Pyszności z dodatkiem maku nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole. Może to być makaron łazanki z makową masą, mogą być makiełki czy makowe łamańce, a także pełna bakalii i miodu kutia. Najbardziej odświętna ze wszystkich tych smakołyków jest chyba strucla z makiem.

Strucla z makiem - przepis

Składniki:

(na 2 ciasta, przygotowanie: 50 minut, oczekiwanie: 60 minut)

Masa makowa:

  • 500 g niebieskiego maku
  • litr mleka
  • 100 g masła
  • 100 ml miodu
  • 200 g posiekanych bakalii (rodzynki, orzechy włoskie i laskowe, migdały, skórka otarta z pomarańczy)
  • 3 białka jaja
  • 100 g cukru pudru
  • 50 ml amaretto

Ciasto:

  • 150 ml mleka 
  • 50 g drożdży
  • 100 g cukru 
  • 500 g mąki 
  • 4 żółtka
  • ziarenka z laski wanilii
  • skórka otarta z cytryny 
  • szczypta soli
  • 150 g masła

Sposób przygotowania:

Na masę makową mak gotujemy w mleku na małym ogniu ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając, przecedzamy na sitku. Dwukrotnie mielemy. W rondlu podgrzewamy masło z miodem, dodajemy mak, bakalie, smażymy parę minut. Do wystudzonego maku dodajemy ubite z cukrem pudrem, na sztywną pianę, białka i alkohol. Masę delikatnie mieszamy.

W wysokim naczyniu na zaczyn mieszamy ciepłe mleko, drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.

Do przesianej mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn, żółtka, cukier, wanilię, skórkę z cytryny i sól, lekko wyrabiamy ciasto, na koniec dodajemy roztopione masło.

Wyrobione, gładkie ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy na kształt prostokąta o grubości pół cm. Na wierzch wykładamy masę makową, zostawiając ok. 2 cm marginesu na brzegach. Zwijamy rolady, końce zwijamy pod spód. Strucle przekładamy na posmarowany olejem papier pergaminowy i zawijamy dwa razy, robiąc luz ok. 4 cm. Strucle pieczemy 45-50 minut na blaszce w 180 st. Ostudzone strucle możemy polać lukrem.

Rady:

  • Zawinięcie makowca w papier do pieczenia zapobiegnie pękaniu ciasta i pomoże w zachowaniu jego ładnego kształtu.
  • Strucla z makiem możne piec się również w blaszkach keksówkach – wtedy nie trzeba już ciasta zawijać w pergamin.
  • Domowy cukier waniliowy uzyskamy wkładając laskę wanilii bez ziarenek do cukru pudru i szczelnie zamykając słoik. 
  • Jeśli macie ochotę, polukrowane strucle z makiem możecie również posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

***

Łukasz Żuchowski - szef kuchni warszawskiej restauracji Oliva z ponad 20-letnim doświadczeniem, miłośnik smaków śródziemnomorskich.