Jak zrobić domowy makaron - porady:
Kluczem do sukcesu są dobrej jakości produkty: mąka typu 00, czyli bardzo drobno mielona włoska mąka z wysoką zawartością glutenu (ewentualnie możemy użyć mąki pszennej typ 550). Dzięki mące typu 00 makaron jest sprężysty, łatwo go też ugotować al dente.
Po drugie - jajka. Najlepsze będą te z żółtkami o intensywnym kolorze (oczywiście ze sprawdzonego źródła). Dzięki nim makaron będzie apetycznie wyglądał.
Istotny jest też proces wałkowania - do przygotowania makaronu najpraktyczniejsza jest maszynka do wałkowania (możemy ją kupić za niewielkie pieniądze). Jeżeli jej nie mamy, czeka nas żmudne wałkowanie - ciasto musi być cienkie, jak na pierogi. Maszynka ma kilka grubości wałkowania (zazwyczaj od 1 do 8). Zaczynamy od pierwszego poziomu i zwiększając wartość o jeden, kontynuujemy powtórzenia do poziomu szóstego (pamiętajmy, by nie podsypywać zanadto ciasta mąką, bo je oklei w czasie gotowania).
Rozwałkowanego, wysuszonego i pokrojonego makaronu nie musimy od razu gotować - możemy trochę zostawić na zapas. Delikatnie obsypujemy go mąką i wkładamy do lodówki, w której trzymamy go do trzech dni. Lub mrozimy - szczelnie owinięty folią do żywności może leżeć w zamrażarce nawet dwa miesiące.
Jak zrobić domowy makaron - przepis krok po kroku
1. Mieszamy 300 g mąki typ 00 z 2 jajkami, 3 żółtkami, łyżką oliwy i szczyptą soli. Wyrabiamy w misce, aż składniki się połączą.
2. Przekładamy na stolnicę i zagniatamy, składając ciasto do środka (dzięki temu dobrze wyrobimy gluten, odpowiedzialny za sprężystość makaronu). Gładkie, elastyczne ciasto owijamy folią do żywności i godzinę chłodzimy.
3. Schłodzone ciasto dzielimy na cztery części. Jedną delikatnie wałkujemy na kształt prostokąta (w tym czasie pozostałe części przykrywamy folią). Tak przygotowane ciasto łatwiej będzie się wałkowało w maszynce.
4. Wałkowanie w maszynce zaczynamy od najniższego poziomu (czyli najgrubszego) i zwiększamy go o jeden przed każdym kolejnym wałkowaniem. Wykonujemy sześć powtórzeń (dzięki temu ciasto będzie miało odpowiednią strukturę).
5. Rozwałkowane ciasto suszymy 5 minut, odwracamy i czekamy kolejne 5 minut. Proces powtarzamy. Dobrze wysuszone ciasto zwijamy w luźny rulon, kroimy na plasterki. Rozrzucamy je, by się nie sklejały (jeśli się kleją, wydłużamy czas suszenia). Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 2 minuty. Odcedzamy na durszlaku.
Jak wykorzystać domowy makaron?
Z domowym makaronem możemy przygotować szybki obiad (składniki na jedną porcję): do miseczki wkładamy żółtko. Na patelni na małej ilości oleju przesmażamy posiekaną cebulę i pokrojony wędzony boczek (50 g). Gotujemy porcję makaronu i odcedzamy, zachowując trochę wody z gotowania. Przekładamy makaron na patelnię i mieszamy z boczkiem i cebulą. Dodajemy niewielką ilość wody z gotowania, przyprawiamy delikatnie solą i mieszamy. Gdy całość się zagotuje, przekładamy do miski z żółtkiem i mieszamy. Posypujemy rozdrobnionym twarogiem i posiekana natką.
***
Paweł Zasławski - szef kuchni restauracji Kuchnia i Strych w Obornikach k. Poznania. Szlify zdobywał w poznańskiej Mudze.