Jak zrobić pudding Yorkshire? O tym warto pamiętać:

Pudding zwykle pieczony jest w niewielkich foremkach na babeczki, ale możemy go także przygotować w większej formie, wydłużając czas pieczenia. Pudding z podanej przez nas poniżej ilości składników powinniśmy piec ok. 40 minut.

Olej, dzięki któremu skórka upieczonego puddingu jest tak chrupiąca, musimy mocno rozgrzać (zazwyczaj zajmuje to 2-3 minuty), dlatego używamy oleju o wysokiej temperaturze dymienia, np. słonecznikowego, rzepakowego. Gdy wlejemy na niego porcje ciasta, powinien skwierczeć.

W czasie pieczenia puddingi urosną, a po wyjęciu z piekarnika się zapadną - w powstałe wgłębienie możemy wlać porcję gulaszu lub podawany do mięsa sos. Ale puddingi świetnie smakują także z rybami (np. na śniadanie z marynowanym łososiem) oraz na słodko (np. polane syropem klonowym i posypane owocami).

Pudding Yorkshire - przepis krok po kroku:

Pudding Yorkshire z wędzonym łososiem, tatarem z jabłka i cr?me fraiche z ziołami
Pudding Yorkshire z wędzonym łososiem, tatarem z jabłka i cr?me fraiche z ziołamifot. Magda Ghia
  1. Do miski wbijamy 4 jajka, dodajemy 200 ml mleka, 170 g mąki i szczyptę soli, mieszamy (masa powinna być gęsta).
  2. Składniki dokładnie roztrzepujemy, ponieważ w masie nie powinno być grudek. Odstawiamy na 20 minut. Ciasto przelewamy do dzbanka.
  3. Żaroodporne foremki napełniamy olejem słonecznikowym do 1/5 wysokości i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 210 st., by olej dobrze się rozgrzał.
  4. Foremki z bulgoczącym olejem zalewamy ciastem prawie do pełna. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut w tej samej temperaturze (210 st.).
  5. Upieczony pudding jest złotobrązowy, puszysty i chrupiący. Lekko zapada się na środku, tworząc miejsce na sos.

***

Michał Toczyłowski - na co dzień uczy gotować w Akademii Kulinarnej Whirlpool, informacje o warsztatach na akademiakulinarnawhirlpool.pl/warsztaty/