Potrawy z owoców morza wciąż rzadko goszczą na naszych stołach. Wszystko przez to, że często nie wiemy, jak się z nimi obchodzić, więc rezygnujemy z zakupu drogich produktów, by nie wyrzucić pieniędzy w błoto. W naszym najnowszym poradniku opowiemy wam, jak obrać krewetki.
Zanim zjemy krewetki, na surowo lub przyrządzone na gorąco, zawsze obieramy je z pancerzyka. Usuwamy również nieapetycznie wyglądające, a przy tym niesmaczne (bo gorzkie) jelito.
Jak obrać krewetki? Instrukcja krok po kroku
Zdejmowanie pancerzyka jest proste - zbudowany jest on z miękkich i kruchych jednocześnie pierścieni, które bardzo łatwo odchodzą od mięsa krewetki. Razem z pancerzem odrywamy również odnóża. Głowę możemy pozostawić albo odciąć - zgodnie z przepisem lub wedle uznania.
Głów i pancerzy krewetek nie musisz od razu wyrzucać. Przydadzą się do przygotowania aromatycznego wywaru, który możesz dodać później do wielu dań kuchni wschodnich, w tym na przykład tajskich zup czy sosów.
Możemy zdjąć cały pancerzyk z częścią ogonową włącznie lub zostawić kawałek pancerzyka na ogonku, by krewetka atrakcyjnie się prezentowała i łatwiej ją było chwycić. Niewielką wadą takiego rozwiązania jest fakt, że w taki sposób może nam się nie udać oczyścić wyjąć z krewetki końcówki jelita.
Następnie usuwamy jelito. U większości krewetek jelito położone jest wzdłuż części grzbietowej. Nacinamy ją i końcem noża lub wykałaczką wyjmujemy jelito - czasami może być porwane, dlatego uważnie sprawdzamy, czy usunęliśmy je w całości. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy udało nam się wyciągnąć je w całości, możemy również przepłukać nacięcie strumieniem chłodnej wody. Pamiętajmy jednak, że w takim wypadku przed smażeniem powinniśmy je jeszcze porządnie osuszyć.
Instrukcję zdjęciową krok po kroku znajdziecie na zdjęciach dołączonych do tego tekstu.
Jak przygotować krewetki do smażenia?
Jeśli chcemy, żeby krewetki się nie zwijały (szczególnie w czasie smażenia), wzorem kucharzy z Dalekiego Wschodu, możemy w nie wbić wykałaczkę od strony głowy, a przed podaniem patyczki usunąć.
Żeby smażone krewetki pięknie prezentowały się jako dekoracja dania, możemy - wzorem wielu szefów kuchni - naciąć je od strony głowy, a następnie przysmażyć również pomiędzy rozcięciem, dzięki czemu pozostanie ono rozchylone (będzie nieco przypominać skrzydła motyla).
Jeśli wiecie już jak obrać krewetki i jak je przygotować do smażenia, możemy zaproponować wam do nich ciekawy dodatek. Są to chipsy z szynki parmeńskiej, widoczne na zdjęciu poniżej.
Sposób przygotowania:
Cienko pokrojoną szynkę rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza. Pieczemy na złoty kolor ok. 10 minut. Podajemy z krewetkami uduszonymi z czosnkiem, pomidorkami, szczypiorkiem i białym winem. Do dania pasuje na przykład świeża bagietka.