Jak szukać polskiej tożsamości kulinarnej?

W Polsce zbiegło się wiele kulinarnych i historycznych wątków, składając się na barwny
obraz miejscowej kuchni. Obecne w polskiej kuchni potrawy aszkenazyjskie są wynikiem 1000-letnich relacji żydowsko-polskich. Orientalne akcenty pochodzą z Imperium Osmańskiego, z którym Rzeczpospolita szlachecka dzieliła granicę przez ponad 300 lat. Renesans i barok wniosły wpływy włoskie i francuskie.

Wraz z rozbiorami kraju przyszły smaki rosyjskie, niemieckie i austro-węgierskie. Ostatecznie II wojna światowa, a następnie 40 lat komunizmu, odcisnęły nieodwracalne piętno na polskiej kulturze kulinarnej, w znacznym stopniu ją unifikując.

Ostatnie lata, m.in. za sprawą kreatywnych, ambitnych i ciekawych utraconego dziedzictwa kucharzy, przyniosły kulinarną rewolucję, nie tylko w Warszawie, ale w całym kraju. Terroir przyjrzy się jej oczami zagranicznych i polskich ekspertów.

Terroir Warsaw, które odbędzie się 27 i 28 maja 2018 roku, zgromadzi w stolicy uznanych zagranicznych szefów kuchni, m.in. Amandę Cohen (Nowy Jork), JP McMahona (Irlandia) i Marka Besta (Sydney) oraz dziennikarzy, ekspertów zajmujących się turystyką kulinarną i sommelierów. Goście spotkają się z przedstawicielami polskiej sceny kulinarnej, aby porozmawiać o bogactwie wynikającym z różnorodnych wpływów w polskiej kuchni, ekscytujących zmianach w naszej gastronomii i o tym, jak sprawić, by "Polish cuisine" stała się marką rozpoznawalną na świecie. Wydarzenie skierowane jest do szefów kuchni, restauratorów, sommelierów, foodiesów i wszystkich zainteresowanych dyskusją o nowej polskiej scenie kulinarnej.

Terroir Warsaw - Forum

Forum odbędzie się w niedzielę 27 maja w Fortecy Kręglickich. Nie przez przypadek na
wydarzenie wybrano miejsce targu, który gromadzi rzemieślników i producentów żywności oraz szefów, którzy się u nich zaopatrują. Wraz z ponad 120 uczestnikami, Terroir Warsaw otworzy dyskusję o złożoności polskiej kuchni. Lokalnemu dziedzictwu przyjrzą się polscy i zagraniczni specjaliści, szefowie kuchni, historycy i antropologowie. Wspólnie przedyskutują ekscytujące zmiany na warszawskiej scenie kulinarnej i zastanowią się, jak wykorzystać potencjał drzemiący w polskiej kuchni, jak go wyeksponować, nagłośnić i promować.

Terroir Warsaw - Wspólna Kolacja

Zwieńczeniem Terroir Warsaw będzie Kolacja przygotowana przez pary polskich i
zagranicznych szefów kuchni. W poniedziałek 28 maja zaproszeni kucharze przejmą
restaurację Zoni znajdującą się przy Muzeum Polskiej Wódki. Taka szansa zdarza się tylko raz - kilkunastu znakomitych kucharzy zebranych w jednym miejscu wspólnie stworzy dania zainspirowane polskimi tradycjami. Polacy wniosą do menu doświadczenie i autorskie spojrzenie na rodzimą kuchnię. Goście zaś - nową perspektywę, dzieląc się swoimi interpretacjami miejscowych smaków.

O Terroir

Terroir Hospitality to branżowe spotkanie, które od 12 lat odbywa się w Toronto,
gromadząc najlepszych na świecie szefów kuchni, restauratorów, producentów żywności, znanych dziennikarzy kulinarnych. Sympozjum integruje przedstawicieli gastronomii i producentów żywności, zwraca uwagę światowych mediów na lokalną kulturę kulinarną. Popularność kanadyjskiego sympozjum przyczyniła się do powstania satelickich wydarzeń. W maju 2017 roku z sukcesem wystartował europejski program w Berlinie, w październiku odbyło się Forum w Budapeszcie.

Arlene Stein, założycielka i dyrektorka Terroir, tak podsumowuje te zmiany:
"Międzynarodowa ekspansja oznacza, że możemy wyszukiwać i wspierać kulinarnych
ambasadorów w tak ciekawych destynacjach, jak Warszawa. Tym samym powiększamy
międzynarodową społeczność hospitality poprzez edukację i networking".

Stein, w wywiadzie dla weekend.gazeta.pl, tłumaczy jak spotkania szefów kuchni i miejscowych liderów branży przyczyniają się do promowania destynacji kulinarnych. Podkreśla też, że Warszawa ma wszystko, czego szukają kulinarni turyści głodni nowych odkryć.

Lista uczestników Terroir Warsaw

Polscy:
Wojciech Modest Amaro, Atelier Amaro
Aleksander Baron, Zoni
Adrian Klonowski, Pädaste Manor, Estonia
Maciej Nowicki, Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
Justyna Słupska Kartaczowska, Jadka, Wrocław
Robert Trzópek, Bez Gwiazdek

Zagraniczni:
Maksut Askar, neolokal, Stambuł
Mark Best, Genting Dream, Sydney
Amanda Cohen, Dirt Candy, Nowy Jork
Nicolai Ellitsgaard Pedersen, Under, Norwegia
JP McMahon, Eat Galway, Irlandia
Connie DeSousa & John Jackson, Charcut, Kanada

Bilety

Forum 27 maja 2018:
70 euro za osobę
https://www.rsvp-popup.com/events/terroirwarsawforum

Kolacja 28 maja 2018:
95 euro za osobę
https://www.rsvp-popup.com/events/TerroirWarsawDinner

Limitowany pakiet Forum + Kolacja:
145 euro za osobę
https://www.rsvp-popup.com/events/TerroirWarsawSaver