Dla 2 osób
ok. 10 minut
Jajka na miękko – składniki:
- 4 jajka
- sól
- masło
- sól
- świeżo mielony pieprz
- ulubione pieczywo
- ocet spirytusowy (opcjonalnie)
Jak ugotować jajka na miękko:
1. Najprecyzyjniejszą metodą ich przygotowywania jest wkładanie jajek do wrzącej wody i liczenie czasu gotowania właśnie od tego momentu. Jednak, by jajka nie popękały we wrzątku, musimy je odpowiednio przygotować.
2. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego wyjmujemy je z lodówki na godzinę przed gotowaniem, a jeśli będziemy je przyrządzać bardzo rano, to najlepiej wieczorem, żeby zdążyły się ogrzać – przez noc jajka na pewno się nie popsują.
3. Wybieramy jajka podobnej wielkości, wtedy ugotują się w tym samym czasie i dokładnie je oglądamy, sprawdzając czy nie są popękane lub nie mają mikrouszkodzeń – zmniejszymy w ten sposób ryzyko pęknięcia.
4. Do szerokiego, ale niezbyt wysokiego garnka wlewamy wodę – na 4 jajka warto wlać ok. 1,5 litra płynu. Chodzi o to, by wody było na tyle dużo, żeby przykrywała jajka oraz by ta nie przestała się gotować po włożeniu do niej większej ilości surowych jajek. Jednak nie bardzo dużo, bo jajka będą we wrzątku podskakiwać i mogą popękać.
5. Gdy woda się gotuje, myjemy jajka w ciepłej wodzie, by się jeszcze bardziej ogrzały.
6. Kiedy woda w garnku zacznie wrzeć, dodajemy do niej solidną łyżkę soli – ten zabieg zapobiega pękaniu i sprawia, że nawet jeśli jajko pęknie, to białko w kontakcie z solą błyskawicznie się zetnie i nie wypłynie ze skorupki. Przygotowujemy też minutnik.
7. Jajka umieszczamy delikatnie w garnku z wrzątkiem – układamy je wszystkie na dnie garnka, najlepiej za pomocą łyżki cedzakowej.
8. Upewniamy się, czy woda po włożeniu jajek wrze, ale nie za mocno, aby jajka nie podskakiwały i zaczynami mierzyć czas.
9. Jajka małe – np. zielononóżki lub takie do wysokości ok. 5 cm – gotujemy 3,5 minuty; jajka średniej wielkości, czyli o wysokości do 6 cm, gotujemy 4,5 minuty; duże jajka, powyżej 6 cm, gotujemy 5,5 minuty.
10. Po upływie wyznaczonego czasu jajka przekładamy za pomocą łyżki cedzakowej do miski w zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania.
11. Jaja na miękko wstawiamy do jajeczników i podajemy z ulubionym chlebem z masłem albo delikatnie obieramy je ze skorupek, umieszczamy po dwa w dwóch szklankach, wcześniej ogrzanych gorącą wodą, dodajemy po kawałeczku masła, solimy, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i podajemy z ulubionym pieczywem.
Przepis na jajka na miękko – sprawdzone porady:
* Innym sposobem na to, by jajka nie pękały podczas gotowania, jest dodanie do gotującej się wody 2-3 łyżek octu spirytusowego – ten zabieg sprawi, że nawet jeśli jajko mimo wszystko pęknie, to białko w kontakcie z octem bardzo szybko się zetnie (tak jak w czasie gotowania jajek w koszulkach) i nie wypłynie ze skorupki.
* Jeśli lubimy mniej lejące się żółtka lub potrzebujemy jajka ugotowane na półtwardo, np. do zupy szczawiowej, żurku, ramenu albo do sałatki, to pozostawiamy je we wrzątku chwilę dłużej, czyli w zależności od wielkości 4, 5 lub 6 minut.