Zupa krem z pieczonych bakłażanów
(dla 4 osób, przygotowanie: 90 minut)
Składniki:
- 1 kg bakłażanów
- sól
- 3-4 łyżki oleju
- 2 ziemniaki
- oliwa
- 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- łyżeczka mielonego kuminu
- 2 ząbki czosnku
- litr bulionu
- 1-2 łyżeczki cytryny, pieprz
Do podania: tahina, podprażone ziarna kuminu, świeża kolendra
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. W tym czasie bakłażany kroimy w kostkę, obsypujemy łyżeczką soli i dokładnie mieszamy. Zostawiamy na 15-30 minut.
- Bakłażany odcedzamy i lekko wycieramy. Wrzucamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy olejem i rękami dokładnie nim nacieramy. Wsuwamy do piekarnika i pieczemy 20-30 minut.
- W tym czasie ziemniaki obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy ziemniaki, kolendrę oraz kumin i smażymy 2-3 minuty, co chwilę mieszając.
- Czosnek siekamy, dodajemy do ziemniaków i smażymy ostatnią minutę. Wlewamy bulion, garnek przykrywamy i gotujemy 10-15 minut, aż ziemniaki zmiękną.
- Do garnka z bulionem i ziemniakami dodajemy upieczone bakłażany i gotujemy ostatnie 5 minut. Blendujemy, doprawiamy do smaku cytryną, solą oraz pieprzem. Podajemy z kleksem tahiny, prażonym kuminem oraz świeżą kolendrą.
Rady:
- Jeśli nie macie piekarnika, bakłażana można usmażyć. Najlepiej jest to zrobić na niezbyt szerokiej patelni, na dużej ilości bardzo rozgrzanego oleju – wtedy bakłażan go nie wypije i nie będzie tłusty.
- Warto też pamiętać o tym, że bakłażana nie może być za dużo na patelni, dlatego trzeba go smażyć w 3, a nawet 4 turach. Jak sami widzicie, to trochę bardziej karkołomne, dlatego wolę bakłażany piec.
- Między bajki można włożyć opowieść o tym, że nieosolony bakłażan jest gorzki. To bzdura, bakłażana wystarczy odpowiednio przyprawić, a będzie przepyszny! Sól sprawia, że bakłażan wypija mniej oleju – dlatego warto go osolić, jeśli go pieczecie, a obowiązkowo trzeba to zrobić przed smażeniem.
- Ciekawi was dlaczego nie piekę też ziemniaków? Bakłażan jest dość wodnisty i krem zrobiony tylko z niego ma nieprzyjemną konsystencję. Dlatego zadaniem ziemniaków jest zupę zagęścić i nadać jej aksamitności – pieczone ziemniaki są do tego za twarde, a te podsmażone i ugotowane są niemal równie smaczne i bardzo miękkie.
Bigos z dynią
bigos z dynią fot. Marta Dymek
(dla 6-8 osób, przygotowanie: 2 godz.)
Składniki:
- cebula
- olej
- 4 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 2 goździki
- 8 ziaren pieprzu
- 4 ziarna jałowca
- 2 łyżeczki kminku
- łyżeczka papryki wędzonej
- łyżeczka papryki ostrej
- 1/2 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 kg kapusty kiszonej
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 i 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- łyżeczka cząbru
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- łyżeczka soli
- litr wody
- 500 g kapusty słodkiej
- jabłko
- 20 dag suszonych grzybów
- 250 ml whiskey lub wódki
- 500 ml wody
- 1 kg dyni
Sposób przygotowania:
- Cebulę siekamy w kostkę, na dnie garnka rozgrzewamy dużo oleju. Dodajemy cebulę oraz wszystkie wymienione obok niej przyprawy,
smażymy 5 minut na małym ogniu. - W międzyczasie kapustę kiszoną kroimy na kawałki i dodajemy do podsmażonej cebuli razem z suszonymi ziołami, połową wody oraz solą. Garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez godzinę.
- Po upływie tego czasu słodką kapustę siekamy na cienkie kawałki, jabłko ścieramy na tarce. Dodajemy do garnka razem z grzybami, whiskey oraz resztą wody i gotujemy 30-60 minut.
- Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka z bigosem wraz z wodą i gotujemy 20-40 minut w zależności od tego, kiedy dynia odpowiednio zmięknie.
Rady:
- W bigosie najlepiej sprawdzi się dynia Hokkaido, której nie trzeba obierać i szybko się ją kroi. Jeśli nie macie jej pod ręką, możecie też użyć dyni piżmowej – obiera się ją dość prosto oraz ma pachnący, zwarty miąższ.
- Jeśli chcecie, żeby bigos był bardzo sycący, razem z dynią dorzućcie do niego puszkę fasoli, puszkę ciecierzycy albo gotowany groch.
- Bigos z dynią to świetne połączenie! W końcu kiszona kapusta jest kwaśna, a dzięki dodatkowi dyni bigos ma przyjemny, zbalansowany smak.
***
Marta Dymek - wielbicielka roślin, autorka bloga jadlonomia.com, programu "Zielona rewolucja" (Kuchnia+) oraz fantastycznych książek "Jadłonomia. Kuchnia roślinna - 100 przepisów nie tylko dla wegan" i "Nowa Jadłonomia".