Ciasto
4 dag drożdży
10 dag cukru
2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki mleka
5-7 żółtek
szczypta soli
10 dag masła
1/2 szklanki bakalii (skórka pomarańczowa, rodzynki)
aromat waniliowy
Lukier
po 1 łyżce wody i rumu
20 dag cukru pudru
1-2 łyżki soku z cytryny
trochę masła
Przygotowanie
Pokruszone drożdże rozcieramy z 1-2 łyżeczkami cukru. Wsypujemy 2 łyżki mąki, rozprowadzamy lekko podgrzanym mlekiem, aż uzyskamy konsystencję śmietany. Oprószamy rozczyn mąką, stawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem. Przesiewamy mąkę do miski. Ucieramy żółtka z cukrem i solą. Masło rozpuszczamy. Siekamy skórkę pomarańczową, rodzynki sparzamy. Rozczyn jest dojrzały, kiedy podwoi objętość, a jego powierzchnia jest płaska lub lekko wklęsła. Wlewamy go do mąki, mieszamy drewnianą łyżką, dodając ciepłe masło i resztę mleka, żółtka i aromat. Mieszamy. Zagniatamy ciasto, aż przestanie się kleić do rąk. Dodajemy bakalie. Odstawiamy do wyrośnięcia. Natłuszczoną formę kominkową napełniamy do połowy ciastem. Odstawiamy, aż podwoi objętość. Pieczemy 5 min w 180 st. C, zwiększamy temp. do 200 st. C (nie więcej!). Pieczemy 45-50 min nie otwierając piekarnika. Podgrzewamy rum z wodą, ucieramy z przesianym cukrem oraz sokiem z cytryny. Lukrujemy babę.