Restauracja Trzy rybki znajduje się w Hotelu Starym w Krakowie. Działa od dziesięciu lat. Zatrudnionych jest w niej piętnastu kucharzy i cukierników, którym od początku szefuje Krzysztof Żurek. Rekomendowana przez przewodnik Michelina; w 2016 roku utrzymała michelinowskie wyróżnienie: trzy komplety sztućców.

Krzysztof Żurek o sobie samym:

Uwielbiam... słodkie smaki, np. waniliowy, cytrusowy, ale również owsianki.

Nienawidzę... surowego czosnku.

Gdybym nie był szefem kuchni... Trudno powiedzieć...

Kiedy chcę coś zjeść na mieście... Ostatnio chodzę na burgery, które zagościły w Krakowie w różnych miejscach.

Z dzieciństwem kojarzy mi się... smaczna kuchnia domowa.

Najlepszym kucharzem świata jest... Chyba nie ma najlepszego, czołówka jest mocno wyrównana. To pewnie zależy od trendów i smaku.

W mojej lodówce znajdziesz na pewno... jogurty, sery, mleko, warzywa.

Miałbym ochotę zjeść kiedyś kolację... Może jeszcze raz w Alinei, było zjawiskowo [restauracja w Chicago, jedna z najlepszych na świecie - przyp. red.].

Denerwuje mnie, kiedy goście mojej restauracji... nie przychodzą mimo wcześniejszej rezerwacji lub się spóźniają.

Gdybym planował podróż kulinarną, wybrałbym się... jeszcze raz do Azji.

W wolnym czasie... odpoczywam w domu.

Najdziwniejszą rzeczą, jaką kiedykolwiek jadłem... Taka rzecz jest jeszcze przede mną, mam nadzieję.

***

Krzysztof Żurek, Trzy rybki, Kraków