Salsa z mango i brzoskwini
Niezwykle aromatyczna i lekka salsa do grillowanego drobiu doskonale podkreśla też smak ryby oraz pokrojonych brzoskwiń z grilla (pieczenie na ruszcie podkreśli słodycz i aromat brzoskwini).
- mango
- 3 brzoskwinie
- mała czerwona cebula
- pół czerwonej papryki
- pół pęczka kolendry
- 2 ząbki czosnku
- 2 limonki
- odrobina pieprzu cayenne oraz soli
- łyżka miodu lipowego (dowolnie)
- 2 łyżki oliwy ekstra virgin
Dojrzałe mango i brzoskwinie obieramy ze skórki, usuwamy pestki, miąższ kroimy w kostkę. Dodajemy drobno pokrojoną cebulkę, paprykę, kolendrę, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok wyciśnięty z limonki. Doprawiamy pieprzem cayenne, solą, miodem, skórką otartą z limonki. Skrapiamy oliwą, wszystko delikatnie mieszamy.
Chimichurri
Pikantny argentyński odpowiednik włoskiej salsy verde o bardziej zdecydowanym smaku i aromacie. Doda grillowanym rybom świeżości i charakteru.
- pęczek natki pietruszki
- pół pęczka kolendry
- 5 łodyżek oregano
- pół strączka zielonego chili bez pestek
- szalotka
- 3 ząbki czosnku
- 125 ml oliwy ekstra virgin
- pół cytryny
- 3 łyżki czerwonego octu winnego
- sól i pieprz
Natkę, kolendrę i oregano siekamy, dodajemy drobno pokrojone chili, szalotkę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy z oliwą, sokiem wyciśniętym z cytryny, octem winnym i skórką otartą z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wyrazisty sos espresso barbecue
Intensywny sos o wyrazistym aromacie dymu i słodko-pikantnym smaku bardzo dobrze komponuje się z grillowaną wołowiną.
- 2 łyżki oleju
- cebula
- czerwona papryka
- 4 ząbki czosnku
- 200 ml keczupu
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki białego octu winnego
- 50 ml mocnej kawy espresso
- 2 łyżki sosu sojowego
- płaska łyżeczka chili
W garnku podsmażamy na oleju pokrojoną w drobną kostkę cebulę, paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy resztę składników, dusimy 10 minut, ciągle mieszając.
Podajemy w temperaturze pokojowej. Możemy przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Indyjski sos jogurtowy raita
Dressing jogurtowy – nieodłączny składnik każdej uczty przy grillu. W wersji indyjskiej to orzeźwiający i aromatyczny dodatek do warzyw i mięs.
- 2 ogórki
- płaska łyżeczka soli
- 300 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 20 listków mięty
- 4 ząbki czosnku
- szczypta chili w proszku
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- szczypta kminu rzymskiego
Ogórki obieramy, przekrawamy wzdłuż, łyżeczką wydrążamy pestki, ścieramy miąższ na tarce, solimy. Do jogurtu dodajemy dobrze odciśnięte ogórki, drobno pokrojoną miętę, przeciśnięty przez praskę czosnek, chili, pieprz i kmin rzymski. Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Rady: Sosom do mięs i warzyw z grilla warto dać chwilę odpocząć (co najmniej pół godziny), aby mógł się rozwinąć ich pełny aromat. Większość z nich do momentu podania przechowujemy w lodówce.