Kasza jaglana to jedna z najzdrowszych kasz, działa jak naturalny antybiotyk, nie uczula, nie zawiera glutenu, a przy tym rozgrzewa i zapewnia uczucie sytości na wiele godzin. To najlepsze zimowe śniadanie.
Składniki dla 1 osoby:
100 g kaszy jaglanej
1 mały ogórek
1 żółta papryka
garść pomidorków cherry
kilka listków mięty
sól, pieprz
Wykonanie:
Kaszę gotujemy na sypko. Nieobranego ogórka oraz paprykę kroimy w kostkę, a pomidorki - na połówki lub ćwiartki. Ugotowaną kaszę przelewamy zimną wodą, odcedzamy, mieszamy z warzywami oraz posiekaną miętą, doprawiamy solą i pieprzem. Do kaszy możemy dodać kukurydzę z puszki lub szynkę albo żółty ser (pokrojone w kostkę). Do śniadaniówki warto spakować również suszone figi, morele, migdały oraz pestki dyni i słonecznika.