Najlepsze do suszenia są grzyby o zwartym miąższu, czyli borowiki, podgrzybki, koźlarze, a nawet maślaki (ale bez skórki). Gorzej suszą się grzyby blaszkowe takie jak: kurki, opieńki, kanie czubajki, gąski czy rydze.

Jak suszyć grzyby w piekarniku

To sprawdzony sposób na suszenie grzybów. Wadą jest jednak spore zużycie prądu i to, że piekarnik jest długo zajęty. Zaletą zaś najszybszy czas suszenia ze wszystkich metod.

1. Grzyby przebieramy, odrzucamy miękkie i robaczywe kapelusze, następnie grzyby czyścimy pędzelkiem lub papierem – nie myjemy!

2. Grzyby kroimy – wtedy szybciej się wysuszą. Kapelusze kroimy na półcentymetrowej grubości paski, trzonki zaś tniemy wzdłuż na cieńsze kawałki.

3. Pokrojone grzyby układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, by się nie dotykały. 

4. Blaszkę wkładamy do piekarnika, rozgrzewamy go do temperatury 40-50 st. (najlepiej na funkcji z termoobiegiem) i suszymy z lekko uchylonymi drzwiczkami przez 2 godziny.

5. Po tym czasie mieszamy grzyby, podwyższamy temperaturę do 60-70 st. i suszymy jeszcze od 3 do 5 godzin, mieszając od czasu do czasu, aż grzyby przestaną być elastyczne, staną się suche, twarde, lekkie i bardzo aromatyczne. 

6. Wysuszone grzyby zamykamy w hermetycznym pojemniku – najlepiej sprawdzi się szklany zakręcany słoik albo metalowa puszka, do których możemy wrzucić kilka ziarenek pochłaniającego wilgoć ryżu. Po kilku dniach sprawdzamy, czy grzyby nie stały się miękkie lub wilgotne – jeśli tak – wtedy je jeszcze dosuszamy.

7. Suszone grzyby przechowujemy do 3 lat, od czasu do czasu sprawdzając, czy nie pojawiła się w nich pleśń, robaki lub mole!

Rada. Podczas suszenia nie przekraczajmy temperatury 80 st., bo wtedy grzyby zaczną się piec, a nie suszyć.

Jak suszyć grzyby bez sprzętu

Ta metoda suszenia jest czasochłonna, ale za to bez użycia prądu. Wadą tego sposobu jest nie tylko długi czas – jeśli pogoda nie sprzyja, grzyby mogą zacząć po paru dniach pleśnieć.

1. Grzyby czyścimy i kroimy na paski.

2. Rozkładamy je na czystej ściereczce lub papierze do pieczenia albo nawlekamy na nitkę.

3. Tak przygotowane grzyby umieszczamy lub wieszamy w przewiewnym suchym miejscu, np. przy oknie, i suszymy przez kilka, kilkanaście dni, w zależności od pogody i temperatury, od czasu do czasu mieszając lub obracając nanizane na sznureczki kawałki grzybów, żeby równomiernie się suszyły.  

4. Wysuszone grzyby zamykamy w hermetycznym pojemniku. Po tygodniu sprawdzamy, czy nie stały się miękkie lub wilgotne – wtedy je jeszcze dosuszamy.

5. Przechowujemy do 3 lat, od czasu do czasu sprawdzając, czy nie pojawiła się pleśń, robaki lub mole!

Rada. Jeśli chcemy przyspieszyć proces suszenia, możemy grzyby rozłożyć lub powiesić przy źródle ciepła – przy kaloryferze lub przy kominku.