64 proc. dwudziestolatków woli wieczór z przyjaciółmi w kuchni od wyjścia na imprezę. Tak przynajmniej twierdzi Grupa IQS, która przeprowadziła badania dla wydawnictwa Carta Blanca. Jeśli wierzyć badaniom, 2/3 kobiet i prawie połowa mężczyzn przyznaje, że gotowanie sprawia im przyjemność. Wydaje się więc, że pozycja kulinarna pod choinkę w większości przypadków będzie strzałem w dziesiątkę. Szczególnie dla młodszego pokolenia, które podchwyciło trend na gotowanie, zwłaszcza na te zdrowe i wymagające czasu. Chcemy też gotować z finezją, wykorzystując smaki z różnych stron świata.

Według badań po przepisy sięgamy najczęściej do książek kucharskich (40 proc. kobiet i 24 proc. mężczyzn), pytamy przyjaciół i rodzinę o ich receptury oraz zaglądamy na blogi kulinarne. Co piąty z nas przyznaje się do kulinarnej improwizacji.

Szczególnie dla tych ostatnich pozycją niezbędną na półce może okazać się album "Kuchnia. Produkty spożywcze z czterech stron świata." Nie znajdziecie tu przepisów, ale na przykład dowiecie się, jaki rodzaj ryżu wybrać do kurczaka w cieście. W rozdziale "Małże" znajdziemy opowieści o kilkunastu rodzajach pysznych skorupiaków i metodach ich czyszczenia. Jabłko kaszu, orzech wodny czy orzeszki kemiri, nie będą już tajemnicą. Każda właściwie strona dostarcza wiedzy, dzięki której nie zgubicie się na azjatyckich i afrykańskich targach, a na pewno poczujecie się jak eksperci przy egzotycznych półkach w supermarketach. Choć wśród rozprawek o serach, ziołach i rzadkich owocach ciekawe informacje znajdziecie też o lubianych w Polsce mięsach i grzybach.

Album jest wielki, ciężki i ma ponad 300 stron bogatych ilustracji z niewielkimi opisami. W worku Mikołaja zajmie dużo miejsca, ale z pewnością trafi w gusta ponad połowy Polaków gotujących z pasją.