Salsa z mango i brzoskwini

Niezwykle aromatyczna i lekka salsa do grillowanego drobiu doskonale podkreśla też smak ryby oraz pokrojonych brzoskwiń z grilla (pieczenie na ruszcie podkreśli słodycz i aromat brzoskwini).

  • mango
  • 3 brzoskwinie
  • mała czerwona cebula
  • pół czerwonej papryki
  • pół pęczka kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 limonki
  • odrobina pieprzu cayenne oraz soli
  • łyżka miodu lipowego (dowolnie)
  • 2 łyżki oliwy ekstra virgin

Dojrzałe mango i brzoskwinie obieramy ze skórki, usuwamy pestki, miąższ kroimy w kostkę. Dodajemy drobno pokrojoną cebulkę, paprykę, kolendrę, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok wyciśnięty z limonki. Doprawiamy pieprzem cayenne, solą, miodem, skórką otartą z limonki. Skrapiamy oliwą, wszystko delikatnie mieszamy.

Chimichurri

Pikantny argentyński odpowiednik włoskiej salsy verde o bardziej zdecydowanym smaku i aromacie. Doda grillowanym rybom świeżości i charakteru.

  • pęczek natki pietruszki
  • pół pęczka kolendry
  • 5 łodyżek oregano
  • pół strączka zielonego chili bez pestek
  • szalotka
  • 3 ząbki czosnku
  • 125 ml oliwy ekstra virgin
  • pół cytryny
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • sól i pieprz

Natkę, kolendrę i oregano siekamy, dodajemy drobno pokrojone chili, szalotkę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy z oliwą, sokiem wyciśniętym z cytryny, octem winnym i skórką otartą z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wyrazisty sos espresso barbecue

Intensywny sos o wyrazistym aromacie dymu i słodko-pikantnym smaku bardzo dobrze komponuje się z grillowaną wołowiną.

  • 2 łyżki oleju
  • cebula
  • czerwona papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 ml keczupu
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 50 ml mocnej kawy espresso
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • płaska łyżeczka chili

W garnku podsmażamy na oleju pokrojoną w drobną kostkę cebulę, paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy resztę składników, dusimy 10 minut, ciągle mieszając.
Podajemy w temperaturze pokojowej. Możemy przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Indyjski sos jogurtowy raita

Dressing jogurtowy – nieodłączny składnik każdej uczty przy grillu. W wersji indyjskiej to orzeźwiający i aromatyczny dodatek do warzyw i mięs.

  • 2 ogórki
  • płaska łyżeczka soli
  • 300 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 20 listków mięty
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypta chili w proszku
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • szczypta kminu rzymskiego

Ogórki obieramy, przekrawamy wzdłuż, łyżeczką wydrążamy pestki, ścieramy miąższ na tarce, solimy. Do jogurtu dodajemy dobrze odciśnięte ogórki, drobno pokrojoną miętę, przeciśnięty przez praskę czosnek, chili, pieprz i kmin rzymski. Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut.

Rady: Sosom do mięs i warzyw z grilla warto dać chwilę odpocząć (co najmniej pół godziny), aby mógł się rozwinąć ich pełny aromat. Większość z nich do momentu podania przechowujemy w lodówce.