Składniki:

(na około 20 placków, przygotowanie: 45 minut)

  • 1 kg dużych mączystych ziemniaków*
  • duże jajko
  • duża cebula
  • 1-2 łyżki mąki
  • sól
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • 240 g koziego sera
  • 200 g suszonej wędliny (schabu, karkówki)
  • natka pietruszki do posypania

Karmelizowane pomidorki:

  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • łyżka cukru
  • ząbek czosnku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • olej

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, cebulę na tarce o średnich oczkach (warzywa możemy też rozdrobnić w malakserze). Dodajemy jajko i łyżkę mąki, posypujemy solą i wyrabiamy masę - powinna być dość gęsta, wilgotna, ale nie wodnista, a jeśli jest rzadka, dosypujemy resztę mąki (nie dodajemy od razu całej mąki, bo jej nadmiar sprawi, że placki będą twarde). Masę możemy odstawić na 5 minut, by smaki się przegryzły.
  2. Olej rozgrzewamy na niewielkiej patelni, wlewamy porcję masy ziemniaczanej na grubość 1 cm. Smażymy 5-7 minut na średnim ogniu (tylko z jednej strony). Delikatnie zsuwamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W ten sposób robimy pozostałe placki i zsuwamy je na blachę. 
  3. Karmelizowane pomidorki: pomidorki myjemy, kroimy na pół, układamy wnętrzem do góry, posypujemy cukrem. Czosnek siekamy, mieszamy z natką, posypujemy pomidorki. Skrapiamy olejem. Pieczemy 50 minut w 100 st.
  4. Gotowe placki ziemniaczane posypujemy pokruszonym kozim serem, przykrywamy wędliną i karmelizowanymi pomidorkami. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na 10 minut. Przed podaniem posypujemy natką.

Rady:

* Mączyste (skrobiowe) ziemniaki mają mniejszą zawartość wody, zazwyczaj są odmianami żółtymi (typ B i C).

* Nie musicie się ograniczać tylko do podanych przez nas składników. Zamiast nich na plackach możecie ułożyć dowolny inny ser, warzywa czy wędlinę (np. ser pleśniowy, podpieczone plasterki cukinii lub bakłażana, itp.).

* Wolicie placki ziemniaczane w bezmięsnej wersji? Możecie pominąć dodatek wędliny - też będą pyszne.