Na keksówkę
Przygotowanie: 50 minut
Oczekiwanie: 30 minut

Najprostszy chleb drożdżowy ze śliwkami – składniki:

  • 150 ml wody
  • 200 ml mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • łyżka miodu
  • 500 g mąki*
  • 100 g suszonych śliwek
  • 25 g oleju plus do natłuszczania formy 
  • czubata łyżeczka soli

Jak zrobić najprostszy chleb drożdżowy:

1. Wszystkie składniki na chleb powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego te produkty które są w lodówce wyjmujemy na 2 godziny przed pieczeniem.

2. W robocie kuchennym lub w misce mieszamy wodę, mleko, rozkruszone drożdże oraz dodajemy miód. Zostawiamy na kilka minut.

3. Wsypujemy mąkę, suszone śliwki (jeśli trafią się wam wyjątkowo suche, warto je najpierw zalać gorącą wodą, odczekać kilka minut, aż zmiękną, osaczyć i dopiero wtedy dodać do ciasta chlebowego), następnie dodajemy olej oraz sól.

4. Ciasto wyrabiamy w robocie ok. 3 minut (robot zmiksuje również  śliwki, dzięki temu ciasto nabierze aptecznej ciemnej barwy). Jeśli wyrabiamy ciasto ręcznie, śliwki przed dodaniem do ciasta bardzo drobno kroimy. 

5. Zagniecione ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

6. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. (warto też na dnie piekarnika ustawić naczynie żaroodporne z wodą lub użyć pary (jeśli mamy odpowiedni piekarnik) – dzięki temu skórka chleba będzie po upieczeniu bardziej chrupiąca niż zwykle.

7. Foremkę do chleba natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto chlebowe do foremki i wilgotną ręką wyrównujemy wierzch. 

Chleb drożdżowy z suszonymi śliwkami
Chleb drożdżowy z suszonymi śliwkamifot. Ewa Wagner

8. Chleb wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut.

9. Po upieczeniu od razu wyciągamy z foremki i zostawiamy na kratce lub ściereczce do ostudzenia.
Przepis: Ewa Wagner

*Na pierwszy chleb wystarczy mąka ze sklepu – pszenna, zwana przez producentów chlebową lub orkiszowa. Autorka, robiąc chleb, wykorzystała ekologiczną mąkę orkiszową: wymieszała 150 g mąki typ 1850 z 350 g mąki typu 630.