Kalafior z sosem Barbecue

kalafior
łyżeczka pieprzu ziołowego
pół łyżeczki mielonej kolendry
olej
sól i czarny pieprz

Sos barbecue:

Sos możecie przygotować dużo wcześniej, wytrzyma w lodówce nawet tydzień. Kalafior też możecie upiec dzień wcześniej. Nie pomijajcie pieprzu ziołowego, to właśnie on dodaje kalafiorowi mięsnego, dobrze znanego smaku.

10 suszonych śliwek
125 ml whiskey
180 g (2 małe słoiczki) koncentratu pomidorowego
3 łyżki syropu klonowego
3 łyżki sosu sojowego
1,5 łyżki octu
łyżeczka musztardy
łyżeczka wędzonej papryki
łyżeczka ostrej papryki
łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki płatków chili
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
sól i czarny pieprz

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.C. Kalafior dzielimy na różyczki i układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy olejem, obsypujemy przyprawami oraz solą i pieprzem, bardzo dokładnie nacieramy kalafior. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-30 minut. Przygotowany w ten sposób kalafior możecie ułożyć na dużym półmisku, a sos postawić na środku.

W  tym czasie przygotowujemy sos. Śliwki wkładamy do rondelka, wlewamy whiskey i gotujemy 5 minut na małym ogniu pod przykryciem. Następnie przekładamy do blendera razem ze wszystkimi pozostałymi składnikami i miksujemy na gładki,
gęsty sos. Dodajemy 80-125 ml wody i ponownie miksujemy. Na koniec doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem. Sosu barbecue z tego przepisu wychodzi dość sporo. To, co zostanie, możecie podać z pieczonymi ziemniakami, batatami albo jako dodatek do wegeburgerów.

Upieczony kalafior podajemy jako przekąskę razem z sosem barbecue. Dobrze smakuje zarówno na gorąco, jak i na zimno.

Pierożki ze słodkimi ziemniakami

Pierożki ze słodkimi ziemniakamiPierożki ze słodkimi ziemniakami Fot. Marta Dymek

Nadzienie:
2 szalotki
łodyga selera naciowego
mały batat (zamiast batata możecie użyć marchewki albo ulubionej dyni – na przykład hokkaido, muscat lub butternut)
olej
łyżeczka ziaren kuminu
pół łyżeczki nasion kolendry
pół łyżeczki płatków chili
sól i pieprz

Oraz:
arkusz ciasta francuskiego
kilka łyżek mleka roślinnego
wędzona papryka

Do podania: guacamole

Szalotki i seler kroimy w plasterki, batat obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy szalotki oraz kumin, kolendrę i chili. Smażymy 2 minuty, po czym dodajemy batat oraz seler i mieszamy. Wlewamy 80 ml wody i dusimy pod przykryciem 15 minut. Kiedy batat zmięknie, zdejmujemy patelnię z ognia i doprawiamy warzywa solą oraz pieprzem do smaku. Przekładamy na talerz i odstawiamy na parapet przy otwartym oknie, aby szybko wystygły.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.C. Ciasto dzielimy na nieduże prostokąty, do każdego wkładamy porcję nadzienia, a następnie zamykamy w pierogi, dociskając widelcem. Smarujemy mlekiem roślinnym, obsypujemy wędzoną papryką i wkładamy do gorącego piekarnika. Pieczemy 18-20 minut. Podajemy gorące lub zimne, koniecznie z guacamole.

Sądzisz, że o warzywach wiesz wszytko? W takim razie sprawdź się w naszym quizie!