujemy nasiona. Nasiona gotujemy minutę, osączamy. Studzimy i drobno kroimy. Cukier wsypujemy do rondla, wlewamy 300 ml wody i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Gotujemy 3-4 minuty. Wkładamy morele, gotujemy 5 minut. Zwiększamy ogień i potrząsając garnkiem, gotujemy 20 minut. Dodajemy nasiona, mieszamy. Gotujemy jeszcze 5 minut. Napełniamy wyparzone słoiki.

4. Nektarynki z rodzynkami w naparze herbacianym

Nektarynki z rodzynkami w naparze herbacianym
Nektarynki z rodzynkami w naparze herbacianym shutterstock.com

Na 9 słoików po 330 ml

100 g rodzynek
4 łyżki soku jabłkowego
3 kg nektarynek
sok z 2 cytryn
500 g cukru
4 torebki herbaty earl grey

Rodzynki moczymy godzinę w soku jabłkowym. Nektarynki myjemy, kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Owoce kroimy na cienkie plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cukrem. Odstawiamy na 30 minut. Herbatę zaparzamy w połowie szklanki wrzątku. Gdy napar naciągnie, wlewamy go do nektarynek, dodajemy rodzynki. Gotujemy 10 minut, często mieszając. Owocami napełniamy wyparzone słoiki, zakręcamy. Pasteryzujemy 15 minut.

5. Konfitura morelowa z porto

Konfitura morelowa z porto
Konfitura morelowa z porto shutterstock.com

Na 6 słoików po 250 ml

1 kg dojrzałych moreli
250 ml porto (można zastąpić sokiem jabłkowym)
sok z 2 cytryn
1 kg cukru

Morele myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki. Połowę moreli kroimy na małe kawałki. Wszystkie owoce wkładamy do rondla. Wlewamy porto i szklankę wody, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 40 minut na małym ogniu. Studzimy. Dodajemy sok z cytryny i cukier, mieszamy. Gotujemy na dużym ogniu 4 minuty, delikatnie mieszając. Konfiturą napełniamy wyparzone słoiki i od razu zakręcamy.

6. Sos brzoskwiniowy z chili

Sos brzoskwiniowy z chili
Sos brzoskwiniowy z chili shutterstock.com

Na 3 słoiki po 250 ml

600 g brzoskwiń
150 g cukru
200 ml białego wytrawnego wina lub soku jabłkowego
4 łyżki octu winnego
2 papryczki chili
ząbek czosnku
łyżeczka soli
2 liście laurowe
szczypta imbiru
szczypta kurkumy
2 ziarna ziela angielskiego
listki z 2 łodyżek tymianku
kilka listków rozmarynu

Brzoskwinie myjemy, kroimy w ósemki. W rondlu gotujemy cukier z 5 łyżkami wody. Gdy stanie się jasnobrązowy, wlewamy wino i ocet winny. Dodajemy owoce, gotujemy na małym ogniu 15 minut. Przecieramy przez sito. Chili czyścimy z nasion, dodajemy do przecieru razem z obranym czosnkiem, solą, liśćmi laurowymi, imbirem, kurkumą, zielem angielskim i ziołami. Gotujemy, często mieszając, 30 minut. Przelewamy przez sito, napełniamy wyparzone słoiki i zakręcamy.

7. Brzoskwinie z wanilią

Brzoskwinie z wanilią
Brzoskwinie z wanilią shutterstock.com

Na 3-4 słoiki po 330 ml

1 i 1/4 kg żółtych dojrzałych brzoskwiń
1 kg cukru
sok z 2 cytryn
4 łyżki koniaku
2 laski wanilii

Brzoskwinie parzymy wrzątkiem, obieramy. Kroimy na pół i usuwamy pestki. Kroimy na cienkie plasterki, przekładamy do rondla. Posypujemy cukrem, skrapiamy sokiem z cytryn i odstawiamy na 3-4 godziny. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na bardzo małym ogniu 20 minut. Ogień zwiększamy i gotujemy kolejne 20 minut, często mieszając (masa będzie dość rzadka). Zdejmujemy z ognia, usuwamy szumowiny i zostawiamy na 10 minut. Wlewamy koniak, mieszamy. Napełniamy wyparzone słoiki, do każdego wkładamy kawałek (ok. 7 cm) wanilii. Zamykamy. Pasteryzujemy 15 minut.