Oto kilka przepisów z wykorzystaniem kurzych białek:

Makaroniki
Makaroniki shutterstock

Makaroniki

  • 75 g białek
  • 170 g drobnego cukru
  • 80 g mielonych migdałów
  • barwnik spożywczy (opcjonalnie)

1. Białka roztrzepujemy. Dodajemy 45 g cukru, lekko ubijamy. Wsypujemy kolejne 45 g cukru, ubijamy na sztywną pianę (pod koniec możemy dodać barwnik).

2. Resztę cukru i mielone migdały łączymy, dodajemy do piany, delikatnie mieszamy na jednolitą masę.

3. Za pomocą rękawa cukierniczego z masy wyciskamy krążki o średnicy 2 cm.

4. Pieczemy 12 minut w 150 st. Makaroniki łączymy kremem, np. czekoladowym.

Amaretti kawowe
Amaretti kawowe shtterstock

Amaretti kawowe

  • 175 g mielonych migdałów
  • 150 g cukru pudru plus do obtoczenia
  • 60 g białek
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

1. Mielone migdały i cukier puder przesiewamy.

2. Białka mieszamy z kawą, wyrabiamy z sypkimi składnikami na gładkie ciasto. Chłodzimy 30 minut.

3. Formujemy kuleczki, obtaczamy w cukrze pudrze. Pieczemy 13 minut w 190 st.

4. Amaretti przechowujemy nawet kilka tygodni.

Mus czekoladowy
Mus czekoladowy shutterstock

Mus czekoladowy

  • 200 g czekolady (mlecznej, gorzkiej – według uznania)
  • 20 g solonego masła (opcjonalnie)
  • 180 g białek ubijamy
  • 80 g cukru pudru

1. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej (możemy dodać solone masło, by miała bogatszy smak). Masę studzimy, co jakiś czas mieszając (jej powierzchnia nie może stwardnieć).

2. Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę.

3. Gdy masa czekoladowa ostygnie, ale będzie jeszcze lekko ciepła, dodajemy po łyżce pianę, delikatnie mieszając. Mus studzimy i wkładamy na 2 godziny do lodówki.

Angel cake
Angel cake shutterstock

Amerykańskie ciasto – angel cake

1. 100 g mąki tortowej i 40 g mąki ziemniaczanej przesiewamy.

2. 360 g białek (ok. 12 sztuk) o temperaturze pokojowej ubijamy z kilkoma kroplami soku z cytryny.

3. Dodajemy 100 g cukru i miąższ z 2 lasek wanilii (lub skórkę startą z 2 cytryn), ubijamy.

4. Dodajemy kolejne 100 g cukru i dalej ubijamy.

5. Gdy masa zacznie sztywnieć, wsypujemy jeszcze 60 g cukru i ubijamy na błyszczącą pianę.

6. Wsypujemy połowę mąki, delikatnie mieszamy.

7. Dodajemy resztę mąki i dokładnie łączymy.

8. Ciastem napełniamy foremki na babeczki.

9. Pieczemy ok. 30 minut w 180 st.

Suflet ziemniaczany
Suflet ziemniaczany shutterstock

Suflet ziemniaczany

  • 1 kg ziemniaków
  • 80 g masła
  • 200 ml mleka
  • 80 g sera (np. koziego)
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1-2 łyżki posiekanych ziół (np. natki, szczypiorku)
  • 180 g białek kurzych (z ok. 6 jajek)

1. Gotujemy ziemniaki, przeciskamy przez praskę lub miksujemy. Dodajemy masło i podgrzewamy, wlewając powoli mleko. Dodajemy ser, mieszamy i podgrzewamy, aż ser się stopi.

2. Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dodajemy posiekane zioła. Studzimy.

3. Białka ubijamy. Dodajemy do ciasta, delikatnie łączymy.

4. Napełniamy natłuszczone żaroodporne foremki. Pieczemy 20 minut w 200 st.