Karp w sosie chrzanowym

Wykonanie karpia w sosie chrzanowym według tego przepisu nie zajmuje więcej niż pół godziny. Ostry sos doskonale współgra z tłustą rybą, a chrzan, który jest jego głównym składnikiem ułatwia trawienie.

Składniki karpia w sosie chrzanowym

1 kg karpia

 

1 szklanka śmietany 18 proc.

 

sok z połowy cytryny

 

3 łyżki utartego chrzanu

 

3 łyżki mąki pszennej

 

olej

 

sól

 

pieprz

 

1 łyżeczka cukru

Wykonanie karpia w sosie chrzanowym

Karpia sprawić i podzielić na dzwonka. Natrzeć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Dzwonka obtoczyć w mące i usmażyć na oleju na złoty kolor. Chrzan wymieszać ze śmietaną, cukrem i resztą soku z cytryny. Wylać sos do żaroodpornego naczynia i zanurzyć w nim dzwonka karpia. Piec piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15 minut.

Szybkie śledzie z rodzynkami

Śledź nie musi być zawsze wytrawny, równie dobrze smakuje na słodko.

Składniki śledzi z rodzynkami

500 g śledzi matiasów

 

1 szklanka rodzynków

 

2 cebule średniej wielkości

 

5 łyżek oleju

 

3 łyżki koncentratu pomidorowego

 

1 cytryna

 

4 ziarna gorczycy

 

2 łyżki cukru

 

5 ziaren pieprzu

 

4 goździki

Przygotowanie śledzi z rodzynkami

Śledzie dokładnie płuczemy i moczymy w wodzie przez około 20 minut. Rodzynki wsypujemy do małej miseczki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kwadrans, aby zmiękły. Pokrojoną w krążki cebulę smażymy na oleju, aż się zeszkli. Do cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy, wyciśnięty sok z 1 cytryny, odcedzone rodzynki, przyprawy i cukier. Wszystkie składniki dusimy pod przykryciem około 5 minut. Wymoczone śledzie kroimy na mniejsze kawałki, układamy na półmisku i zalewamy gorącą zalewą. Gdy danie ostygnie i wstawiamy je do lodówki.

Wigilijna zupa grzybowa

Zupa przyrządzona według tego przepisu jest aromatyczna i zawsze się udaje. Nawet początkujący kucharz zrobi ja bez trudu.

Składniki zupy grzybowej

100 g suszonych grzybów

 

2 cebule średniej wielkości

 

1 duża marchew

 

1 seler

 

1 por

 

4 listki laurowe

 

goździk

 

3 ziarna ziela angielskiego

 

5 - 6 ziaren pieprzu

 

150 ml śmietany 18 proc.

 

sól

 

olej

 

2 kieliszki wódki (niekoniecznie)

Wykonanie zupy grzybowej

Suszone grzyby dokładnie myjemy i moczymy w wodzie przez pół godziny. Wymoczone grzyby kroimy w paski i wrzucamy do garnka napełnionego 2 l wody. Gotujemy 10 minut. Drobno pokrojoną cebulę przysmażamy na złoty kolor. Warzywa kroimy w kostkę. Dodajemy cebulę, warzywa i przyprawy i nadal gotujemy na małym ogniu. Gdy wywar zacznie pyrkotać dolewamy śmietanę i dobrze mieszamy. Po 20 minutach gotowania zdejmujemy zupę z ognia. Na 5 minut przed końcem gotowania do wywaru można dodać 2 kieliszki wódki, które podkreślą intensywność smaku zupy.