Pyszności z dodatkiem maku nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole. Może to być makaron łazanki z makową masą, mogą być makiełki czy makowe łamańce, a także pełna bakalii i miodu kutia. Najbardziej odświętna ze wszystkich tych smakołyków jest chyba strucla z makiem.
Strucla z makiem - przepis
Składniki:
(na 2 ciasta, przygotowanie: 50 minut, oczekiwanie: 60 minut)
Masa makowa:
- 500 g niebieskiego maku
- litr mleka
- 100 g masła
- 100 ml miodu
- 200 g posiekanych bakalii (rodzynki, orzechy włoskie i laskowe, migdały, skórka otarta z pomarańczy)
- 3 białka jaja
- 100 g cukru pudru
- 50 ml amaretto
Ciasto:
- 150 ml mleka
- 50 g drożdży
- 100 g cukru
- 500 g mąki
- 4 żółtka
- ziarenka z laski wanilii
- skórka otarta z cytryny
- szczypta soli
- 150 g masła
Sposób przygotowania:
Na masę makową mak gotujemy w mleku na małym ogniu ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając, przecedzamy na sitku. Dwukrotnie mielemy. W rondlu podgrzewamy masło z miodem, dodajemy mak, bakalie, smażymy parę minut. Do wystudzonego maku dodajemy ubite z cukrem pudrem, na sztywną pianę, białka i alkohol. Masę delikatnie mieszamy.
W wysokim naczyniu na zaczyn mieszamy ciepłe mleko, drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do przesianej mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn, żółtka, cukier, wanilię, skórkę z cytryny i sól, lekko wyrabiamy ciasto, na koniec dodajemy roztopione masło.
Wyrobione, gładkie ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy na kształt prostokąta o grubości pół cm. Na wierzch wykładamy masę makową, zostawiając ok. 2 cm marginesu na brzegach. Zwijamy rolady, końce zwijamy pod spód. Strucle przekładamy na posmarowany olejem papier pergaminowy i zawijamy dwa razy, robiąc luz ok. 4 cm. Strucle pieczemy 45-50 minut na blaszce w 180 st. Ostudzone strucle możemy polać lukrem.
Rady:
- Zawinięcie makowca w papier do pieczenia zapobiegnie pękaniu ciasta i pomoże w zachowaniu jego ładnego kształtu.
- Strucla z makiem możne piec się również w blaszkach keksówkach – wtedy nie trzeba już ciasta zawijać w pergamin.
- Domowy cukier waniliowy uzyskamy wkładając laskę wanilii bez ziarenek do cukru pudru i szczelnie zamykając słoik.
- Jeśli macie ochotę, polukrowane strucle z makiem możecie również posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
***
Łukasz Żuchowski - szef kuchni warszawskiej restauracji Oliva z ponad 20-letnim doświadczeniem, miłośnik smaków śródziemnomorskich.