Jak zrobić pudding Yorkshire? O tym warto pamiętać:
Pudding zwykle pieczony jest w niewielkich foremkach na babeczki, ale możemy go także przygotować w większej formie, wydłużając czas pieczenia. Pudding z podanej przez nas poniżej ilości składników powinniśmy piec ok. 40 minut.
Olej, dzięki któremu skórka upieczonego puddingu jest tak chrupiąca, musimy mocno rozgrzać (zazwyczaj zajmuje to 2-3 minuty), dlatego używamy oleju o wysokiej temperaturze dymienia, np. słonecznikowego, rzepakowego. Gdy wlejemy na niego porcje ciasta, powinien skwierczeć.
W czasie pieczenia puddingi urosną, a po wyjęciu z piekarnika się zapadną - w powstałe wgłębienie możemy wlać porcję gulaszu lub podawany do mięsa sos. Ale puddingi świetnie smakują także z rybami (np. na śniadanie z marynowanym łososiem) oraz na słodko (np. polane syropem klonowym i posypane owocami).
Pudding Yorkshire - przepis krok po kroku:
- Do miski wbijamy 4 jajka, dodajemy 200 ml mleka, 170 g mąki i szczyptę soli, mieszamy (masa powinna być gęsta).
- Składniki dokładnie roztrzepujemy, ponieważ w masie nie powinno być grudek. Odstawiamy na 20 minut. Ciasto przelewamy do dzbanka.
- Żaroodporne foremki napełniamy olejem słonecznikowym do 1/5 wysokości i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 210 st., by olej dobrze się rozgrzał.
- Foremki z bulgoczącym olejem zalewamy ciastem prawie do pełna. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut w tej samej temperaturze (210 st.).
- Upieczony pudding jest złotobrązowy, puszysty i chrupiący. Lekko zapada się na środku, tworząc miejsce na sos.
***
Michał Toczyłowski - na co dzień uczy gotować w Akademii Kulinarnej Whirlpool, informacje o warsztatach na akademiakulinarnawhirlpool.pl/warsztaty/