Dla 2 osób
Przygotowanie: ok. 15 minut

Jajka w koszulce – składniki:

  • 4 jajka 
  • 3-4 łyżki octu spirytusowego 10 proc. 
  • łyżeczka soli 

Jak zrobić jajka w koszulce: 

1. Do garnka wlewamy wodę i ocet. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień, żeby woda tylko lekko wrzała. 

2. W tym czasie do małej miseczki lub filiżanki wbijamy zimne lub dobrze schłodzone jajko*.  

3. Wrzącą wodę zaczynamy mieszać łyżką, by powstał w niej wir i w sam jego środek, z możliwie najmniejszej wysokości, ostrożnie wlewamy jajko. Ruch wirowy oraz ocet sprawią, że białko owinie się wokół żółtka, zamykając je i szybko się zetnie. 

4. Jajko gotujemy ok. minuty, a w tym czasie wbijamy do filiżanki kolejne jajko. 

5. Ugotowane jajko w koszulce wyjmujemy łyżką cedzakową na ogrzany talerz.  

6. Kolejne jajka gotujemy w ten sam sposób.  

Przepis na jajko w koszulce – porady kucharzy: 

  • Jajka do tego dania powinny być zimne – prosto z lodówki lub dobrze schłodzone – dzięki temu białko we wrzątku szybko zwiąże, a żółtko nie zdąży się ogrzać i pozostanie płynne. 
  • Najlepsze są oczywiście świeżutkie jajka, ale przecież te starsze też nadają się do jedzenia (nawet przez miesiąc). Dlatego, jeśli mamy już nieco starsze, wodniste jajka, najpierw wbijajmy je po kolei na małe sitko ustawione np. na szklance czy kubeczku, poczekajmy, aż odcieknie z nich płyn, przekładajmy odsączone jajko do filiżanki i dopiero wtedy wlewajmy je w środek wiru do garnka.
  • Jeśli chcemy przygotować więcej niż 4 jajka w koszulkach naraz, wybierzmy inną technikę, czyli gotowanie jajek w sakiewkach z folii spożywczej.
    – Przygotowujemy tyle kawałków folii spożywczej, ile jajek będziemy gotować. Kawałek folii powinien być takiej wielkości, by zmieściło się w nim jajko i żeby można było jeszcze foliową sakiewkę związać u góry bawełnianym sznurkiem.
    – Zanim wbijemy jajka do sakiewek, musimy folię wysmarować tłuszczem – masłem albo olejem.
    – Tak przygotowane kawałki folii rozkładamy w filiżance, wbijamy do niej jajka i zawiązujemy mocno sakiewki sznureczkiem tuż nad jajkiem, żeby było w nich jak najmniej powietrza (by jajka nie pływały po powierzchni wody).
    – Jajka wkładamy do wrzącej wody i gotujemy 2 minuty, po czym wyławiamy, rozwiązujemy sakiewki, a jajka układamy np. na grzankach.  
  • Jajka w koszulce najlepiej smakują podane na grzankach, np. z duszonym szpinakiem albo ze szparagami, polane sosem holenderskim. Świetne są również jajka w koszulkach podane na sposób turecki, czyli w czosnkowym jogurcie, z palonym masłem i ostrą papryką.