Oto kilka przepisów z wykorzystaniem kurzych białek:
Makaroniki
- 75 g białek
- 170 g drobnego cukru
- 80 g mielonych migdałów
- barwnik spożywczy (opcjonalnie)
1. Białka roztrzepujemy. Dodajemy 45 g cukru, lekko ubijamy. Wsypujemy kolejne 45 g cukru, ubijamy na sztywną pianę (pod koniec możemy dodać barwnik).
2. Resztę cukru i mielone migdały łączymy, dodajemy do piany, delikatnie mieszamy na jednolitą masę.
3. Za pomocą rękawa cukierniczego z masy wyciskamy krążki o średnicy 2 cm.
4. Pieczemy 12 minut w 150 st. Makaroniki łączymy kremem, np. czekoladowym.
Amaretti kawowe
- 175 g mielonych migdałów
- 150 g cukru pudru plus do obtoczenia
- 60 g białek
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1. Mielone migdały i cukier puder przesiewamy.
2. Białka mieszamy z kawą, wyrabiamy z sypkimi składnikami na gładkie ciasto. Chłodzimy 30 minut.
3. Formujemy kuleczki, obtaczamy w cukrze pudrze. Pieczemy 13 minut w 190 st.
4. Amaretti przechowujemy nawet kilka tygodni.
Mus czekoladowy
- 200 g czekolady (mlecznej, gorzkiej – według uznania)
- 20 g solonego masła (opcjonalnie)
- 180 g białek ubijamy
- 80 g cukru pudru
1. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej (możemy dodać solone masło, by miała bogatszy smak). Masę studzimy, co jakiś czas mieszając (jej powierzchnia nie może stwardnieć).
2. Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę.
3. Gdy masa czekoladowa ostygnie, ale będzie jeszcze lekko ciepła, dodajemy po łyżce pianę, delikatnie mieszając. Mus studzimy i wkładamy na 2 godziny do lodówki.
Amerykańskie ciasto – angel cake
1. 100 g mąki tortowej i 40 g mąki ziemniaczanej przesiewamy.
2. 360 g białek (ok. 12 sztuk) o temperaturze pokojowej ubijamy z kilkoma kroplami soku z cytryny.
3. Dodajemy 100 g cukru i miąższ z 2 lasek wanilii (lub skórkę startą z 2 cytryn), ubijamy.
4. Dodajemy kolejne 100 g cukru i dalej ubijamy.
5. Gdy masa zacznie sztywnieć, wsypujemy jeszcze 60 g cukru i ubijamy na błyszczącą pianę.
6. Wsypujemy połowę mąki, delikatnie mieszamy.
7. Dodajemy resztę mąki i dokładnie łączymy.
8. Ciastem napełniamy foremki na babeczki.
9. Pieczemy ok. 30 minut w 180 st.
Suflet ziemniaczany
- 1 kg ziemniaków
- 80 g masła
- 200 ml mleka
- 80 g sera (np. koziego)
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
- 1-2 łyżki posiekanych ziół (np. natki, szczypiorku)
- 180 g białek kurzych (z ok. 6 jajek)
1. Gotujemy ziemniaki, przeciskamy przez praskę lub miksujemy. Dodajemy masło i podgrzewamy, wlewając powoli mleko. Dodajemy ser, mieszamy i podgrzewamy, aż ser się stopi.
2. Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dodajemy posiekane zioła. Studzimy.
3. Białka ubijamy. Dodajemy do ciasta, delikatnie łączymy.
4. Napełniamy natłuszczone żaroodporne foremki. Pieczemy 20 minut w 200 st.