Dlaczego jedni nie mogą żyć bez kawy a inni wybierają zieloną herbatę? Co sprawia, że przesalamy potrawy? I dlaczego dzień bez słodyczy jest dniem straconym? - na te pytania chcą odpowiedzieć włoscy naukowcy prowadząc testy na 300 osobach, przez trzy lata. - Znając klucz do wyborów smakowych będzie nam łatwiej dopasować dietę do naszych potrzeb, kontrolować sposób jedzenia i próbować "oszukiwać" nasz organizm - wyjaśnia Erminio Monteleone z ośrodka badawczego Italian Sensory Science Society.

Wraz ze znalezieniem odpowiedzi na pytanie: dlaczego jedni wolą solone potrawy a inni słodzone? - naukowcy mają stworzyć receptę na zgubne nałogi. - Kiedy jemy coś słodkiego, do naszego mózgu docierają doznania zapachowe i smakowe, które przyczyniają się do wywoływania przyjemności. Jeśli w trakcie badań okaże się, dlaczego nie możemy odbyć się bez cukru, może uda się wykorzystać tę informację i odzwyczaić od słodkiego smaku poprzez wykorzystanie odpowiednich skojarzeń - wyjaśnia ekspert.

Badanie ma też pomóc w czytaniu sygnałów wysyłanych przez mózg i odpowiedzieć na pytanie kiedy potrzebujemy zjeść coś lekkiego, a kiedy przydałby się wysokokaloryczny posiłek.