Spring rollsy
(na 10-15 rolek, przygotowanie i oczekiwanie: 60 minut)
Spring rollsy1:
- 1/2 pęczka zblanszowanych szparagów
- kalarepa
- garść sałaty
- 100 g ugotowanego makaronu ryżowego
- garść mięty i kolendry
- opakowanie papieru ryżowego
Spring rollsy 2:
- 200 g czerwonej kapusty
- 200 g truskawek
- garść szpinaku
- garść rukoli
- 100 g ugotowanego makaronu ryżowego
- opakowanie papieru ryżowego
Sos:
- 80 ml gorącej wody
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- kilka plasterków papryczki chili
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka octu ryżowego
- kilka plasterków kalarepki lub rzodkiewki
- łyżeczka soku z limonki
Sposób przygotowania:
- Podstawą przyjemnego i skutecznego rolowania spring rollsów jest dobra organizacja, dlatego przygotowania warto zacząć od naszykowania wszystkich składników. Szparagi kroimy na krótkie kawałki, kalarepę, kapustę oraz truskawki kroimy w paski, sałaty i zioła rwiemy. Wszystkie składniki układamy na dużym talerzu, aby łatwo było po nie sięgać.
- Przygotowujemy sos. W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier. Chili kroimy na cienkie plasterki, dodajemy do cukru z wodą wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 minut, a w tym czasie przygotowujemy spring rollsy.
- Przygotowujemy płaskie naczynie z wodą oraz deskę. Arkusz papieru ryżowego zanurzamy w wodzie na 3-5 sekund, wyciągamy – powinien wciąż być sztywny, zmięknie w trakcie układania składników.
- Arkusz kładziemy na desce, na jego górnej części układamy górkę makaronu ryżowego i kilka warzyw, następnie zawijamy boki oraz wykonujemy jeden skręt rolki – tak jak na zdjęciach po lewej. Dokładamy więcej warzyw, sałaty oraz szczypioru i wykonujemy następny skręt. Dokładamy kolejne warzywa oraz zioła i sklejamy rolkę. Postępujemy tak samo z pozostałymi arkuszami, aż składniki się skończą. Gotowe rolki podajemy od razu z przygotowanym wcześniej sosem.
Porady:
- Makaron ryżowy po ugotowaniu najlepiej przełożyć na chwilę do zimnej wody z lodem.
- Do spring rollsów możecie wykorzystać zapomniane resztki z lodówki – wczorajszy ryż (ale nie starszy!), kawałki surowych warzyw albo zwiędnięte zioła. Połączone w jednym ruloniku i zamoczone w wyraźnym sosie i tak będą smakować świetnie.
- Połączenie szparagów, truskawek i kalarepki smakuje bardzo dobrze, ale nie ograniczajcie się i szukajcie nowych zestawień. Botwinka i kokos? Rabarbar i buraczki? Szczaw i bataty? To dopiero początek.
- Spring rollsy warto rolować na drewnianej desce, która wchłania nadmiar wody.
- Jeśli chcecie zjeść je później, przykryjcie je delikatnie namoczonym papierowym ręcznikiem.