Składniki

4 kg buraków

 

1 główka czosnku

 

skórka chleba razowego

 

3 jabłka

 

1 cebula

 

ziele angielskie

 

majeranek

 

litr bulionu z warzyw

 

sól

 

pieprz

Składniki na uszka

Szklanka mąki

 

1 jajko

 

300 g suszonych ugotowanych grzybów

 

2 łyżki oliwy

 

1 cebula

Wykonanie

Umyte buraki obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Wkładamy je do dużego naczynia (najlepiej z kamionki) razem z czosnkiem i chlebem.

Wszystko zalewamy 3 litrami ciepłej, przegotowanej wody. Odstawiamy i czekamy 3 dni aż powstanie zakwas. Do zakwasu dodajemy ugotowany bulion z warzyw (w proporcji 1:1). Dodajemy przyprawy, pokrojone jabłka i cebulę. Wszystkie składniki gotujemy przez ok. 20 minut. Po ugotowaniu odcedzamy. Z mąki, jajka i wody ugniatamy ciasto na uszka i odstawiamy na bok pod przykryciem.

Drobno pokrojone grzyby i cebulę podsmażamy na patelni i doprawiamy pieprzem i solą. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy w nim małe kwadraciki. Na środku każdego kwadratu kładziemy łyżeczkę farszu. Ciasto sklejamy i zawijamy w uszka. Surowe uszka wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 10 minut.

Barszcz z uszkami gotowy do podania!