Baba ghanoush - wschodni przysmak

Każdy region ma swoją odmianę. W jednym dodaje się więcej sezamu, w innym konieczny jest jogurt, gdzie indziej mięta, kolendra czy owoc granatu. Wszystkie przepisy łączy jedno – dymny aromat ogniska wydobyty ze zwęglonej skórki, który aromatyzuje mięciutki miąższ bakłażana.

Jak zrobić baba ghanoush - przepis

Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 30 minut

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki pasty tahini
  • łyżeczka soli morskiej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta kminu rzymskiego
  • owoce granatu
  • kilka łodyżek kolendry i natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Nakłute czubkiem noża bakłażany opalamy nad ogniem kuchenki gazowej.
  2. Kroimy je na pół (bakłażany stracą nadmiar wody), układamy na pergaminie miąższem do dołu, 15 minut dopiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 st. (miąższ musi mieć mięciutką, delikatną konsystencję).
  3. Bakłażany studzimy, wyjmujemy miąższ odkrojony od skórki, przekładamy do malaksera, dodajemy pokrojony na kawałki czosnek, pastę tahini, sok wyciśnięty z cytryny, sól morską, kmin rzymski. Miksujemy na gładką pastę.
  4. Przekładamy do miseczki, posypujemy świeżą kolendrą i natką, skrapiamy oliwą. Na koniec delikatnie mieszamy z ziarnami granatu.

Dobre rady:

  • Baba ghanoush przygotowujemy z dużych bakłażanów – mają więcej miąższu niż małe i do tego jest on bardziej słodki.
  • Bakłażany można upiec na grillu lub pod rożnem piekarnika, pamiętając, że skórka musi być chrupka od opalania, a miąższ mięciutki.
  • Baba ghanoush idealnie smakuje rozsmarowany na dobrym pieczywie, z warzywami, połączony z jabłkiem i miętą lub z dodatkiem chili i owocu granatu; tworzy idealną kompozycję smakową z grillowaną makrelą.