1. Letnie gazpacho
Dla 4 osób
Przygotowanie: 10 minut
kromka czerstwego chleba
4 duże pomidory, posiekane
duży ogórek, obrany, bez gniazda nasiennego
cebula cukrowa, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
250 ml soku pomidorowego
sok z 1 cytryny
2 łyżki oliwy extra virgin
szczypta pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki soli morskiej
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
4 duże listki bazylii lub natka
W blenderze lub malakserze miksujemy na gładką masę: kromkę chleba, pomidory, ogórek, cebulę, czosnek, sok z pomidorów, sok z cytryny, oliwę, cayenne, sól i pieprz. Podajemy schłodzoną i posypaną bazylią lub natką.
2. Shake bananowo-czekoladowy
Dla 2 osób
Przygotowanie: 10 minut
2 dojrzałe banany
500 ml mleka lub mleka roślinnego
2-3 łyżki kakao dobrej jakości
Banany kroimy w plasterki. Mleko, banan oraz kakao miksujemy w blenderze, aż koktajl uzyska jednolitą konsystencję. Schładzamy lub podajemy z kostkami lodu.
3. Smoothie jagodowo-truskawkowe z bananem
Dla 2 osób
Przygotowanie: 10 minut
banan
1 szklanka jagód
1 szklanka truskawek, pokrojonych
250 ml niesłodzonego mleka kokosowego
1/2 łyżeczki cynamonu
Banana obieramy, kroimy, przekładamy do kielicha blendera. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy tak długo, aż uzyskamy gładką, kremową konsystencję. Podajemy zaraz po przyrządzeniu.