Jak zrobić domowe pastrami? To powinieneś wiedzieć:

  • Choć w dawniejszych czasach przyrządzano je prawdopodobnie z gęsiny, dziś pastrami powstaje głównie z wołowiny.
  • Do jego przygotowania używa się najczęściej mięsa z mostka.
  • By zachowało charakterystyczny kolor zazwyczaj dodaje się do niego mieszanki peklującej. Jeśli jednak jej nie ufasz, możesz pominąć ten dodatek. Przygotowane bez niej mięso będzie jednak miało szarawą barwę.
  • Zapeklowane mięso zazwyczaj wędzi się lub - w domowych warunkach - piecze. następnie, by było miękkie i soczyste, gotuje się je na parze.
  • Tak przygotowane świetnie sprawdzi się zwłaszcza jako składnik kanapek.

Składniki:

Pastrami

  • 1 kg mostka wołowego lekko przerośniętego tłuszczem
  • 2 czubate łyżki soli peklującej
  • 10 roztartych ząbków czosnku
  • 2 łyżki musztardy rosyjskiej
  • mieszanka przypraw (wg poniższego przepisu)

Mieszanka przypraw:

  • 2 łyżki ziaren pieprzu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 10 ziaren jałowca
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • łyżka prażonej cebuli
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • łyżka ziaren kolendry
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • pół łyżeczki ostrej papryki

Sposób przygotowania:

  1. Robimy mieszankę przypraw: Wszystkie składniki mielemy 10 sekund w młynku lub blenderze, ewentualnie tłuczemy 30 sekund w grubej torebce foliowej tłuczkiem do mięsa.
  2. Oczyszczony mostek wołowy dokładnie nacieramy solą peklującą, 5 roztartymi ząbkami czosnku, połową mieszanki przypraw. Owijamy folią do żywności i odkładamy do lodówki na 7 dni. Po tym czasie mięso dokładnie płuczemy i wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem.
  3. Osuszony mostek nacieramy musztardą, resztą roztartego czosnku i mieszanki przypraw. Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  4. Pieczenie: Piekarnik rozgrzewamy do 120 st. Przekładamy mięso na blachę i pieczemy przez 3 godziny. Odstawiamy do ostygnięcia
  5. Parowanie: Upieczony mostek gotujemy na parze około 3 godzin, aż mięso stanie się niezwykle kruche i delikatne. Po ugotowaniu odstawiamy na 30 minut.
  6. Krojenie: Ciepłe pastrami kroimy cieniutko w poprzek włókien.

Kanapka z pastrami

Skoro mamy już wędlinę, czas przygotować pyszną kanapkę. Czego potrzebujecie?

Sos Rosyjski

  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki keczupu
  • łyżka chrzanu
  • łyżeczka cebuli pokrojonej w kostkę
  • szczypta ostrej papryki
  • 2 łyżki musztardy rosyjskiej (dowolnie)

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy - sos rosyjski powinien mieć wyraźny smak chrzanu.

Kanapka

  • 2 kromki żytniego chleba
  • 2 plastry żółtego sera (gruy?re'a lub innego szwajcarskiego)
  • 150 g pastrami
  • garść kiszonej kapusty (z beczki, bez octu)
  • 2 łyżki sosu rosyjskiego

Na jednej kromce chleba układamy żółty ser i obie kromki wkładamy na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. W tym czasie ciepłe pastrami kroimy w cienkie plastry. Wyjmujemy chleb z piekarnika, na pustą kromkę nakładamy kiszoną kapustę i pastrami, obficie smarujemy sosem. Przykrywamy kromką z zapieczonym serem (oczywiście serem do dołu). Żeby kanapka była bardziej stabilna, wbijamy w nią szpadkę do szaszłyków i kroimy na pół. Podajemy dodatkowo ogórek kiszony i pikle.

***

O Autorze:

Łukasz Żuchowski - szef kuchni warszawskiej restauracji Oliva z ponad 20-letnim doświadczeniem, miłośnik smaków śródziemnomorskich.