1. Zielony omlet z groszkiem, bazylią, lubczykiem i fetą
Zielony omlet z groszkiem, bazylią, lubczykiem i fetą Miód Malina Studio
Dla 3-4 osób
Przygotowanie: 20 minut
6 jajek
solidna szczypta soli
masło klarowane do smażenia
6 łyżek groszku
łyżka posiekanej bazylii
łyżka posiekanego lubczyku
50 g fety
Jajka rozbijamy, solimy i dokładnie roztrzepujemy za pomocą trzepaczki. Wlewamy połowę masy jajecznej na patelnię z rozgrzanym masłem. Gdy spód omletu się zetnie, posypujemy go z wierzchu połową groszku, ziół i pokruszonej fety. Zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze chwilkę, aż wierzch omletu również się zetnie. Z pozostałych składników przygotowujemy drugi omlet.
2. Omlet z fasolką szparagową i tymiankiem
Omlet z fasolką szparagową shutterstock.com
Dla 2 osób
Przygotowanie: 30 minut
200 g fasolki szparagowej (poza sezonem może być mrożona)
8 przepiórczych lub 4 kurze jajka
sól
3 łyżki oliwy
gałązki świeżego tymianku
Z fasolki usuwamy końcówki. Strączki myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Do miski wbijamy jajka, dodajemy 4 łyżki zimnej wody (dzięki temu masa jajeczna będzie pulchna i delikatna) oraz sól do smaku. Widelcem lub trzepaczką roztrzepujemy masę jajeczną do chwili, aż białka połączą się z żółtkami, a na wierzchu pojawi się piana. Nie powinno to trwać dłużej niż pół minuty, bo masa na klasyczny omlet ma być jednolita i ciągnąca, a nie puszysta.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy pokrojoną fasolkę oraz kilka gałązek tymianku. Mieszając, smażymy ok. 5 minut. Następnie wlewamy ok. 100 ml wody i dusimy warzywa, aż staną się miękkie (ok. 10 minut). Na koniec doprawiamy do smaku solą.
Gdy fasolka będzie miękka, a woda z patelni całkowicie odparuje, dodajemy pozostałą oliwę i wlewamy roztrzepane jajka, równomiernie pokrywając nimi fasolkę. Zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy pokrywką. Smażymy, aż jajka się zetną. Usmażony omlet dzielimy na dwie porcje i zsuwamy na talerze.
3. Omlet francuski z pomidorkami i szczypiorkiem
Omlet francuski z pomidorkami szpinakiem i szczypiorkiem shutterstock.com
Dla 2 osób
Przygotowanie: 20 minut
300 g pomidorków koktajlowych
100 g liści szpinaku
1/2 pęczka szczypiorku
4 jajka
spora szczypta soli
nieco pieprzu
2 łyżki masła plus jeszcze łyżeczka
Pomidorki myjemy, kroimy, odstawiamy. Liście szpinaku myjemy, siekamy. Szczypiorek płuczemy, siekamy.
Ubijamy jajka widelcem (20-30 sekund), dorzucamy posiekaną zieleninę, solimy je i pieprzymy. Patelnię (na 2 jajka bierzemy taką o średnicy 15 cm) stawiamy na dużym ogniu. Roztapiamy na niej łyżkę masła i, poruszając nią, rozprowadzamy je po całej powierzchni. Na gorące, ale jeszcze nie przyrumienione masło wlewamy jajka i smażymy, poruszając patelnią i podważając omlet, tak aby na dno cały czas spływała płynna masa jajeczna. Energicznie poruszamy patelnią, tak aby oddzielił się od niej spód omletu. Na połowie omletu rozkładamy delikatnie połowę pomidorków. Pomagając sobie łopatką, składamy omlet na pół, pod spód wkładamy jeszcze troszeczkę masła i dosmażamy przez chwilę - omlet powinien być rumiany z zewnątrz, ale wciąż lekko kremowy, galaretowaty w środku.
W ten sam sposób przygotowujemy drugi omlet.
4. Omlet biszkoptowy ze szpinakiem i pieczarkami
Omlet biszkoptowy - tzw. grzybek - jest bardzo sycący i przyjemnie puchaty shutterstock.com
Dla 2 osób
Przygotowanie: 30 minut
masło klarowane
12 małych pieczarek
pieprz
1/2 czerwonej cebuli
100-200 g świeżego szpinaku
4 jajka
sól
2 łyżki mąki
2 łyżki tartego sera np. dziugasa (opcjonalnie)
Na dużej patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, wrzucamy oczyszczone i pokrojone pieczarki, doprawiamy pieprzem i smażymy, aż odparują i przysmażą się (3-5 minut). Zdejmujemy je z patelni i odkładamy na talerz. Na patelnię wrzucamy posiekaną cebulę, przesmażamy ją i dodajemy szpinak. Mieszamy, aż listki zmięknie i odparują. Odkładamy na talerz z pieczarkami. Żółtka oddzielamy od białek. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy, następnie dodajemy mąkę i łączymy ją z masą jajeczną.
Wkładamy na patelnię kolejną łyżeczkę masła, a gdy się roztopi, wlewamy na nią ciasto i równo rozprowadzamy. Na wierzchu rozkładamy pieczarki, szpinak i smażymy omlet ok. 3 minut. Po tym czasie odwracamy delikatnie na druga stronę i dopiekamy go przez 3 minuty. Zdejmujemy na talerz, posypujemy tartym serem i dzielimy na porcje.
5. Omlety z duszonymi kurkami
Omlety z duszonymi kurkami shutterstock.com
Dla 4 osób
Przygotowanie: 25 minut
700 g kurek
cebula
ząbek czosnku
4 łyżki masła
100 ml białego wina (opcjonalnie)
pieprz
Omlety:
8 jajek
80 ml śmietany 18-proc.
kilka pomidorków koktajlowych
ulubione zioła
Kurki czyścimy, najlepiej pędzelkiem lub wilgotną szmatką (starajmy się ich nie myć, bo stracą aromat!), odcinamy końcówki trzonków, większe grzyby możemy pokroić. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła i szklimy cebulę oraz czosnek, dorzucamy kurki i smażymy 3 minuty. Podlewamy białym winem i mieszamy, żeby płyn odparował. Dusimy grzyby jeszcze 2-3 minuty, jednak nie dłużej, bo zrobią się twarde i gumowate. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Na omlety do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, sól i ubijamy widelcem lub rózgą, żeby składniki się połączyły. Suchą patelnię ustawiamy na bardzo małym ogniu, a gdy się rozgrzeje, zwiększamy ogień i roztapiamy pół łyżki masła, uważając, by się nie zrumieniło. Wlewamy 1/4 masy jajecznej i smażymy pierwszy omlet. Po chwili podważamy brzegi omletu, aby masa spłynęła na dno patelni, na wierzchu układamy porcję smażonych kurek i trzymamy na małym ogniu, aż jajka całkowicie się zetną. Omlet zsuwamy na talerz, wycieramy patelnię papierowym ręcznikiem i w ten sam sposób przygotowujemy pozostałe omlety.
6. Omlet z pieczarkami (lub grzybami leśnymi) i cebulą
Omlet z pieczarkami i cebulą sghutterstock.com
Dla 2 osób
Przygotowanie: 20 minut
2 małe cebule
masło klarowane
sól
6-8 pieczarek
pieprz
4 jajka
łyżka mleka
3 łyżki tartego parmezanu
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, wrzucamy cebulę, solimy i szklimy na maśle, zdejmujemy z patelni, odkładamy na talerz. Pieczarki czyścimy i kroimy w plasterki, wrzucamy na patelnię, doprawiamy pieprzem i smażymy, aż odparują (3-5 minut). Zdejmujemy z patelni i odkładamy na talerz.
Jajka wbijamy do miski, roztrzepujemy je widelcem, następnie dodajemy łyżkę mleka, solimy. Wkładamy na patelnię kolejną łyżeczkę masła, a gdy się roztopi, wlewamy jajka i poruszamy patelnią, aby równo rozprowadziły się po jej powierzchni. Na nieco ściętym omlecie układamy połowę grzyby i cebulę, doprawiamy solą i posypujemy tartym parmezanem. Smażymy tak długo, aż omlet się zetnie, czyli 1-2 minuty. Zdejmujemy na deskę, kroimy na dwie porcje i nakładamy na talerze.
7. Omlet z białek z porzeczkami
Omlet z białek z porzeczkami fot. Małgorzata Joanna Napiórkowska-Kubicka
Dla 2-3 osób
Przygotowanie:
6 jaj kaczych lub 8 kurzych (białka)
sól
olej kokosowy nierafinowany
do smażenia
kilka łyżek porzeczek lub innych owoców
2-3 łyżeczki miodu
różne grubo posiekane bakalie do posypania
Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę.W dużej patelni o grubym dnie rozgrzewamy trochę oleju kokosowego. Przekładamy ubitą pianę i wyrównujemy ją szpatułką. Przykrywamy i smażymy 2 minuty.Na wierzchu omletu rozkładamy porzeczki i delikatnie dociskamy szpatułką. Przykrywamy patelnię i smażymy około 2 minut. Zsuwamy omlet na duży talerz, przykrywamy go patelnią i odwracamy. Omlet smażymy pod przykryciem z drugiej strony około 2 minut.Ponownie przykrywamy patelnię talerzem i odwracamy. W ten sposób odwrócimy omlet stroną z porzeczkami ku górze. Omlet polewamy miodem i podajemy z bakaliami.
Omlet świetnie smakuje z miękkimi owocami. Wybierajcie te, na które właśnie jest sezon, albo wykorzystujcie mrożone.
(przepis: Szymon Kubicki)
8. Omlet austriacki - Kaiserschmarrn
Kaiserschmarrn Fot. Zofia Różycka i Aleksandra Szwarc
Dla 2 osób
Moczenie rodzynek: 30 minut
Przygotowanie: 15 minut
30 g rodzynek
2 łyżki rumu
4 jajka
30 g cukru
szczypta soli
torebka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
375 ml mleka
125 g przesianej mąki
40 g masła
cukier puder
Rodzynki zalewamy rumem, odstawiamy na 30 minut. Ucieramy żółtka z cukrem, solą i cukrem waniliowym. Do kogla-mogla powoli wlewamy mleko, stale ucierając. Mieszamy z mąką i osuszonymi rodzynkami. Do ciasta dodajemy porcjami pianę z białek. Rozgrzewamy masło na patelni, wlewamy ciasto, smażymy na małym ogniu pod przykryciem, aż spód się przyrumieni. Łopatką dzielimy omlet na ćwiartki (jak pizzę), każdą odwracamy i smażymy z drugiej strony. Potem rozrywamy je na kawałki (np. dwoma widelcami), cały czas smażąc, dzięki czemu każdy kawałek będzie równo przyrumieniony. Przekładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem. Podajemy ze śliwkami z syropu lub kompotu.
Rada: w chwili kiedy mamy już na patelni odwrócone ćwiartki omletu, można dolać pomiędzy nie trochę stopionego masła i wsypać nieco cukru, a potem smażyć dalej, rozrywając omlet. Cukier, karmelizujący się na maśle, oblepi kawałki ciasta - będą słodsze, bardziej rumiane i chrupiące.