Zawijańce truskawkowe
Zawijańce to sposób na zdrową, słodką przekąskę domowej roboty, która składa się w 100 procentach z owoców. Są wegańskie i bezglutenowe oraz nie zawierają ani grama dodatkowego cukru. Można robić je z różnych owoców, wymyślając nieskończoną liczbę połączeń smaków i kolorów, oraz dodając rozmaite przyprawy – wedle uznania i wyobraźni.
Do przygotowania zawijańców przydaje się dehydrator, ale w razie jego braku równie dobrze można je suszyć w piekarniku – ja korzystam z tej drugiej opcji. Zawijańce w wersji, którą przedstawiam poniżej, nie są bardzo słodkie, dlatego jeśli wolisz słodsze smaki, zwiększ liczbę bananów (np. do 3-4 sztuk, w zależności od ich wielkości).
Składniki:
- 600 g truskawek
- 2 banany
- świeżo starta gałka muszkatołowa lub 1-2 laski wanilii
Sposób przygotowania:
- Rozgrzewamy piekarnik do 60 stopni.
- Truskawki płuczemy i usuwamy szypułki. Banany obieramy.
- Owoce wrzucamy do blendera i miksujemy na gładkie purée.
- Sprawdzamy smak i w razie potrzeby dodajemy więcej słodkich owoców (np. bananów). Jako dodatkowego słodzidła możemy użyć też np. świeżych daktyli albo łyżki domowej konfitury.
- Sprawdzamy konsystencję: purée powinno być gęste i lekko lejące. Jeśli masa będzie zbyt płynna, zagęszczamy ją dodatkowymi owocami, jeśli za gęsta, dolewamy wody.
- Blachę piekarnika wykładamy silikonową matą do pieczenia i wylewamy na nią purée. Rozprowadzamy równomiernie silikonową łopatką (do pokrycia jednej maty powinno wystarczyć ok. 500 ml purée). Warstwa powinna mieć grubość 4-5 mm.
- Wstawiamy do piekarnika na 8-10 godzin. Przez pierwsze 4 godziny zawijańce pieczemy na środkowym poziomie z włączoną górną i dolną grzałką, a następnie z grzaniem tylko od góry.
- Co 1-2 godziny zmieniamy ustawienie blachy.
- Purée jest gotowe, kiedy owocowy płat można oderwać od silikonowej maty. Najlepiej pokroić go wtedy ostrym nożem lub nożyczkami w paski o grubości 1-2 cm i zwinąć w ruloniki.
Rada: Do zrobienia zawijańców przydaje się dehydrator, ale mnie wystarczył domowy piekarnik.
Ciasto truskawkowe z nerkowców bez dodatku cukru, wegańskie i bezglutenowe
Ciasto truskawkowe z nerkowców fot. Małgorzata Joanna Napiórkowska-Kubicka
Ciasto truskawkowe z nerkowców bez dodatku cukru, wegańskie i bezglutenowe
To pyszne, słodkie, kremowe, truskawkowe ciasto z nerkowców na daktylowym spodzie.
Zrobisz je całkowicie na zimno, bez zbędnych ceregieli. Masa „sernikowa” z nerkowców, mleka kokosowego, oleju kokosowego oraz truskawek pod względem konsystencji i smaku do złudzenia przypomina słodki ser.
Do przygotowania spodu wystarczą tylko dwa składniki – daktyle (w razie potrzeby możesz zastąpić je np. figami lub rodzynkami) oraz wiórki kokosowe.
Składniki na formę o średnicy 20 cm:
Na spód:
- 250 g świeżych daktyli (waga bez pestek)
- 2/3 szklanki wiórków kokosowych
- laska wanilii
Na masę:
- 220 g nerkowców
- 125 ml mleka kokosowego
- 300 g truskawek plus kilka do dekoracji
- 1-2 banany
- 3 łyżki nierafinowanego
- oleju kokosowego
- łyżka kruszonego ziarna kakao (nibsy) do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Moczymy nerkowce przez noc.
- Na spód ciasta wypestkowane świeże daktyle zagniatamy z wiórkami kokosowymi i wanilią, wyrabiamy jak ciasto na gładką masę. (zajmie to kilka minut). Jeżeli mamy zwykłe suszone daktyle, suszone figi lub rodzynki, najpierw moczymy je przez kilka godzin, odsączamy z nadmiaru wody i postępujemy jak wyżej.
- Przekładamy masę na spód do formy silikonowej (albo zwykłej tortownicy wyłożonej folią spożywczą) o średnicy 20 cm, rozprowadzamy równomiernie po dnie i starannie ugniatamy. Odstawiamy.
- Nerkowce blendujemy na gładko z mlekiem kokosowym, olejem kokosowym i owocami.
- Przelewamy masę do formy, wyrównujemy powierzchnię i dekorujemy owocami oraz nibsami.
- Wstawiamy na noc do lodówki.
Rada: Jeśli nie macie świeżych daktyli, użyjcie suszonych. Nadają się też suszone figi, a także rodzynki.