Polska Federacja Producentów Żywności uruchomiła portal dobretluszcze.pl. Można tam znaleźć potrzebne na co dzień informacje na temat tego składnika diety, a także ciekawostki i informacje, które warto znać; zostały one opracowane wspólnie z Polskim Towarzystwem Dietetyki.

- Tłuszcze są jednym z podstawowych składników pokarmowych. Pełnią wiele istotnych funkcji, m. in. umożliwiają wchłanianie witamin A, D, E i K; są składnikiem błon komórkowych czy hormonów. Powinny stanowić element każdego prawidłowo zbilansowanego posiłku - mówi dr inż. Danuta Gajewska, prezes zarządu głównego Polskiego Towarzystwa Dietetyki.

Portal podzielony jest na trzy części:

* W sklepie. Jeżeli ktoś chciałby się dowiedzieć, w jaki sposób produkuje się margarynę albo jak odczytywać informacje zamieszczone na tzw. oświadczeniach żywieniowych, czyli np. na umieszczonym na opakowaniu napisie "Niska zawartość tłuszczów nasyconych", tutaj znajdzie odpowiedzi.

* W kuchni. Dział zawiera na razie niewiele informacji, ale takich, bez których

zarządzanie domową kuchnią i jej zasobami powinny być zakazane. Jak i ile czasu przechowywać poszczególne rodzaje tłuszczów oraz czym skropić sałatę - bez takiej wiedzy może być trudno przygotować smaczne i zdrowe jedzenie.

* W diecie. Oczekiwania bardziej dociekliwych powinna spełnić ta część, w której można znaleźć przygotowane przez specjalistów odpowiedzi, np. ile tłuszczów zjadać lub jaką rolę pełnią w organizmie.

Czy wiemy, ile tłuszczu codziennie zjadamy? Czy jesteśmy to w stanie wyliczyć? Nie bardzo, bo połowa tłuszczów pochodzi z produktów, co do których tylko domyślamy się, że mogą je zawierać lub nawet jesteśmy przekonani, że ich tam nie ma. Portal podaje też różne "tłuste" ciekawostki i odpowiedzi na pytania.