Kasza jaglana to jedna z najzdrowszych kasz, działa jak naturalny antybiotyk, nie uczula, nie zawiera glutenu, a przy tym rozgrzewa i zapewnia uczucie sytości na wiele godzin. To najlepsze zimowe śniadanie.

Składniki dla 1 osoby:

100 g kaszy jaglanej

1 mały ogórek

1 żółta papryka

garść pomidorków cherry

kilka listków mięty

sól, pieprz

Wykonanie:

Kaszę gotujemy na sypko. Nieobranego ogórka oraz paprykę kroimy w kostkę, a pomidorki - na połówki lub ćwiartki. Ugotowaną kaszę przelewamy zimną wodą, odcedzamy, mieszamy z warzywami oraz posiekaną miętą, doprawiamy solą i pieprzem. Do kaszy możemy dodać kukurydzę z puszki lub szynkę albo żółty ser (pokrojone w kostkę). Do śniadaniówki warto spakować również suszone figi, morele, migdały oraz pestki dyni i słonecznika.